Na Novém Zélandu naleznete přes 3 000 ledovců s rozlohou větší než jeden hektar. Mezi nejznámější a nejnavštěvovanější patří Tasman Glacier, Franz Josef Glacier a Fox Glacier.

1.  Sentinel Rock Walk k ledovci Franz Josef

Ledovec Franz Josef je dlouhý 12 km a vědci předpokládají, že zhruba před 10 až 15 tisíci lety dosahoval ledovec až k moři. K ledovci vede několik zajímavých treků přímo z parkoviště. Jeden z těch nejlehčích, ale zároveň nejhezčích je Sentinel Rock Walk, který je dlouhý necelý kilometr. Posledních 5 minut vede do nepříliš prudkého kopce a odměnou Vám je krásná vyhlídka na celé údolí spolu s ledovcem spolu s informačními tabulemi nejen o pohybu ledovce za posledních 100 let.

2.  Alex Knob Track k ledovci Franz Josef

Pokud patříte mezi zkušené a dobře vybavené horaly, vyražte na tento 17 km dlouhý zpáteční track na vrchol Alex Knob, který Vás odmění výhledem nejen na ledovec, ale i hřeben Jižních Alp. . Počítejte s tím, že Vám výlet zabere okolo 8 hodin a nezapomeňte se předtím informovat na podmínky. Doporučuji vyrazit brzy ráno, protože i za pěkného počasí se v odpoledních hodinách na nebi tvoří husté mraky, které znemožňují vytoužený výhled.

Alex Knob trek

3.  Chalet Lookout Track k ledovci Fox

Jeden z nejlepších výhledů na ledovec Fox uvidíte z trasy Chalet Lookout Track, která Vám zabere cca 2 hodiny. Za hezkého počasí se jedná o mírně náročnou cestu s lehkým stoupáním, které vyžaduje překročení několika potůčků a pohyb na nestabilních kamenech. Nedoporučuji však vydávat se na cestu po větším dešti, protože malé potůčky se promění v divokou vodu, kterou by se nikdo neměl snažit přebrodit.

Chalet Lookout Track

4.  Lety helikoptérou přimo k ledovcům

Opravdový zážitek a neskutečně modrý led Vás však čeká přímo na ledovci, ať už k ledovci Fox či Franz Josef, kam se můžete vydat s průvodcem.

Všechny výlety začínají letem v helikoptéře, která Vás vysadí na relativně rovné ploše blízko ledopádu. Průvodce se pak vždy snaží zvolit cestu tak, aby odpovídala zdatnosti všech klientů a měli jste možnost objevit alespoň jednu modrou jeskyni. Žádné předchozí zkušenosti nejsou třeba. Pokud však máte dostatek zkušeností a potřebné vybavení, můžete se na ledovec vydat sami. Zaměstnanci DOC denně kontrolují stav ledovce na Novém Zélandu a vyznačují bezpečnou vzdálenost pro veřejnost.

5.  Ledovec Rob Roy

Tento ledovec, nacházející se v Národním parku Mount Aspiring, ve své kráse hravě předčí ony slavnější ledovce Fox a Franz Josef. Trek Rob Roy Valley je úchvatnou procházku, která zabere přibližně 2 hodiny jedním směrem. Pěší trasa začíná na parkovišti Raspberry Creek, kam se dostanete po silnici Wanaka Mount Aspiring Road, která je posledních 30 km nezpevněná a čeká Vás tu 7 říček, které je třeba přejet, což za dobrého počasí není problém, ale po deštích rozhodně nedoporučuji.

Trek Rob Roy

Za mě je to asi nejhorší silnice, po které jsme na Novém Zélandu jeli, ale Rob Roy za to stoprocentně stojí. Už jen cesta sama o sobě je nádherná. Rob Roy je snadno dostupný ledovec, který ovšem není tak znám jako ledovce Franz Josef či Fox, a tak zde potkáte jen pár dalších nadšenců jako jste Vy, což mu přidává další plusové body.

Potřebujete poradit s dovolenou na Nový Zéland? Ozvěte se Tomáši Machálkovi na +420 228 224 382 / novyzeland@ckgo2.cz.

6.  Blue Lakes and Tasman Glacier View Track

Nejdelší ledovec Nového Zélandu s úctyhodnou délkou 27 km můžete vidět například z treku Blue Lakes and Tasman Glacier View, který je nenáročný a jedním směrem Vám zabere přibližně 20 minut. Po cestě máte také šanci spatřit nejmenšího ptáka Nového Zélandu.

Krátký trek Blue Lakes and Tasman Glacier View

7.  Ball Hut Route k ledovci Tasman

Tento trek je dlouhý 4,5 km jedním směrem, ale počítejte s tím, že zpáteční cesta Vám zabere i 8 hodin, takže je skvělé využít toho, že je tam chata a v ní přespat a užít si neuvěřitený západ i východ slunce. Trasa je dost náročná a část vede přes lavinovou oblast, takže je nutné sledovat předpovědi. Výhledy na ledovec Tasman a okolní vrcholky hor však už nikdy nezapomenete. 

Ball Hut trek

Vydejte se na vyhlídkový let nad ledovce a Mt. Cook a zažijte neskutečný zážitek. 



Víte, co se Vám bude hodit při plánování cesty na Nový Zéland? Náš Velký průvodce po Novém Zélandu. Stáhnout si ho navíc můžete naprosto zdarma.

Aktivity a výlety máte vyřešené, teď už jen naplánovat finance. Pokud Vás zajímá kolik co stojí, pak se informujte ve článku Nový Zéland – ceny a náklady na dovolenou.

Leave a Reply