Východní pobřeží Austrálie – jeden z nejvyhledávanějších cestovatelských snů dobrodruhů, mířících na tento krásný rudý kontinent. Já sama jsem si tento sen splnila a mohu říci, že jde opravdu o zážitek na celý život.

Pokud tuto trasu v budoucnu plánujete, v tomto článku se s Vámi podělím o tipy na to, jak cestování po pobřeží funguje a přidám osobně vyzkoušená místa, kde stojí za to se zastavit na výhled do krajiny, kde zajít na dobré jídlo a pití či fotku s klokanem, koalou nebo i kudlankou nábožnou.

Praktické informace

Nejdříve prakticky – my sami jsme pro cestování vybrali možnost campervanu, tedy půjčení obytného vozu v Austrálii, ve kterém se pohodlně vyspíte i uvaříte. Protože jde o jednu z nejpopulárnějších možností, nabídka těchto vozidel opravdu široká a stačí si vybrat dle Vašich vlastních potřeb, pohodlí či budgetu.

Pak si stačí jen zvyknout na jízdu vlevo (opravdu je to snadnější než se zdá!), nakoupit základní potraviny a vybavení a vyrazit na cestu. Vřele doporučuji stáhnout aplikaci WikiCamps Australia, díky které snadno naleznete místa na parkování zdarma ve městě, přespání v autě přes noc, pohodlný motel nebo doplnění pitné vody.

Je samozřejmě na Vás, kde cestu začnete, my jsme zvolili přílet z Prahy do Sydney a následnou trasu Sydney – Cairns autem, která měří přibližně 2 500 km. Dohromady jsme ovšem nařídili o přibližně 1 500 km více, protože občas stálo za to zajet si jet do vnitrozemí a vzdálenosti v Austrálii jsou oproti Evropě opravdu velké.

Časově jsme tuto trasu měli naplánovanou na 15 dní a denně jsme strávili řízením průměrně 4-5 hodiny. Je třeba počítat s jinou rychlostí cestování, než na jaké jste možná zvyklí v doma – silnice jsou sice v dobrém stavu, ale s výjimkou dálnic u hlavních velkoměst jako jsou Sydney, Brisbane a Cairns, jsou okolo východního pobřeží pouze jednoproudé silnice.

Místa, která v průvodci jen tak nenajdete

Na cestovatelských blozích naleznete stovky tipů na místa, která stojí za navštívení, nicméně je radno počítat s tím, že ty nejpopulárnější jsou často i ty, kde je nejvíce turistů. Proto se zde podělím spíše o místa, která nejsou v top desítce cestovatelských průvodců, ale i tak mají své kouzlo.

Naší cestu jsme začali v krásné metropoli Sydney, o kterém jsme psali již v minulém článku. Pokud máte pár dní nazbyt, rozhodně nevynechejte toto krásné pobřežní velkoměsto nebo i některý v blízkých národních parků (Blue mountains, Royal national park).

Jelikož my sami jsme Sydney a okolí samotnému věnovali 10 dní a těšili se na přírodu, čekal nás kromě pár zastávek “na fotku” delší přejezd do Doriggo National park, což je krásný deštný prales plný lián, papoušků lorekeet a voňavých eukalyptů s vysokou vyhlídkou “skywalk” do dálek.

Další zastávku jsme si udělali v městečku Byron bay, které je slavné svou surfařskou atmosférou a majákem Cape Byron, který je postaven na nejvýchodnějším misu kontinentální  Austrálie. Doporučuji na toto místo vyrazit ráno – jednak je toto místo opravdu velmi populární, takže po 10. hodině nemusíte nalézt místo k zaparkování, ale možná se Vám navíc poštěstí a budete moci v tichu pozorovat skákající delfíní rodinu ve vlnách.

Byron Bay, NSW

Potřebujete poradit s dovolenou v Austrálii? Ozvěte se Petru Musílkovi na + 420 211 222 697 / australie@ckgo2.cz.

Brisbane bylo dalším zastavením, které stálo za to – naše dopolední kroky směřovaly do centra do parku South Bank Parklands, což je uměle vybudovaná městská pláž, kde se lidé všeho věku chodí osvěžit a vynahradit si fakt, že Brisbane nemá přírodní pláž.

