Turisté na Bali jezdí po celý rok a to i v období dešťů, které tu trvá od konce listopadu do března. V těchto deštivých měsících je tu mnohem méně turistů a ubytování i s letenkami seženete za nižší cenu než v hlavní sezóně. Pokud vám nevadí, že se slunečné dny budou střídat s přeháňkami, klidně se na Bali vydejte v tomto období. Pokud zrovna bude celý den pršet, nemusíte zoufat. Zde je pár typů, co se dá dělat v tomto nepříznivém počasí.

Místní trocha deště nemůže rozhodit

Jen nezapomeňte do batohu přibalit pláštěnku, nebo si ji můžete koupit až na místě od místních prodejců za pár dolarů. 

NECHTE SE HÝČKAT

Zajděte si na masáž, manikúru nebo pedikúru. Bali nabízí spoustu možností od těch levných až po velmi drahé. A určitě si mezi pestrou nabídkou vyberete tu vhodnou pro vás. A hlavně jste na dovolené, tak proč si ji neužít?

JARI MENARI SEMINYAK – NEJLEPŠÍ MASÁŽ

Jari Menari v češtině znamená tančící prsty. Pokud se rozhodnete zajít sem, určitě nebudete litovat. Tento salon vyhrál několik ocenění, a jakmile se zde uložíte na lehátku, hned vám bude jasné proč. Můžete si vybrat mezi různými typy masáží, ale já mám nejraději intenzivnější masáž, kdy vás masírují dva maséři najednou alias čtyři ruce. Při tradiční pohybové masáži vám budou tělo pěkně natahovat, a po skončení se budete cítit jako znovuzrození.

Skvělé masáž v Jari Menari

Tým tu tvoří jen muži terapeuti, kteří používají pomalé pohyby a zaměřují se na jednotlivého návštěvníka dle jeho potřeby. A jejich velké plus je, že umí propojit masážní pohyby s protahováním a vyvinout dost silný tlak dlaní. Mnoho současných zaměstnanců bylo doporučeno přáteli a nepracují zde jen Balijci, ale zaměstnanci pocházejí i z Jávy, Lomboku a Timoru a všichni dohromady tu tvoří mix různých náboženství. Jari Menari nabízí i výcvikové centrum a různé po úrazové léčebné terapie jako například Hemi-Sync, což je zvuková terapie. Je to tu sice dražší než v jiných salónech, ale určitě budete nadšeni.

Potřebujete poradit s dovolenou v Indonésii? Ozvěte se Adě Tzonevě na + 420 226 633 912 / indonesie@ckgo2.cz.

AMO SPA CANGGU – NEJLEPŠÍ MANIKÚRA A PEDIKÚRA

Tento salón není na Bali dlouho, ale již si získal na popularitě. V Canggu (oblíbené místo mezi surfaři) se stal vyhledávaným místem mezi turistkami. Amo Spa nabízí celou řadu nehtových služeb, včetně změny barvy laku, francouzskou manikúru a gelové nehty. A mají tu snad všechny barvy laků (bio), na které si vzpomenete. A na konci procedury si můžete vybrat různé doplňky včetně kytiček, obtisků a samolepek. Používají zde pouze ty nejkvalitnější výrobky a vlastní řadu čerstvě ručně vyráběných olejů. Dopřejte si kvalitní manikúru nebo pedikúru. Nebo proč ne rovnou oboje za velmi dostupné ceny? 

Populární Amo Spa v Canggu

UVAŘTE SI MÍSTNÍ JÍDLO

Janet De Neefe, původem z Austrálie, ale žijící dlouhodobě na Bali, je zakladatelkou festivalu spisovatelů a food festivalu v Ubudu, nabízí různé kurzy vaření ve své restauraci Casa Luna. Každý den si tu můžete zkusit uvařit jiné jídlo – je to rozdělené podle dní a v pondělí se vaří jídlo z ryb, jiné dny máte možnost nejdřív zajít na trh, a pak si z potravin, co tam nakoupíte, připravit balijská jídla. A ve středu se vaří jídla, která Balijci dělají při ceremoniích. Cena kurzu je 400.000 rupií. Dozvíte se i něco o exotickém koření, které se používá při ceremoniích a v každodenní kuchyni a jaké má léčebné vlastnosti. Na konec dostanete i poznámky s recepty. Janet De Neefe provozuje i ubytování, pokud se zde ubytujete, na všechny kurzy vaření obdržíte slevu 10 %. 

