Ubud, tepající kulturní srdce celého Bali, bylo do třicátých let minulého století klidným uměleckým městem, které zůstávalo většině návštěvníků ostrova skryto. Poté ale začalo získávat na popularitě a v posledních desetiletích láká stále více umělců, řemeslníků a cestovatelů z celého světa.

Míří sem především za nákupy a do opičího pralesa, 14 vesnic, ze kterých se Ubud skládá, mají pro své návštěvníky připraveno mnohem více. Jaké zážitky byste podle specialistů na Bali neměli vynechat, až se vydáte poznávat tuto část ostrova?

Projděte se po rýžovém poli

Bez procházky po rýžových polích by to nebyla ta pravá návštěva Bali a v okolí Ubudu je k ní hned několik skvělých příležitostí. Zřejmě nejpopulárnější je Campuhan, nenáročná trasa mezi políčky, kterou najdete v každém průvodci a množství turistů, které zde potkáte, tomu odpovídá. Bohužel ani pokud přijdete brzy ráno, tu nebudete zcela sami.

Jana z cestovní kanceláře GO2, která připravuje zájezdy na Bali, doporučuje jinou, méně známou trasu. Přibližně dvouhodinovou procházku začněte v Jalan Kajeng vedle kavárny Starbucks. Odtud se vydejte po dlážděné cestě, je dobře značená se spoustou nápisů a vzkazů, a za 20 minut se ocitnete v pravé balijské džungli. Po chvíli narazíte na most, za ním se dejte doleva a následujte ukazatele k restauraci Sari Organik. Odsud je to zpět do Ubudu jen necelou půlhodinku, takže si v restauraci užijte pozdní oběd a pak se vydejte úzkou cestou mezi políčky a pastvinami zpět. Po celou dobu si budete užívat nádherné výhledy, narazíte i na několik galerií místních umělců a mnoho místních pracujících na polích. A kdy se sem vydat? Nejkrásnější barvu mají pole v pozdním odpoledni, kdy je zlatou barvou zalije zapadající slunce.

Zájezdy na Bali od specialistů z CK Go2, populární poznávací zájezd na Bali s českým průvodcem  za 39 990 CZK.

Navštivte muzeum Blanco

Muzeum je památkou na život Antonia Blanca, umělce, který věřil, že je duchovně propojen s Mirem a Salvadorem Dalím, a kterému Bali zcela učarovalo. Vzniklo v místě jeho ateliéru a za prohlédnutí stojí nejen díla v muzeu, ale také samotná budova, rodinný chrám a přilehlé zahrady.

Nalaďte se na rytmy balijských tanců

Balijské tance jsou unikátní součástí místní kultury a alespoň jedno taneční vystoupení byste v Indonésii určitě měli vidět. Navštívit můžete různá taneční představení, mezi ta oblíbená patří Barong (o souboji dobra a zla), Kecak (tzv. opičí tanec o starodávném příběhu lásky), Baris (válečnický tanec především pro muže) a Legong, který je jedním z nejvíce vizuálně zajímavých tanců a v minulosti se tančil pouze pro členy královské rodiny.

Právě tanec Legong, jehož choreografie se předává z generace na generaci, se tančí v dechberoucí atmosféře Ubudského paláce. Dobré je dorazit minimálně půl hodiny před začátkem (ten je většinou o půl osmé), abyste si vybrali ta nejlepší místa, a pak už vás čeká nádherná podívaná. Tanec, známý fyzicky velmi náročnými pohyby, je doprovázen orchestrem a typickým hudebním nástrojem, gamelanem.  

Zklidněte svou mysl u jógy

Studií, kam můžete přijít na lekci jógy, je na Bali bezpočet. Těch, která nabízí opravdový klid bez masového turismu, je už ale méně. Jedním takovým je Joga House uprostřed ubudských rýžových polí. Studia jsou tu dvě, jedno s výhledem na políčka, druhé v džungli, a Sheila Burch, zakladatelka a učitelka, vede hodiny celým svým srdcem a vám tu za zvuků okolní přírody ráda pomůže zklidnit mysl a najít klid. Klientům cestovní kanceláře GO2 doporučujeme vyzkoušet večerní “candelight yoga”, na tuto hodinu pozitivní energie mezi květinami a svíčkami nikdy nezapomenete.

Naučte se připravovat balijské speciality

Během své cesty si na balijské kuchyni budete jistě pochutnávat v mnoha restauracích. Co se ale naučit některé speciality připravovat a překvapit svým kuchařským uměním po návratu domů? Nabídka kuchařských kurzů v Ubudu je opravdu široká a může být složité rozhodnout se jen pro jeden. Osobně jsme vyzkoušeli různé Bali kurzy vaření a doporučujeme ten v Paon Bali, který probíhá v malých skupinách, v typickém balijském domě a můžete si vybrat ranní nebo odpolední vaření (ranní kurz zahrnuje také návštěvu trhu).Obvykle jsou připraveny recepty na 3 předkrmy, 4 hlavní jídla a balijský dezert, vše se připravuje ve dvojicích a ochotní asistenti jsou vždy připraveni přiskočit a pomoci s tím, co se třeba zrovna nedaří. Po skončení kurzu a ochutnání všech výtvorů dostanete recepty v angličtině, abyste si je mohli po návratu připravit také doma.

Láká vás nejen Bali, ale i další indonéské ostrovy? Poraďte se s odborníky na tuto destinaci, jak nejlépe jejich návštěvu nakombinovat a užít si autentickou cestu Indonésií.

Potřebujete poradit s dovolenou v Indonésii? Ozvěte se Adě Tzonevě na + 420 226 633 912 / indonesie@ckgo2.cz

Plánujete cestu do Indonésie? To se Vám pak bude náramně hodit náš Velký průvodce po Bali a Indonésii. Stáhnout si ho můžete naprosto zdarma.

Leave a Reply