Na Nový Zéland každoročně létá spoustu milovníků světoznámé trilogie Pán prstenů, kteří navštěvují místa, kde se tyto filmy natáčely. Těchto míst je mnoho a není možné všechny během krátké dovolené stihnout, a proto Vám přiblížíme alespoň ty nejzajímavější.

Severní ostrov

Hobitín

Když Peter Jackson hledal vhodnou lokaci pro svůj film, narazil na ovčí farmu Alexander, která se díky své malebné krajině stala ideálním místem pro Hobitín, ustřední městečko Kraje. V roce 1999 začala devítiměsíční snaha udělat z krásného místa ten Hobitín, co známe nyní. Zapojena byla dokonce novozélandská armáda, která pomáhala s vybudováním 1,5 kilometrové příjezdové cesty. Když filmaři Alexandrovu farmu opustili, bylo na farmáři, co s objekty udělá. Chvíli uvažoval, že nechá vše zbourat, ale poté se v něm objevil podnikatelský duch a rozhodl se si areál ponechat, vylepšit a začít zde provádět turisty. 

Hobitín

Najdete tu 44 hobitích nor v takových fantastických detailech, jako vidíte ve filmech. Nejznámější hobití norou je Dno Pytle, domov Bilba a Froda Pytlíkových. U těchto dveří bylo natáčeno nejvíce scén a je to také jediný domek, který má vybudované vnitřní prostory. Za ostatními dveřmi nic nenajdete, jen hliněnou stěnu svahu nebo prázdné dřevěné stromy. Natáčení interiérů probíhalo ve filmovém studiu Weta Cave ve Wellingtonu. Hobitín najdete u malého města Matamata, cca 180 km od Aucklandu

Národní park Tongariro

Národní park Tongariro, jenž si ve filmech zahrál Mordor, je na seznamu světového dědictví UNESCO. Je místem extrémů, kde najdete lesy, poklidná jezera, pouštní plošiny i aktivní sopky. Pro milovníky Pána prstenů je tato oblast téměř povinností, protože právě zde se nachází vrchol, který posloužil jako předloha pro Horu osudu – Mt Nguaruhoe, což je zároveň jedna z nejaktivnějších sopek světa.

Mt Nguaruhoe

Také tu najdete Tawhai Falls, 13 metrů vysoké vodopády, které jsou místem, kde Glum jedl čerstvě ulovenou rybu ve chvíli, kdy přišel Frodo a prosil ho, aby následoval svého Mistra.  

Putangirua Pinnacles

Pokud jste viděli třetí díl Pána prstenů, jistě si vzpomenete na scény, kdy se Aragorn, Legolas a Gimli vydali do Černoboru, aby našli Armádu mrtvých, která kdysi přísahala věrnost králi.  Procházeli skalními útvary Putangirua Pinnacles, které lze nalézt v Aorangi Ranges, v regionu Wairarapa na Severním ostrově Nového Zélandu. Uprostřed údolí zde odpočívají tajemné šterko-kamenito-bahnité věže, tvořící labyrint průsmyků a chodeb.

Putangirua Pinnacles

Celý okruh treku je zhruba na 3 hodiny a zavede Vás na vyhlídku, ze které máte ideální pohled na údolí pod Vámi, aby Vás následně svedl do samotných útrob kamenných věží a nabídl Vám tak ideální možnost vydat se po stejné stezce jako filmoví hrdinové.

TIP: Hobitín můžete navštívit v rámci jednoho z individuálních zájezdů na Nový Zéland. Zájezd to nejlepší z Nového Zélandu individuálně na 14 dní pořídíte od 68 990 Kč. 

Jižní ostrov

Mt Sunday

Mt Sunday je kopec tyčící se uprostřed rozlehlé pláně v údolí řeky Rangitata. Kopec proslavený právě Pánem prstenů. Zde se nachází proslulý Edoras, hlavní město Rohanu. Rohan jste mohli vidět v druhém a třetím díle trilogie. Štábu trvalo 9 měsíců zde vybudovat to, co jste měli možnost ve filmech spatřit. Na konci natáčení bylo vše demontováno a oblast se vrátila do původního stavu. Přestože zde nic z natáčení již nezbylo, i tak velkolepé výhledy na Mt Sunday v rozsáhlé říční pláni obklopené Jižními Alpami rozhodně stojí za výlet, nemluvě o scenérii, kterou projíždíte, abyste se sem dostali.

Okolí Mt Sunday

Snowdon Forest

Snowdon forest se nachází v Národním parku Fiordland a je to místo, kde Gandalf hvízdá na svého majestátního koně a mimojiné se zde natáčely scény, kdy Aragorn sleduje hobití stopy lesem v druhém díle trilogie a také odhalení Gandalfa Bílého. Snowdon Forest je zároveň oblíbeným místem pro turistiku a rybaření.

Snowdon Forrest

Mt Gunn

Vzpomínáte na výstražné majáky, jež postupně vzplály podél Bílých hor od Gondoru až po Rohan v Návratu krále? Ve skutečnosti byly umístěné na hoře Mount Gunn, blízko ledovce Františka Josefa v Národním parku Westland. Nejlepším způsobem, jak toto místo spatřit, je vyhlídkový let. Další možností je pak pohled na pohoří z přístupové cesty na ledovec Franz Josef.

Ledovec Františka Josefa

Jižní Alpy

Jižní Alpy, nejdelší a nejvyšší pohoří Nového Zélandu, představovaly ideální místo pro Mlžné hory Středozemě, kterými muselo projít Společenstvo Prstenu v prvním díle.

Jižní Alpy

Kepler Mire

Dávejte si pozor, až se budete brodit Mrtvými močály, jimiž Glum vedl Froda a Sama. Stačí málo a podlehnete kouzlu mrtvých, vznášejících se v kalných vodách Kepler Mire, největšího mokřadu v Národním parku Fiordland, ve které najdete také úchvatné fjordy, jezera a údolí, drsné žulové vrcholy a nedotčené hory.

Mokřady Kepler Mire

Výčet výše je opravdu jen krátká ukázka úchvatných míst, kde se trilogie Pán prstenů natáčela. Doporučuji si stáhnout aplikaci Campermate, kde je většina míst vyznačena na mapě nebo zkuste třeba Middle Earth Explorer free.


Víte, co se Vám bude hodit při plánování cesty na Nový Zéland? Náš Velký průvodce po Novém Zélandu. Stáhnout si ho navíc můžete naprosto zdarma.

Láká Vás návštěva Nového Zélandu? Pak se nechte inspirovat fotortem z Jižního Ostrova.

Leave a Reply