Zvažujete návštěvu Vietnamu a nevíte, kdy je nejlepší doba vyrazit? Vietnam je rozlehlá země o délce téměř 2000 km od severu k jihu a díky tomu spadá do dvou podnebních pásem, subtropického a tropického a počasí závisí na tom, kde se zrovna nacházíte a v jakém období. Počasí ve Vietnamu značně ovlivňuje monzunové proudění. Zimní monzun přichází ze severovýchodu a působí od října do března, díky čemuž je na severu země studená vlhká zima a na jihu je pro změnu sucho a teplo. V dubnu až květnu však přichází severozápadní monzun, který přináší do celé země teplé a vlhké počasí kromě hor na severu.

Oblast kolem města Sapa na severu země

Obecně je na většině území Vietnamu celoročně teplo a vlhko (až 80 %), přičemž průměrné roční teploty závisí na zeměpisné šířce a nadmořské výšce a teplotní rozdíly mezi létem a zimou se snižují od severu k jihu. Jak sami vidíte, jiné podmínky platí pro sever Vietnamu, jiné pro střed a jih. Pojďme se na jednotlivé oblasti podívat trochu detailněji.

Severní Vietnam

Severní Vietnam se nachází v subtropickém pásmu a má výrazně rozdílnou zimní a letní sezónu. Od prosince do března tu bývá chladno a sucho s průměrnými teplotami 17 – 22°C.  Březen je považován za jedno z nejlepších období pro návštěvu severního Vietnamu, kdy se průměrné teploty v Hanoji pohybují kolem 20 stupňů a je to také ideální měsíc pro návštěvu zátoky Ha Long Bay. Od května do října naopak panuje letní sezóna, v tomto období také počítejte s vyššími teplotami, ale i srážkami, které bývají nejsilnější hlavně od července do září.

TIP: Jsi mladý cestovatel nebo cestovatelka s duší dobrodruha. Přidej se ZDARMA do klubu GOUČKO a poznej stejně naladěné cestovatele kdekoliv se nacházíš. Už žádné FB skupiny. Více info zde.

Zátoka Ha Long Bay

Od října do března nastává na horách severu (Sapa, Ha Giang, Bac Ha) období sucha, od dubna do září se připravte na občasné deště. Do hor se nedoporučuje jezdit v prosinci a lednu kvůli nižším teplotám, kdy může i sněžit. Tvoří se mlhy a počasí je velmi nevlídné, asi něco jako český listopad. Nejlepším obdobím pro návštěvu je březen – květen (rýžová pole v zelené barvě) a září – říjen (rýžová pole ve žluté barvě). V těchto měsících očekávejte denní teploty 15 – 30°C.

Rýžová pole na podzim v oblasti Sapa

TIP: Vydejte se na zájezd do Vietnamu. Velkou cestu Vietnamem na 15 dní pořídíte od 50 890 Kč.   

Střední Vietnam

Střední Vietnam má suché teplé počasí od ledna do srpna s průměrnou teplotou 30°C, ale může tu být také mnohem více. Nejteplejším měsícem v zemi je červen, kdy na středu mohou teploty dosahovat i 40 stupňů ve stínu. V říjnu a listopadu očekávejte zvýšené srážky a občasné tajfuny, které se tvoří zejména v době změny monzunových větrů. Hlavně město Hue v tomto období trpí častými záplavami.

Hue v období dešťů

Potřebujete poradit s dovolenou do Vietnamu? Ozvěte se Aleně Lundové na + 420 228 226 807 / vietnam@ckgo2.cz

Jižní Vietnam

Tato oblast má suché, slunečné období od prosince do dubna. Nejsušší měsíc je únor a nejteplejšími měsíci roku březen a duben. Období dešťů pomalu začíná koncem května a končí v září kvůli severozápadnímu monzunu, nicméně děšť nepadá celý den, ale jen v pozdních odpoledních hodinách, což vaši dovolenou nijak neovlivní, naopak je to celkem osvěžující po horkých dnech.

Pláže v okolí Na Trang na jihu Vietnamu

Kdy jet, pokud chci procestovat celý Vietnam?

Jako nejvhodnější období kdy jet do Vietnamu se turistům doporučuje květen, kdy počasí není příliš horké a kvete většina vegetace. Já osobně jsem procestovala Vietnam ze severu na jih během měsíců duben až červen, a až na výjimky jsem měla všude krásné počasí, na severu bylo více deštivo a pořád pod mrakem, slunce vylezlo jen občas, ale teploty vylézaly i přes 30°C a v horských oblastech bylo na lehkou mikinu. Střed Vietnamu byl v tomto období neuvěřitelně horký, s občasnými krátkými srážkami večer, které ale po 40 stupních ve stínu přišly vhod a v jižním Vietnamu bylo krásně teplo s pravidelnými srážkami kolem 4. hodiny odpoledne.


Víte, co se Vám bude na cestě do Vietnamu hodit? Náš Průvodce po Vietnamu. Stáhnout si ho můžete naprosto zdarma.

Plánujete cestu do Vietnamu a chcete zažít něco neobvyklého? Pak se nechte inspirovat článkem o výpravě do Mui Ne alias vietnamské „Sahary“.

Leave a Reply