Ale proč zrovna růžové?

Psal se rok 1876 a choť královny Viktorie, princ Albert, právě dorazil ke břehům Indie.  Chystal se navštívit také věhlasný Jaipur. Už jen proto, že jaipurští maharajové s Brity vždy dobře vycházeli.

Maharaja Sawai Ram Singh se tak rozhodl pro velkolepé přivítání. Na princovu počest nechal město i paláce natřít na růžovo. Růžová barva totiž představuje pohostinnost.  Město tedy téměř ze dne na den zrůžovělo, ale pořád to však  byl “jen” Jaipur.

Když pak ale Albert vyjel za brány města, překvapením zvolal : “This is a pink city!” A od té doby už označení ´pink city´ neboli růžové město, zůstalo Jaipuru navěky.

Růžové zabarvení je zde patrné všude

Navždy růžový

Jaipur si svou proslulost získal už dávno předtím a to hlavně díky Ramově pradědovi Jai Singhovi. 

Maharaja Sawai Jai Singh obýval paláce pevnosti Amber, ležící v těsné blízkosti města, nesoucího stejné jméno. Jenže místo postupně ztratilo zásoby podzemní vody a Jai Singh se proto rozhodl, založit nové sídlo. V roce 1727 tedy započala stavba na tehdejší dobu, velmi moderního, zděného města Jaipuru, pojmenovaného po svém zakladateli.

Dnes je Jaipur hlavním městem indického státu Uttar Pradesh a jeho atmosféra  je magická. Na hlavní třídě najdete vše, co očekáváte. Pozdrží vás zde prodavači s různými sladkými, či tradičními pálivými dobrotami. Do svých krámků vás budou lákat obchodníci s bavlněnými, hedvábnými či pashminovými šálami a jen těžko odoláte nabídce šperků a koberců, kterými je Jaipur tak proslulý.

Růžová barva mu zřejmě zůstane až na věky. Vláda města totiž i dnes na obnovu a barvení nemovitostí pravidelně přispívá.

A kde se vzalo to pur?

Jména některých měst v Indii postupně vznikala spojením jména panovníka a slova město. Záleželo na tom, zda byl panovník muslim, nebo hinduista. V urdštině, neboli řeči indických muslimů se město řekne “abad.” Naopak v hindštině se používá “pur”. Z toho vyplývá, že jaipurský král byl hinduista, zatímco třeba vládce města Ahmedabad byl zcela určitě muslim.

Geniální a privilegovaný?

To je asi nejvýstižnější charakteristika výjimečného vladaře Jai Singha. Byl velmi vzdělaný, nadmíru inteligentní a velký fanatik do matematiky a astronomie. Byl však rovněž skvělý vojevůdce, což mnohokrát prokázal ve službách mugalského vládce a krále Aurangzeba.  Ten si byl Singhovy výjimečnosti vědom a uměl jej ocenit. Jako jediného hinduistického generála mezi svými muslimskými vojevůdci jej respektoval a dokonce mu udělil dědičný titul Sawai, znamenající “nejlepší z nejlepších.” Jai Singh se osvědčil na mnoha frontách. Svému králi pomohl udržovat území a odrážet útoky nepřátel. Podařilo se mu dokonce získat další nová území, když ovládl velkou část Afghánistánu tím, že postupně porazil 5 různých silných afgánských kmenů. 

Narůžovo natřené ulice v Jaipuru

Od té doby a na počest vítězství, vlajku jaipurské královské rodiny tvoří 5 různých barevných pruhů.

TIP: Poznejte neuvěřitelnou Indii a vyberte si zájezd do Indie s českým průvodcem. Navštívíte to nejkrásnější z Indie v kombinaci s relaxem na plážích v Goa. 

City palace

Vybudoval rovněž Jain Singh a slouží jaipurské královské rodině dodnes. Tedy alespoň jeho část. Mnohem větší prostory paláce jsou zpřístupněny veřejnosti a slouží jako muzeum. Uprostřed paláce můžete spatřit 2 obrovské stříbrné 4000 litrové nádoby na vodu. Maharaja Madho Singh II. si je opatřil na svou cestu do Anglie, kam byl pozván na korunovaci krále Edwarda VII. v r. 1901. Nepovažoval evropskou vodu za vhodnou, a proto si s sebou vezl tyto unikátní nádoby, naplněné vodou z posvátné řeky Gangy. Hlavní audienční místnost paláce zdobí překrásné křišťálové lustry, pocházející z Československa.

Kousek Českoslovesnka v indickém Jaipuru

Ačkoliv je Indie již od r. 1950 republikou, královské rodiny se zde stále těší velkému respektu. Mnoho ze svého majetku kdysi odevzdaly do rukou státu, dost jim toho ale stále zůstalo, a proto mnohé z nich přeměnily královské paláce na hotely a restaurace. Stejně tak i jaipurská královská rodina.

Jantal Mantar

(jantra – instrument, mantra – calculate)

Když Jai Singh zrovna neválčil, budoval město, paláce a také se věnoval své lásce –    astronomii a astrologii. Tato věda ho nesmírně přitahovala a zcela ji propadl. Ve městě vybudoval na tu dobu zcela nevídanou, obrovskou, astronomickou observatoř. Nachází se zde 12 měřících  přístrojů. Jain Singh dokonce některé z nich sám zkonstruoval. Například jeho unikátní Sluneční hodiny, které dodnes pracují s neuvěřitelnou 2 minutovou přesností, předběhly dobu o několik století.

Jantal Mantar

Potřebujete poradit s dovolenou do Indie? Ozvěte se Natálii Kubenkové na +420 222 317 874 / indie-nepal@ckgo2.cz

Hawa Mahal

Překrásný “Palác větrů” nechal postavit Jai Singhův vnuk, Sawai Pratap Singh v roce 1799. Tento architektonický klenot umožňoval ženám královské rodiny nepozorovaně sledovat život na ulici za zdmi paláce. Jeho dokonalá konstrukce oken s malými otvory zajišťovala neustálé proudění vzduchu. Úzká budova byla postavena bez základů, avšak na dokonalém pyramidovém principu, jež udržel palác bez poškození i během několika zemětřesení.

Hawa Mahal

Láká Vás cesta do Indie? To pak musíte ochutnat místní speciality! Co očekávat od místní kuchyně si můžete přečíst v minulém článku Jídlo v Indii – Skrytý půvab Paňdžábské kuchyně.

Leave a Reply