Jsem městská holka z Prahy. Až na Novém Zélandu jsem se stala milovníkem přírody a objímačkou stromů. Postupně jsem se totálně zamilovala do treků neboli pěších túr. Pokud chcete zažít zélandskou přírodu všemi smysly, na některý z nich se vydejte. Treků je tu tolik, že byste potřebovali několik životů, abyste je všechny prošli. Najde se tu pro každého něco, od krátkých procházek po rovině po několika denní horské pochody.

Kam se vydat

Oba ostrovy nabízejí fantastickou, různorodou škálu přírodních krás. Na severním ostrově se projděte kolem vzácných, tisíciletých, stromových velikánů kauri. Mnoho krátkých procházek vás zavede k malebným vodopádům. Prohřejte si chodidla na nekonečných písčitých plážích, jako třeba na známé Ninety Mile Beach. Procházka přírodou znamená i chodit se zacpaným nosem kolem krásně barevných, sírou čpících vulkanických jezírek v Rotouře. Pro trénovanější doporučuji přejít sopečné pohoří Tongariro.

Tongariro Crossing

Na jižním ostrově si vyšlápněte k ledovcům. Na pobřežním treku Able Tasman ulevte unaveným nohám pádlováním některého úseku v kajaku. Některé treky jako Heaphy trek si můžete projet i na kole. Pro trénované doporučuji některou z delších horských túr, jako například Kepler trek nebo Routeburn trek.

Žádné obavy

Za obrovskou výhodu považuji skutečnost, že se nemusím bát žádného zvířete. Hadi zde vůbec neexistují, pavouci jsou až na jednu výjimku neškodní, klíšťata tu na lidi nelezou a hrstka divokých prasat se pohybuje daleko od lidí. Víc než na prasata si musíte dát pozor na všetečného ptáka weka nebo velice vynalézavé horské papoušky kea, kteří se vám budou snažit ukrást vaši svačinu.

Velice mile mě překvapilo, že toalety najdete téměř všude. Aby návštěvníci neznečišťovali přírodu, najdete záchodky nejen na začátku většiny treků, ale i po několika dnech chůze lesem. Často jsou to sice suché záchodky, ale věřte, že s klasickým prkénkem, toaletním papírem a dezinfekcí na ruce vyhrají nad mnohými toaletami v centru Prahy.

Queen Charlotte Trek

TIP: Vydejte se na zájezd na Nový Zéland a účastněte se některým treků na Jižním nebo  Severním ostrově. Zájezd Nový Zéland pro každého na 17 dní pořídíte od 92 890 Kč.

Potřebujete poradit s dovolenou na Nový Zéland? Ozvěte se Tomáši Machálkovi na +420 228 224 382 / novyzeland@ckgo2.cz.

Informace

Velice doporučuji využít nádherně zpracované webové stránky Department of Conservation (DOC), což je správa přírodního a historického dědictví. Na jejich stránkách můžete využít skvělou interaktivní mapu s podrobným popisem každého treku a stáhnout si podrobné brožurky v PDF formátu. Je zde ohromné množství užitečných informací o délce pochodů, jak se vybavit, na co si dát pozor, o místní zvěři, rostlinách či historii důležitých míst. Informace o trecích jsou denně aktualizovány, tak že pokud hrozí jakékoli nové riziko, zde se o něm určitě dozvíte.

Na cestách Zélandem najdete ve většině populárních míst turistické informační kanceláře nebo přímo pobočku DOC s informačními materiály. Zde vám rádi poradí procházku do přírody na míru, dle vašich možností a schopností.

Kepler Trek

Nepodceňte přípravu

Pokud se vydáte jen na krátkou procházku pod hodinu chůze, stačí nastudovat mapičku a připravit se podobně, jako byste šli na procházku v Čechách. Trek začne informační cedulí, z které vyčtete, jak daleko půjdete a jak dlouho by vám to mělo trvat. Dobře upravená cesta vás povede k vašemu cíli. Pokud máte chuť na několikadenní pochod v horách, pak už musíte více plánovat. Především počasí a podmínky s ním spojené vám mohou vše zkomplikovat. Rozhodně si všímejte všech varovných cedulí a informujte se na stránkách DOC o podmínkách treku a o počasí. V horách může začít sněžit každý den v roce, údolí se při silném dešti zatopí během několika hodin a na mnoho odlehlých trecích si pro nedostatek mobilního signálu nezavoláte ani o pomoc. Naopak u pobřežních treků vám vždy doporučuji pečlivě prostudovat, zda příliv zaplaví některé úseky treku.

Značení

Na chytré české značení stezek Nový Zéland nemá:) To však neznamená, že se ztratíte. Krátké populární stezky mají lehce viditelnou cestičku. Na křižovatkách vám napoví cedulky se jmény míst. Existuje jediná značka vzdáleně připomínající české značení, a tou je malý oranžový trojúhelník přibitý na cokoli, co se dá.

Poplatky

Většina treků vás nic nestojí, jsou volně přístupné. Platíte pouze za ubytování v chatách a stanech na několikadenních pochodech. Speciální skupina delších túr jsou Great Walks, které se řadí k těm nejlepším z nejlpších. Zkušení turisté z celého světa sní o tom, že jednou jednu z nich absolvují. Ubytování a doprava k těmto trekům se musí rezervovat dlouho dopředu, což v případě třeba Milford treku znamená i rok předem. Poplatky i za jednoduché ubytování několikanásobně překračují běžné ceny, a to především kvůli nedostupnosti a náročnosti údržby. Dám vám však jeden tip. Většina z těchto drahých a často obsazených túr má i fantastické jednodenní procházky, a ty vám mohou vynahradit celý pochod.

Pokud se tedy chystáte na Zéland, naplánujte si nějaké vycházky přírodou. Pro každého se tu něco vhodného najde, stačí se trochu informovat. Nepodceňte přípravu a nezapomeňte fotoaparát. Třeba se i z vás stane objímač stromů, ona je tady ta nádherná příroda hodně nakažlivá.


Láká Vás navštívit Nový Zéland? Pak se nechte inspirovat našim fotoreportem z Jižního Ostrova

Leave a Reply