Pokaždé, když se blíží období Vánoc v České republice, znamená to pro mě spoustu dlouhých nocí, ranních námraz na oknech a mnoho bílého sněhu napadaného pod okny našeho domku v Jeseníkách. To vše dohromady vytváří pravou „vánoční atmosféru“, bez které si mnoho z nás Vánoce neumí představit.

Na Novém Zélandu se však Vánoce slaví v trochu jiném duchu a nám známé a neměnné tradice zde nabývají jiných rozměrů. Krásným příkladem je zdobení vánočního stromečku, který u nás obvykle zdobíme na Štědrý den – tedy 24. prosince. Na Zélandu si však mnoho rodin pořizuje vánoční stromečky už začátkem prosince a uchovávají je překrásně nazdobené až do začátku ledna v nádobě s vodou, aby jim stromek neopadal. Takové stromky tu navíc seženete zadarmo.

Zejména na Jižním ostrově stačí jen vyrazit do lesa a nějaký si uřezat. Daný druh dřeviny, importovaný Evropany, není totiž pro Zéland typický a je považovaný za silně invazivní. Novozélanďané se jich proto snaží zbavit a obnovit tak původní porost.

Navíc vzhledem k tomu, že v prosinci je tu teploučko jako u nás v plném létě, je předem nazdobený stromek hlavní připomínkou přicházejících svátků. A jak už jistě tušíte, místo mrznutí a popíjení horkých punčů, se většina obyvatel vyvaluje na překrásných plážích či surfuje na divokých vlnách.

zelandplaz

Vánoční oslavy v duchu grilovaného masa

Vánoční oslavy, začínající 24. prosince, se nesou v duchu grilovaného masa, nemalého množství alkoholu a času stráveného s přáteli na pláži. Pravý vánoční den, rozbalování dárků a „štědrodenní“ oběd se zde koná až 25. prosince. Časně ráno, mnohdy s východem slunce, rozbalují nedočkavé děti dárečky, které jim nadělil Santa Claus. Večer předtím pro něj obvykle připraví pivo, sušenky a také mrkvičku pro soby táhnoucí sáně. Všechno je později nenápadně spotřebováno rodiči dychtícími po chvilce odpočinku.

Po rozbalení dárků se všichni sejdou k snídani, která se tradičně skládá z čerstvě napečených croissantů plněných sýrem a šunkou. Tento den je také ve znamení trávení veškerého času s rodinou. V poledne se proto mladé rodiny vydávají za jedním ze svých rodičů na sváteční oběd. Každý s sebou nese něco, čím k obědu přispěje. Jedná se například o nejrůznější vařenou zeleninu, zákusky či pečeného krocana. Jídla je neskutečně mnoho. Typickým dezertem je dort Pavlova, vytvořený z pečeného krému z šlehaných bílků, honosně ozdobený šlehačkou a nejrůznějším ovocem.

zelandpavlova

Pokud to počasí dovolí, vydají se posléze všichni společně na pláž a nebo se věnují venkovním aktivitám. Na večer se rodiny vydají za dalšími z rodičů, aby nikdo nebyl opomenut. Vzhledem k tomu, jak syté jsou zde obědy, večeře se spíše skládá z barbecue, piva a příjemné hudby.

Boxing day na Novém Zélandu

Následující den 26. prosince se slaví tzv. „Boxing Day“ a pro obyvatele je významný zejména proto, že všechny obchody otevírají s velkými slevami. Celé rodiny tak hromadně vyráží na nákupy a obdarovávají se dalšími dárky. Vánoce na Zélandu tak zahrnují nejen teplo a pláže, ale také dva dny plné obdarovávání! A přesto, že tu sněhovou vánoční atmosféru jen těžko navodíte, jistě mi dáte za pravdu, že užít si vánoční den pojídáním nekonečného množství dobrot a povalováním se na pláži není tou nejhorší alternativou.

Na Nový Zéland se můžete podívat po celý rok na individuálním zájezdu To nejlepší z Nového Zélandu.

Deštné pralesy, ledovce nebo Milford Sound můžete poznat i na zájezdů Nový Zéland pro každého od 92 890 Kč.

Potřebujete poradit s dovolenou na Nový Zéland? Ozvěte se Tomáši Machálkovi na +420 228 224 382 / novyzeland@ckgo2.cz.

Víte, co se Vám bude hodit při plánování cesty na Nový Zéland? Náš Velký průvodce po Novém Zélandu. Stáhnout si ho navíc můžete naprosto zdarma.

Leave a Reply