Výsledek vaření v kurzu Casa Luna

Další možností je Paon Bali nedaleko Ubudu ve vesnici Laplapan. Kurzy tu mají ráno a odpoledne. Ranní kurz navíc zahrnuje návštěvu místního trhu. Pokud budete bydlet v Ubudu, řidič z Paon Bali vás kolem půl deváté vyzvedne a odveze nejprve na trh, a pak až do domu, kde kurz probíhá. Paon Bali se nachází v typickém balijském domě a vy tak máte možnost vidět balijskou zdobnou architekturu a i typický balijský chrám. Na začátku dostanete zástěry a limetkový džus, voda je po celou dobu zdarma. Pak vám vysvětlí, co se bude přesně vařit. Při vaření na vás budou dohlížet místní pomocníci a vše probíhá v angličtině.

Kuchařky v kurzu Paon Bali

Recepty obsahují 3 předkrmy, 4 hlavní jídla a balijský dezert. Všechny suroviny jsou přichystané na talířcích tak, abyste viděli, co přesně budete na který pokrm potřebovat. Suroviny se většinou opakují – česnek, chilli, kurkuma, šalotka, bobkový list, citronová tráva, banánový list, kokosový olej. Asi po třech hodinách budete mít všechno hotové a uvařené jídlo si budete moc sníst. I tady dostanete recepty v angličtině s sebou, abyste si mohli některou z těchto dobrot připravit doma. Cena je 350.000 rupií za osobu. 

ZAJDĚTE SI NA JÓGU

Jóga se stala na Bali v posledních letech velice populární a spousta lidí sem jezdí načerpat energii, uniknout stresu nebo meditovat. Není tu snad turista, který by na své dovolené alespoň jednou jógu nezkusil. Bali nabízí spoustu možností, kde si zacvičit.

Joga na Bali v Ubudu

Například v Canggu (již zmiňované na začátku) stojí za pozornost takzvaný jóga chrám The Practice, který nabízí každodenní asana jógu a meditační kurzy, dvouhodinové kurzy yin jógy, pravidelné workshopy a šestihodinové yin-yoga maratony. Navíc se tu můžete zapsat i na bezplatné týdenní prezentace a mnoho dalších. Další skvělé místo kde praktikovat jógu, je v Samadi yoga studiu, taktéž v Canggu, kde kromě každodenních lekcí jógy naleznete i různé léčebné terapie, jak se zbavit stresu, tradiční masáže, kurzy jógy to vše za pomocí učitelů z celého světa. Navíc je tu i kavárna, kde vaří výborná vegetariánská jídla z čerstvých potravin. Každou neděli je tu i farmářský trh, kde si můžete nakoupit spoustu místních výrobků a organických potravin. Pokud se do Canggu nedostanete, zkuste Ubud, velice oblíbené místo ve vnitrozemí, kde také najdete několik studií, kde se dá jóga zkusit.

TIP: Přemýšlíte o dovolené na Bali? Vyberte si jeden ze zájezdů na Bali s českým průvodcem a poznejte místní kulturu prostřednictvím unikátního konceptu cestování Go2. Český průvodce žijící dlouhodobě v destinaci vám zajistí nezapomenutelný zážitek na Bali. 

UDĚLEJTE SI SVŮJ PARFÉM

Společnost L’Ateliers Parfums & Creations byla založena pařížským parfumérem, který měl potřebu procestovat Bali, aby zjistil, odkud pochází většina ingrediencí, která se v parfémech používá. Indonésie je totiž největším světovým vývozcem oud (arabský výraz pro vonnou esenci získávanou ze vzácného stromu Agarwood) hlavní přísadou v arabských parfémech. A 90 % pačuli na světě pochází z indonéského souostroví. Pačule je tropická bylina dorůstající do výšky 70 cm, jejíž vůně je velice silná, a proto je po staletí používána v parfémech.

Parfémový workshop na Bali

Na workshopech se mimo jiné dozvíte, jaké neobvyklé složení se používá v renomovaných parfémech, o kterých asi ani netušíte. Jako například lanolin bobra, používaný k napodobování vůně kůže, nebo ambra (neboli jantar, zkamenělá pryskyřice starověkých borovic). Pokud parfém obsahuje ambru, myslí se tím její složka, které vytváří ambrovou vůni a ambra je používána i ve známém parfému Chanel 5. Workshopy probíhají v hotelu Ritz Carlton v Nusa Dua a Ayana Resortu v Jimbaranu. Po skončení si domů odnesete svůj vlastní parfém a zjistíte, jakou roli hraje Indonésie v parfumérii. Více informací a cenách naleznete na perfumeworkshops.com.


Plánujete cestu do Indonésie? To se Vám pak bude náramně hodit náš Velký průvodce po Bali a Indonésii. Stáhnout si ho můžete naprosto zdarma.

Další tipy k cestě na Bali si můžete přečíst v minulém článku Kdy jet na Bali.

1 Comment

  1. Pingback: Video: Kdy letět na Bali | Travel Akademie

Leave a Reply