Co je správně a kdo se v tom má vyznat?

Úplně první název byl Bombain, neboli “Dobrá zátoka” používaný v 16. století Portugalci. V té době ale “zátoku” tvořilo sedm malých ostrovů.

Když se v roce 1661 anglický král Karel II. oženil s Portugalkou Kateřinou Braganzou, dostal tyto rybářské ostrůvky věnem. V polovině 18. století Britové zahájili rozsáhlou rekultivaci a ostrovy postupně spojili. Tak začala výstavba budoucí metropole. Z původního Bombain se stala Bombay, přesně podle potřeb správné anglické výslovnosti.

Nejspíš by jí tento název zůstal navždy. Kdyby… v roce 1995 indický politik Siv Shena neinicioval změnu. Bylo to období odmítání všeho britského a přejmenovávání  anglických názvů. Strana uspěla ve volbách a z Bombaye se stala Mumbai. Jako pocta bohu Mumbadevi. Paradoxem je, že Angličané okamžitě akceptovali nový název Mumbai,  zatímco sami Indové používají jak Bombay, tak i Mumbai. Zvyk je prostě železná košile.

Mumbai je obchodním centrem Indie. A rovněž 25 milionová moderní metropole, která se stále rozrůstá. Ještě než vaše letadlo dosedne na mezinárodní letiště Chhatrapati Shivaj, máte možnost pozorovat velikost města s vyčnívajícími mrakodrapy a výškovými budovami, jež na mnoha místech obklopují známé modré slumy. Však také úspěšný film Milionář z chatrče byl natočen právě zde.

Pokud jste sem nepřiletěli za byznysem a chcete prožít pár klidných i vzrušujících dnů, pak se určitě ubytujte v jižní Mumbai, nejlépe ve čtvrti Colaba. Tato koloniální část města vás vrátí zpět do staré dobré Anglie. Poznáte indický život a nebude vám chybět evropský standard.

Koloniální čtvrť Colaba v Mumbai

Gateway of India, triumfální oblouk, který nechali Britové postavit na počest první návštěvy  britského monarchy v Indii, krále George V. a královny Marie, si musí odškrtnout každý návštěvník Mumbai. Navíc odtud každou půlhodinu odplouvají výletní lodě, buď na krátkou okružní plavbu nebo na Sloní ostrov. Elephanta caves je mystické místo se sbírkou jeskynních chrámů, převážně zasvěcených hinduistickému bohu Šivovi. Cestou na ostrov  minete mnoho vrtných ropných věží a uvidíte část indické vojenské základny s kotvící letadlovou lodí.

Slavná Brána do Indie v Mumbai

Hned vedle Brány do Indie leží další architektonický klenot, hotel Taj Mahal, který postavil v roce 1903 Jamsetji Tata. Byl to první plně elektrifikovaný hotel v Indii a rovněž první hotel s funkčními elektrickými výtahy. Ceny za ubytování jsou vysoké. Ale můžete navštívit jen jeho kavárnu v posledním patře nebo nahlédnout do některých obchodů luxusních módních značek v přízemí. Taj Mahal se stal terčem rozsáhlého teroristického útoku v roce 2008, kdy část budovy byla zachvácena plamenem.

Potřebujete poradit s dovolenou do Indie? Ozvěte se Natálii Kubenkové na +420 222 317 874 / indie-nepal@ckgo2.cz

Pár set metrů od Gateway se nachází centrum koloniálního města s náměstím Kala Ghoda pojmenovaném podle sochy černého koně, který stojí v jejím středu. Projděte se pěšky, poznáte místní život a po cestě se můžete zastavit na oběd či kávu v přilehlých  kavárnách a restauracích. V této, spíše umělecké části koloniálního města, se nachází řada kulturních památek a je plná muzeí, uměleckých galerií a vzdělávacích institucí. Nepřehlédnutelná je Mumbaiská univerzita nebo Hlavní soud, jehož budova patří mezi architektonické skvosty koloniální Anglie.

Budova Mumbaiské university

TIP: Vydejte se na zájezd do Indie s českým průvodcem a poznejte místní kulturu, památky a gastronomii. Kombinovat můžete i Indii se Srí Lankou. 

Pokud vás nezláká k odpočinku přilehlý centrální park u soudní budovy, vraťte se nazpátek a prohlédněte si druhou nejstarší sefardskou Synagogu v Mumbai.

Colaba, ale i Kala Ghoda je místo pro vaše nákupy. Pokud netoužíte po kamenných obchodech s pevnými cenami, pak si zajeďte na Crawford Market. To je ráj obchodníků a pravý indický blázinec. Původní budova už dávno nestačí a obchod se rozrostl do přilehlých ulic. V jedné najdete pouze elektroniku, v jiné šperky, v další látky a oděvy. Tahle část Bombaje rozhodně nikdy nespí.

Pokud se vám poštěstí navštívit Mumbai v době nějakého důležitého kriketového utkání, nenechte si ho ujít. Indie patří mezi světové špičky v tomto sportu a kriket tady hraje každý malý kluk, tak jako v Evropě fotbal.

Až se budete v noci vracet po Marine Drive do vašeho hotelu, zaujme vás rozzářený palác v blízkosti vlakové zastávky Charni Road. Je to Saifee Hospital, kterou založil v r. 1948 Syedna Mohammad Burhanuddin.

Pohled na osvětlenou nemocnici Saifee, Mumbai

Mumbai má díky své poloze a proudění vzduchu jednu obrovskou výhodu. Po celý rok je zde stejné klima. Zatímco jinde v letních měsících lidé trpí v 50 stupňových vedrech a v zimě teploty klesají na 10 stupňů, v Mumbai je po celý rok stejně příjemně. Žádné extrémy.

Leave a Reply