Území nekonečných, palmových pláží, romantických lagun, čajových plantáží, zahrad s kořením, ale především kolébka Ayurvédy.

Tyto neuvěřitelné přednosti Evropanům pochopitelně nezůstaly dlouho utajeny. Kerala byla totiž po několik staletí nejen pod nadvládou Holanďanů a Portugalců, ale i Britů.  Jejich vzájemné bitvy o ovládnutí jihu Indie definitivně skončily až její nezávislostí v roce 1947.   

Dnes je Kerala stát pyšnící se nejvyšší gramotností, dynamicky stoupající ekonomikou a také nejvyšším indexem lidského rozvoje. Nachází se na jihozápadním pobřeží. Úřední jazyky jsou malayalam a angličtina. Hindština zde není moc rozšířená a proto se angličtina stala nutným dorozumívacím jazykem, a to nejen pro cizince, ale i pro samotné Indy.

AYURVÉDA

Ayurvéda je prastará tradiční medicína, která se v Indii praktikuje již více než 5000 let.  Její název pochází ze Sanskritu a v překladu znamená život (ayur) a poznání (věda). Tato věda o životním stylu věří, že pokud žijete v rovnováze, vyhnete se onemocněním. K tomu slouží především určení správné doshy (charakteristiky). Je velmi pravděpodobné, že každý máme vlastnosti ze všech tří, avšak jediná z nich nás reprezentuje nejvíce. Zda-li jste Váta, Kappa nebo Pitha si podle jednoduchého klíče můžete určit i vy sami. Například jestliže ráno máte chuť na teplý čaj či jogurt jíte jen proto, že je zdravý, jste nejspíš Váta, a každý den váš ranní light jogurt vytváří ve vašem těle disharmonii.

V Kerale téměř v každém hotelu nabízejí Ayurvédské olejové masáže a jejich královnou je bezesporu Shirodhara, která dokonale odstraňuje deprese. Kromě masáží Ayurvéda nabízí také léčebnou terapii pod dohledem Ayurvédského lékaře. V neposlední řadě je součástí léčby jóga a správná dieta. Každý hotel v Kerale vám tuto službu zajistí.

V Indii je více než 250 Ayurvédských univerzit, z nichž nejvíce jich je právě na jihu. Studium trvá více než pět, je považováno za seriózní lékařský obor a absolventům náleží titul BAMS (Bakalář Ayurvédské medicíny a chirurgie).

TIP: Vydejte se poznat Keralu a užijte si pláže v Goa na jednom ze zájezdu do Indie. Zájezd Indie a houseboat a pláže Keraly na 11 dní od 43 890 Kč. 

ROMANTIKA PRO ZAMILOVANÉ

Keralu lze popsat jen dvěma slovy – “Honeymoon place”! Jelikož většina Indů tráví své líbánky právě tady. Čekají zde na vás nekonečné písčité, palmové pláže, kde potkáte pouze místní rybáře, nebo hrající si děti. Na typické hlučné bary či na nekonečno slunečníků zde nenarazíte. Pouze jen to, co moře při přílivu vyvrhne si pak zase vezme nazpět.

Romantické pobřežní laguny s tradičními keralskými houseboaty nabízející projížďku po moři či ubytování, těžko najdete jinde na světě. Kerala je opravdový ráj na zemi!

KATHAKALI

Navštívit Keralu a nevidět Kathakali, je skoro to samé, jako být v New Yorku a minout Broadway.

Kathakali je tradiční keralský tanec. Tanečníci jsou pouze muži i přesto, že ztělesňují ženské postavy. Jsou výrazně nalíčeni a co je na tomto neobyčejném tanci zajímavé je to, že umělci naprosto mistrovsky používají obličejovou mimiku, která ještě více podtrhuje jejich make-up. Dříve se techniky tance předávaly z generace na generaci. Dnes ale v Indii existuje mnoho škol, kde se tento tanec vyučuje. Tanečníci musí prokázat nejen talent, ale i výbornou fyzickou kondici.

CHE GUEVARA

Kerala je také nazývána zemí Bohů. To však Keralanům vůbec nebrání současně zbožňovat také marxistického revolucionáře Che Guevaru. Komunistická strana Indie – CPI se zde již po desetiletí raduje největší podpoře z celé země. Možná proto, že obyvatelé nikdy žádný skutečný komunismus nezažili. Portréty Che Guevary tak visí na každém rohu a doplňují je známé kladiva a srpy. 

Potřebujete poradit s dovolenou v Indii? Ozvěte se Natálii Kubenkové na +420 222 317 874 / indie-nepal@ckgo2.cz

MASALA DOSA

Křupavá placka plněná pikantní bramborovou směsí s kokosovým chutney je nejspíš nejznámější keralské jídlo. Ačkoliv se jinde v Indii podává jako hlavní menu, v Kerale je to tradiční snídaně a především ohromná delikatesa! Keralská kuchyně však nabízí i další pochutiny, hlavně z ryb. Pokud se rozhodnete podniknout očistnou Ayurvédskou  kůru, vaše chuťové pohárky čeká další překvapení.

Placka Masala dosa

Kromě jídla si zde můžete také užít čerstvé ovoce. V Indii je jen jedna sezóna, která však nikdy nekončí. 

KOŘENÍ a ČAJ

Když Holanďané a po nich Portugalci před několika staletími objevili Indii, narazili zde na “zlatou žílu.” Ne přímo v podobě tohoto vzácného kovu, ale v podobě koření a čaje. Kerala je „spice garden“ Indie a potažmo i celého světa. Pokud jste ještě nikdy neviděli jak vypadá plod kešu, divoký ananas, nebo třeba parazitující vanilka, nenechte si ujít návštěvu některé z mnoha zdejších zahrad koření. Kerala je rovněž proslulá svými čajovými plantážemi. Nejvíce jich najdete v oblasti Munnaru. Je to neuvěřitelná podívaná na nekonečné, sytě zelené a omamně vonící lány čajovníků. 


Láká vás návštěva Indie ale preferujete hory před plážemi? Pak se nechte inspirovat článkem o indických Himálájích Indická Země bohů – objevte Himachal Pradesh

Leave a Reply