Odpoledne jsme navštívili Lone Pine Koala Sanctuary, kde jsem poprvé viděli koaly, klokany, ale i třeba i wombata na vodítku. Celý zoopark je udělaný velmi interaktivně, klokani jsou ochočení, takže je bezpečně nakrmí i roční dítě a show holení ovcí je také velmi zajímavá!

North Stradbroke je tropický ostrov, kam se dostanete trajektem z Brisbane. Tento převážně písečný ostrov není nepodobný populárnímu Frazer Islandu, avšak bez davů turistů, protože “Straddie” jak by tento ráj nazvali Australané, je převážně oblíbenou destinací místních. Můžete si tak na jeden den odpočinout od řízení, protože celý výlet se dá zvládnout za odpoledne. My jsme zde poprvé potkali klokany ve volné přírodě, pozorovali mořskou želvu a užili si nenáročnou pobřežní procházku.

North Stradbroke

Při jízdě dále na sever od Brisbane nás zaujala vyhlídka Glass House Mountains Lookout, s podívanou na špičaté vrcholky skal, ranní krmení divokých humpback delfínů v zátoce Tin Can, prohlídka krápníkových jeskynní Capricorn Caves a návštěva ptakopysků ve volné přírodě v národním parku Eungella National park (sekce Broken river).

Eungella Národní park

Dále jsme se přesunuli na Airlie beach a slavné ostrovy Whitsundays, jejichž blankytně modrá voda v kontrastu s bílými plážemi opravdu stojí za investici do výletu plachetnicí, s jednou z mnoha lodních společností.

Tour po ostrovech jsme zakončili na našem posledním tropickém ostrově Magnetic Island u města Townsville, kde jsou mimo jiné k vidění koaly ve volné přírodě nebo pozůstatky vojenských bunkrů z 2. světové války.

Magnetic Island

Jednou z našich posledních zastávek před cílovou stanicí v Cairns, které stojí za zmínku byl tzv. Waterfall circuit, což je trasa, na které se můžete zastavit u desítek přírodních vodopádů. Nás nejvíce zaujaly Wallaman Falls (jedny z největších vodopádů v Austrálii, měřící 305 metrů), a dále menší Josephine falls (ve kterých se dalo i vykoupat), Millaa Millaa Waterfall a Ellinjaa Falls. Právě zde jsme potkali výše zmíněnou kudlanku.

V této oblasti stojí také za to navštívit jednu z mnoha mléčných farem (my sami jsme byli v Mungalli creek farm a ochutnali čerstvé jogurty z místní produkce), nebo se vykoupat v jednom z kráterových jezer Lake Eacham či Lake Barrine. Tento okružní výlet můžete zakončit u obrovského fíkovníku Cathedral Fig tree, který svou velikostí opravdu připomíná přírodní katedrálu.

Jezero Eacham

TIP: Zaujala Vás Austrálie? Vyražte na poznávací zájezd do Austrálie a procestujte ji křížem krážem s českým, místním průvodcem. Zájezd Austrálie pro každého na 17 dní pořídíte už od 98 900 Kč.

Finální zastávkou pro nás bylo Cairns, proslulé centrum potápění a podmořských radovánek, ale protože jsme měli o den navíc, zajeli jsme si ještě na sever do největšího Australského deštného pralesa Daintree forest a Cape Tribulation, kde je takový malý “konec světa”. Za tímto bodem končí betonová silnice a začíná jen prašná cesta, kam náš nám campervan nestačil.

Deštný prales Daintree

Na závěr nás pobavili upozornění na cestě, upozorňující na pomalou rychlost z důvodu výskytu kasuárů, metr vysokých ptáků, podobných emu, přebíhajících přes cestu. Žádného kasuára jsme sice nepotkali, ale i tak uznejte – kde na světě máte možnost potkat tolik zajímavých exotických zvířat ve volné přírodě?


Víte, bez čeho se v Austrálii neobejdete? Bez našeho Velkého průvodce po Austrálii. Stáhnout si ho navíc můžete naprosto zdarma.

Plánujete cestu do Austrálie? Pak se nechte inspirovat fotoreportem Top místa Austrálie, které byste při své cestě neměli vynechat.

Leave a Reply