Klást si tuto otázku je poměrně těžká věc. Vzhledem k tomu, jak obrovská Amerika je, můžete vlastně v kterýkoliv měsíc v roce zažít úplně jiné dobrodružství. Území USA zabírá téměř 10 milionů km2 a zahrnuje 6 časových pásem, tudíž je na vás, jestli si vyberete v ten samý čas opalování na floridských plážích nebo zasněženou krajinu na Aljašce.

Počasí napříč Amerikou nabízí opravdu spoustu aktivit a je jen na vás, do které oblasti se vydáte. Já osobně jsem navštívila pár míst na východním pobřeží a procestovala známá města, národní parky a pláže na západě USA. Protože trip jsme s partou plánovali v předčase, abychom vychytali správné počasí v USA, dám vám pár tipů, jaké období je ideální pro návštěvu konkrétních míst.

Nikdy nešlápnete vedle, pokud zamíříte do New Yorku nebo Washingtonu D.C.

Ať už je slunečno, pod mrakem, prší, nebo sněží, tyto dvě destinace, New York a Washington D.C., vás vítají za každého počasí. Hlavní atrakcí ve Washingtonu D.C. jsou především památky a muzea, nudit se tu nebudete v žádném ročním období. Já jsem si vyzkoušela jak deštivé, tak slunečné počasí – pláštěnku s sebou do batohu rozhodně doporučuji, prší tu totiž poměrně často. Když máte štěstí a svítí vám sluníčko, můžete si vypůjčit místní kola a projet si město křížem krážem. Podnebí se tu hodně podobá českému, takže teplotního šoku se neobávejte. Během letních prázdnin očekávejte zhruba 30°C.

Podobně je na tom New York – řekla bych možná, že ještě líp – ten je totiž sám o sobě jedna velká atrakce. Vybrat si mezi prosluněným dnem v Central parku nebo prosincovou návštěvu s vánoční výzdobou ulic je opravdu těžká volba. Preferujete raději horké slunce nebo zasněžené ulice? Ať už se rozhodnete pro cokoliv, New York žije celý rok, ve dne i v noci, proto neváhejte a vyražte kdykoliv během roku – tohle ikonické město za to rozhodně stojí.

pocasi-usa

Kdy jet do USA bez davů lidí?

V březnu pomalu končí zimní sezóna a přichází příznivé klima na cestování po západě a středozápadě USA. Nejnavštěvovanější místo této oblasti, obrovský Grand Canyon, ještě nezavalily davy turistů a vy máte možnost užít si ho sami pro sebe. Jako další bonus můžete vnímat slevy v těchto oblastech, které spoustu cestovek po zimním období nabízí.

Pokud by vám na klidném západě chyběla společnost lidí, můžete přeletět na úplně opačnou stranu kontinentu a být součástí toho největšího veřejného „zeleného“ průvodu po Páté Avenue v New Yorku. Američané totiž 17. března slaví Den Sv. Patrika a na tento svátek nedají dopustit.

st-patricks-day-new-york

Doporučuji si ohlídat datum dubnových jarních prázdnin, zbytečně si tak zkazíte náladu čekáním v nekonečné frontě dětí. Naopak v květnu zájem opadne a nastane klidný měsíc bez front a davů lidí. Berte ale v potaz, že květnové ceny kvůli začínající sezóně začínají pomalu stoupat.

Červnem to všechno začíná

Hlavní sezóna začíná právě v tomto měsíci, teploměr začíná ukazovat vyšší stupně celsia a surfařské školy otevírají brány. Jak východní, tak západní pláže otevírají sezónu a při té příležitosti se můžete těšit na spoustu zahajovacích akcí. Kromě typicky teplých oblastí i chladná Aljaška už ukazuje svou flóru a faunu – říká se, že právě v červnu a červenci je nejlepší ji navštívit. I když západní oceán je chladnější, i tam se probouzí města a pláže se plní návštěvníky.

