Tanzánie je rozmanitá země a to nejen co se týče přírodního bohatství, ale i oblastí kam může člověk zavítat. A s tím souvisí i výběr vhodného období, abyste ze své návštěvy této východoafrické země nedaleko rovníku měli ty nejlepší zážitky a vzpomínky.

Kontinentální Tanzánie

Národní parky Severní Tanzánie

africa-1903017_1280

Parky severní Tanzánie se navštěvují hlavně kvůli jedinečnému safari a možnosti spatřit zvířata tzv.”velké pětky” (a nejen ty) na vlastní oči. Obecně vzato je vhodnost návštěvy ovlivněna obdobím sucha a dešťů. Období sucha a nejvhodnější doba k návštěvě je od června do října, ale také v lednu a únoru, kdy rodí většina migrujících zvířat mláďata a zůstávají na jednom místě delší dobu. Nevhodné měsíce, resp. Deštné období, nastává v březnu – květnu. Chráněné území Ngoro Ngoro je možné navštívit během celého roku. Svou unikátní polohou a rozložením (kráter Ngoro Ngoro vytváří přirozené hranice) zde zvířata žijí celý rok “na jednom místě” a nemigrují.

Velká migrace v Serengeti

Pozorovat velkou migrací stád pakoňů a zeber se do Tanzánie vydávají tisíce turistů celého světa. Toto unikátní chování zvířat se děje pouze v NP Serengeti a odehrává se každý rok.

Stáda až 2,5 milionů pakoňů, zeber, antilop a gazel se přesouvají za deštěm, za zelnou čerstvou travou z oblasti Ngoro ngoro přes nekonečné pláně Serengeti až do oblasti Masai Mara na hranicích Tanzánie a Keni, kde musejí překonat řeku Mara. Tam na ně současně čekají další predátoři – krokodýli. Právě překročení řeky Mara je nejatraktivnější část migrace, která se odehrává v období od července do září. Pokud plánujete spojit právě safari a velkou migraci v oblasti Serengeti a ostrov Zanzibar, pak jsou letní měsíce a září tím nejvhodnějším obdobím.

Ostrov Zanzibar

shutterstock_725234350

Ostrov Zanzibar nebo také ostrov hřebíčku a koření, tak se mu přezdívá, ovlivňuje nejen období dešťů a sucha, jako kontinentální Tanzánii, ale současně i Indický oceán, který omílá jeho břehy a přináší vysokou vlhkost a dusné podnebí nebo naopak sušší podnebí a svěží teplý vítr vanoucí od východu.

Nejlepší období, kdy se na Zanzibar vydat, je období od června do října, kdy panuje teplé a sušší počasí. Kratším obdobím vhodným k návštěvě je leden a únor, nicméně tyto měsíce jsou ovlivněny vyšší vlhkostí přinášenou Indickým oceánem a občasně může krátce zapršet.

Stabilní a teplé počasí těchto měsíců sebou nese i vyšší ceny hotelů, které mohou být až o 20-30% vyšší oproti nízké sezóně (resp. Deštné sezóně).

Deštná sezóna, kdy často prší, je od března od května (některé rezorty dokonce úplně zavřou na tuto dobu, protože se jim provoz nevyplatí), a pak opět od listopadu do prosince, kdy jsou deště méně časté a kratší.

Průměrná teplota vzduchu kolísá v různých obdobích mezi 20-32 stupni, nejtepleji bývá v únoru a nejchladněji v září.

Hory Kilimandžáro a Mt.Meru

kilimanjaro-574299_1280

Mt.Kilimandžáro je nejvyšší hora Tanzánie i celého afrického kontinentu. Trochu “opomíjená” ale neméně úžasná Mt.Meru leží zhruba 50 km vzdušnou čarou na západ. Obě hory se vyznačují tím, že se na nich nachází několik vegetačních pásem a vzhledem k jejich výšce (Mt.Kilimandžáro 5895 m n.m a Mt.Meru 4.565 m n.m.) se na vrcholu udržuje i sníh nebo ledovec. Nejvhodnějšími měsíci k výstupu jsou červen – říjen, kdy je období sucha a počasí je stabilní. Nevýhodou je fakt, že Evropa a Severní Amerika mají prázdniny a turistů je tam mnohem více než v lednu a únoru, kdy je nízká sezóna a počasí je také vhodné pro výstup. Nevhodné měsíce, resp. období dešťů,  je hlavně od března do května, kdy může napadnout vysoká vrstava sněhu během jediné noci a výstup tak není možné dokončit.

Kombinované  zájezdy do Tanzánie, safari za zvířaty a výstup na Kilimanžáro nebo Mt Meru. pobytové zájezdy do Zanzibaru od 31 500 CZK.

 

Potřebujete poradit s dovolenou na Zanzibaru a Tanzanii? Ozvěte se Věrce Kusé na tanzanie@ckgo2.cz

1 Comment

  1. Pingback: Zanzibar – ostrov, který dal světu Freddieho Mercuryho – Chci na cesty

Leave a Reply