Po roce stráveném na Novém Zélandu jsem si položila otázku: ,,Kdybych sem chtěla vyrazit na měsíční dovolenou, který měsíc bych si vybrala?“ A odpověď přišla téměř okamžitě. Byl by to březen. A proč zrovna březen? Na Novém Zélandu jsem prožila tyto měsíce dva a oba byly úžasné. Jak co se týče stabilního, slunečného počasí, tak díky menšímu počtu turistů na cestách. Většina lidí, co sem přijíždí na Working Holiday Visa totiž v březnu odlétá  a i běžných turistů je tu méně než v létě.

A jaké jsou vlastně na Novém Zélandu roční období? Řekla bych, že je to hodně podobné jako v České Republice s tím rozdílem, že Nový Zéland leží na jižní polokouli, a proto jsou zde všechna roční období obráceně oproti severní polokouli.

Jaro (září – listopad)

V září se začíná pomalu oteplovat na obou ostrovech a Nový Zéland se zaplňuje lidmi. Ti, kteří přiletěli na Nový Zéland pracovat, mají velkou šanci najít práci v zemědělství, protože sezóny všeho možného ovoce či zeleniny jsou v plném proudu.

S přílivem turistů samozřejmě začíná zvyšování cen pronájmů aut a i chaty na trecích zdražují.  Krajina je barevná a vše se krásně zelená a kvete. Stále vás čeká dost deštivých dnů, ale s tím se na Novém Zélandu musí počítat během celého roku, hlavně na Severním ostrově, kde je sice počasí teplejší, ale také značně deštivější než na Jižním Ostrově.

TIP: Okouzlil vás Nový Zéland? Pojeďte na dovolenou s CK Go2 a zažijte zážitky na celý život na jednom z poznávacích zájezdů na Nový Zéland.

Léto (prosinec – únor)

Od prosince na Vás čekají příjemné letní teploty s velmi silným slunečním zářením, takže se nezapomeňte pravidelně mazat krémy s ochranným faktorem 50. Léto je hlavní turistickou sezonou, takže ceny ubytování, aut i chat na trecích jsou nejvyšší a vše je nutné si dlouho dopředu rezervovat, protože například nejznámější trek Milford Sound je zabookován od otevření rezervací téměř hned a to na celou sezónu.

Pokud cestujete po Novém Zélandu obytným vozem či jiným campervanem, bude v tomto období těžší sehnat místa na přespání a proto přijíždějte do freedom campů co nejdříve, ideálně kolem páté hodiny odpolední, pak  už může být pozdě a vy neseženete místo na spaní. Výhodou letního počasí jsou bezesporu delší dny a bezpečné podmínky na většině trecích, kdy nehrozí laviny a další přírodní katastrofy.

Léto na Novém Zélandu je také vhodné pro milovníky pláží, kteří si zde přijdou na své. Koupání doporučuji spíše na Severním ostrově, kdy je oceán i moře o něco teplejší než na Jižním ostrově, kde i v létě voda dosahuje průměrně tak 15ti stupňů, což představuje příjemné osvěžení pouze pro ty největší otužilce.

Podzim (březen – květen)

Začátek podzimu je dle mého názoru nejlepší období pro návštěvu Nového Zélandu. Teploty jsou stále velmi příjemné, počasí je relativně stále, turistů ubývá a ceny campervanů klesají stejně tak jako ceny turistických aktivit. Na horách Jižního ostrova už pomalu padá sníh, takže Vás čekají nádherné scenérie se zasněženými vrcholky hor.

Potřebujete poradit s dovolenou na Nový Zéland? Ozvěte se Tomáši Machálkovi na +420 228 224 382 / novyzeland@ckgo2.cz.

Zima (červen – srpen)

Novozélandská zima je vhodná pro různé sportovní aktivity jako snowboarding a lyžování. Pokud chcete ná Novém Zélandu pracovat a máte Working Holiday Visa, vyzkoušejte práci v tomto sektoru, pokud je Vám blízký.

Nejlepším místem pro vášnivé milovníky zimních sportů je bezpochyby Queenstown či oblast Canterbury, kde se Vám dostane skvělých podmínek.  

Pokud však sněhové radovánky nejsou nic pro Vás, zůstaňte přes zimu na Severním Ostrově, kde zejména v oblasti Northlandu a Bay of Islands teploty málokdy dosahují méně než 15 stupňů, je tu však mnohem více deštivo než na Jižním ostrově a z toho důvodu zimu nedoporučuji pro cestování po Severním ostrově, zvláště pokud na cestování máte omezený čas. Některé treky jsou také mimo sezonu z důvodu bezpečnosti nedoporučovány či uzavřeny.

Výhodou však je, že všechno je levnější a veškeré výhledy si budete užívat pravděpodobně sami a v tomto období je také nejkrásnější noční obloha, kdy můžete pozorovat nádherně viditelnou Mléčnou dráhu a souhvězdí, která u nás neuvidíte.

Počasí na Novém Zélandu je opravdu nepředvídatelné a proto je nutné mít s sebou sbalené jak zimní bundy, tak letní oblečení, ať přiletíte v kteroukoli dobu. Pokud budete sledovat předpovědi počasí, je nutné také počítat s takzvaným ochlazovacím faktorem větru, kdy studený vítr může znepříjemnit jinak relativní teplé počasí.  Každopádně každé roční období má něco do sebe a je jen na Vašich preferencích, jaké období si pro své cesty vyberete.


Víte, co se Vám bude hodit při plánování cesty na Nový Zéland? Náš Velký průvodce po Novém Zélandu. Stáhnout si ho navíc můžete naprosto zdarma.

Láká vás Nový Zéland? Pak se nechte inspirovat fotoreportem z cest kolem Jižního ostrova.

Leave a Reply