Jen málokdo ví, že je Vietnam druhým největším producentem kávy na světě. V pěstování kávového druhu Robusta má dokonce světové prvenství. Ani já jsem to netušila do té doby, než jsem ve Vietnamu poprvé vietnamskou kávu ochutnala. Od té doby nedám na vietnamský způsob přípravy kávy dopustit.

Vietnamská káva je překapávaná

Vynikající ledovou kávu lze ochutnat uprostřet kávových plantáží

Nikdy jsem nebyla a nejsem člověkem, který by bez ranní kávy a několika dalších šálků během dne nemohl fungovat. Vždy jsem byla spíše milovnicí čaje. Stejně jako sami Vietnamci, kteří čaj dovážený ze sousední Číny popíjejí již po staletí. I když v posledních třiceti letech vietnamská společnost přijala do své kultury i pití kávy.

Způsob přípravy kávy je ve Vietnamu specifický. Ve Vietnamských kavárnách zapomeňte na kávu s mlékem, espresso, capuchino nebo latte. A také zapomeňte na cukr. Tím se zde káva nesladí. Stejně tak se káva nepřipravuje v kávovaru ani presovači. Vietnamská káva “ca phé” se tradičně připravuje ve specifické hliníkové překapávací nádobce nazývané “phin” se sítkem na spodní straně. Nahrubo namletá pražená káva se nasype do nádobky v asi půlcentimetrové vrstvě, přikryje se druhým sítkem, které ji trochu utlačí. Do nádobky se nalije trocha horké vody, která se do namleté kávy má jen vsáknout. Poté se hliníkový překapávač postaví na skleněnou skleničku a opět se do něj nalije horká voda, tentokrát až po okraj. Černá káva pak pomalu překapává do skleničky, ze které se pak popíjí.

TIP: Jsi mladý cestovatel nebo cestovatelka s duší dobrodruha. Přidej se ZDARMA do klubu GOUČKO a poznej stejně naladěné cestovatele kdekoliv se nacházíš. Už žádné FB skupiny. Více info zde.

Kondenzované mléko jako sladidlo

Mezi Vietnamci se uchytilo několik způsobů popíjení kávy. Kromě horké černé kávy je velmi populární pití černé kávy se sladkým kondenzovaným mlékem, které se používá místo cukru. Kondenzované mléko se nalije do skleničky umístěné pod překapávač a překapávaná káva nateče na něj. Silná vietnamská káva ve spojení se sladkým mlékem je opravdovým životabudičem.

Vietnamská ledová káva s kondenzovaným mlékem

Osvěžující variantou je ledová káva, která je oblíbená hlavně jižních oblastech země, kde panuje teplejší podnebí než na severu. V tomto případě se horká překapaná káva nalije do vyšší sklenice plné ledu a počká se, až se ochladí. Opět se může dosladit kondenzovaným mlékem.

Ve 40. letech minulého století vymyslel majitel kavárny v Hanoji Giang Café tzv “ca phé trung” neboli kávu s vejcem. Na horkou vietnamskou černou kávu se nalije vyšlehaná pěna z vaječného žloutku a kondenzovaného mléka. Nyní tuto vietnamskou kávovou specialitu lze ochutnat v kavárnách po celé zemi.

Mě si vietnamská káva získala svou chutí připomínající čokoládu nebo vanilku. Tu kávové boby získávají tradiční pražením na máslovém oleji. Ve spojení s kondenzovaným mlékem je potom vietnamská káva opravdovou lahodou.

 Pěstování kávy je dědictvím po francouzských kolonizátorech

I když se na většině kávových plantážích nyní pěstuje kávovník druhu Robusta, původně se ve Vietnamu začalo s pěstováním Arabiky. První kávovník Arabiky do země přivezl v roce 1857 francouzský katolický misionář. Kávovníky byly nejprve vysazovány u katolických kostelů v některých severních provinciích jako Phy Lu a Ha Nam. Postupně se pěstování Arabiky rozšiřovalo i do provincií v centrálním Vietnamu. Po určité francouzští kolonizátoři, kteří v té době Vietnam ovládali v rámci kolonie Francouzská Indočína, došli k názoru, že pěstování Arabiky není dostatečně ekonomicky výhodné a rozhodli se vyzkoušet jiný druh kávovníku. V roce 1908 dovezli z Konga kávovníky druhu Robusta a začali je pěstovat v oblasti Centrální vysočiny.

Robustě, která obsahuje dvakrát více kofeinu než Arabica a její chuť je více hořká, se ve zdejších klimatických podmínkách velmi dařilo a kávové plantáže se začaly rozšiřovat. Velmi populární mezi pěstiteli kávy se stala oblast kolem města Buon Ma Thuot. Tomuto regionu na Centrální vysočině se nyní říká “Království kávy”. Právě odtud pochází nejvíce vietnamské kávy a zde jsem také vietnamskou kávu poprvé ochutnala.

Kávové plantáže na vietnamské Centrální vysočině

TIP: Láká vás zájezd do Vietnamu plný ochutnávek výtečné kávy, jídla a dalších místních nápojů. Zájezd Všechny chutě Vietnamu kombinuje návštěvu památek s kurzy vaření, ochutnávkou tradičním pokrmů a mnoho dalšího. 

Potřebujete poradit s dovolenou do Vietnamu? Ozvěte se Aleně Lundové na + 420 228 226 807 / vietnam@ckgo2.cz

Káva hraje ve Vietnamu důležitou úlohu

Úspěšné pěstování kávy v minulém století narušily války probíhající na území Vietnamu. Nejprve první indočínská válka vedená vietnamským osvobozeneckým hnutím proti francouzským kolonizátorům a poté krutá vietnamská válka.

S opětovným pěstováním kávy ve velkém se začalo po roce 1986. Země se tehdy potýkala s tíživou ekonomickou situací, většina obyvatelstva žila v chudobě a sovětské modely kolektivizace nepomáhaly. Proto se vietnamská komunistická vláda rozhodla zemědělství reformovat.

Původní velká zemědělská družstva byla rozpuštěna a nahrazena menšími soukromými pozemky. Do oblasti Centrální vysočiny v severní části jižního Vietnamu se za prací přestěhovaly statisíce lidí. Díky pěstování kávy a jejímu vývozu se zbídačený Vietnam postupně začal stavět na nohy a s ním i zdejší obyvatelstvo. Zatímco ještě na počátku 90.let minulého století z Vietnamu pocházelo 0,1 % světové kávy, nyní je to již 20 %.

Vietnamci se na kávě stali závislí. Nejen v tom smyslu, že pěstování a obchod s kávou je nyní pro mnohé živobytím, ale pití kávy se ve Vietnamu stalo součástí každodenního života.

Kavárny dneska naleznete po celém Vietnamu

Víte, co se Vám bude na cestě do Vietnamu hodit? Náš Průvodce po Vietnamu. Stáhnout si ho můžete naprosto zdarma.

Co ochutnat ve Vietnamu už víme, teď přichází další otázka – kdy je ta vhodná doba na cestu? To Vám přesně pordadíme vjednom z našich minulých článků Kdy jet do Vietnamu.

1 Comment

  1. Pingback: Video: Jak se stravovat ve Vietnamu? | Travel Akademie

Leave a Reply