Červenec je ideální měsíc, kdy vyrazit směr Kalifornie a navštívit San Francisco – jak jistě víte, nad městem v zálivu se tvoří nepředvídatelné mlhy a déšť tu také není překvapením. Jenže právě v červenci tu prší minimálně a teploty jsou ideální na výlety – cca 20°C. My jsme San Francisco navštívili v září a zažili jsme oba extrémy. Počasí se nám první den pomstilo – Golden gate byl schovaný v husté mléčné mlze a nám nezbylo nic jiného než doufat, že se to do druhého dne promění. Typické počasí v San Franciscu nezklamalo a druhý den se nám slavný most ukázal v celé své kráse.  Kromě této ikony stojí za návštěvu plavba lodí zakončená prohlídkou vězení Alcatras nebo procházka na přímořských molech, kde vám společnost dělají tuleni.

goldengate

Kdy jet do Národních parků USA

Dalším příjemným obdobím, které stojí za to strávit v USA, je podzim! Září je totiž měsíc, který Vám ukáže krásy národních parků. My jsme dojeli do států Utah, Colorado a Kalifornie a pár z těch nejznámější parků jsme navštívili. Přes den jsou v těchto místech teploty kolem 25°- 30°C, což je ideální na procházky místními přírodními krásami. V podvečer ale počasí bývá chladnější, nějaká ta vrstva navíc se do batohu určitě hodí, a pokud plánujete stanovat ve slavném Joshua Tree National parku jako my, potom nezapomeňte na kvalitní spacák – v noci se bude určitě hodit a přes den najde využití třeba jako deka na piknik. Kromě kaktusových zahrad jsme navštívili i Sequoia národní park, Yosemite s vodopády, barevný Antelope Canyon, obří Grand Canyon a dechberoucí Zion.

zion-podzim-počasí

Podzimní počasí na západě USA bylo tak překrásné, že nám stačilo obléknout si jen tílko a kraťasy a mohli jsme vyrazit. Opravdu ideální doba na návštěvů parků. Protože ať už jste v lese plném obřích sekvojů, ve skalnatých přírodních útvarech Antelope kaňonu nebo se brodíte ledovou řekou v Zionu, příroda se vám v tomto období ukazuje v celé své kráse a pár příjemných slunečních paprsků k tomu vám zaručeně zlepší den.

TIP: Poznejte národní parky USA na jednom ze zájezdů do USA od CK Go2. Zájezd Národní parky a města západu USA na 17 dní pořídíte od 47 590 Kč.

Na přelomu září a října, kdy má teplota vzduchu cca 18-24°C je skvělé navštívit místa v Los Angeles nebo slavné Údolí smrti. Toto období je totiž, co se týče počasí nejpřívětivější, a nebudete umírat vedrem, které je v letních měsících opravdu nepředstavitelné.

Jestli si říkáte, kam vyjet v listopadu a v prosinci, tak mám jednoznačnou odpověď – opět již zmiňovaný New York. Pokud ale preferujete západ USA, tak to samé platí o Las Vegas. Tyto dvě destinace jsou místa, kde to žije prostě celý rok.

Když chceš, tak je krásně všude a vždycky!

Vlastně je to jen na vás, jak si trip naplánujete a kdy kam pojedete – ale vždycky platí jedno – když je dobrá nálada, chuť a touha cestovat, tak to žije všude a vždycky!  Stačí se jen na svět dívat pozitivně a radovat se z maličkostí, třeba i z toho deště v San Franciscu – kopcovité ulice plné barevných deštníků mají také své kouzlo.

Tak šťastnou cestu!


Poznejte jedno z nejikoničtějších amerických měst New York a jeho malé, za to velice otravné obyvatele ve článku of Víta Pohanky – Se štěnicemi na Manhattanu.

Potřebujete poradit s dovolenou do USA? Ozvěte se Pavle Jankové na +420 228 224 970 / usa@ckgo2.cz 

Leave a Reply