Cestujete po Los Angeles a rády byste strávily pár dní v blízkosti oceánu? Protože v této oblasti se nachází několik krásných pláží a přímořských měst, nic vám nebrání takový výlet podniknout. Dám vám jeden tip, kam můžete vyrazit a co na daném místě a v okolí navštívit. Známá Santa Monica je zaručeně místem, kde si každý přijde na to své – ať už je to večerní zábava, odpolední procházky po pláži, poznávání kultury, sportování nebo příjemné posezení u kávy v místních restauracích.

Pláž z devadesátek

Přímořské město Santa Monica se nachází v okrese Los Angeles County na jihozápadu státu Kalifornie. Už v minulém století byla Santa Monica jedno z nejnavštěvovanějších letovisek. A kromě toho, že je to nejstarší letovisko v Los Angeles County, tak je i největší. Díky skvělému počasí totiž, především v letních měsících, pláž praská ve švech.

Většina z nás si určitě vybaví slavný seriál z 90.let, Pobřežní hlídka, který se právě na pláži odehrával. A pokud si chcete připadat jako slavná Pamela, stačí jen přijet a proběhnout se v písečné pláži. Vše, co jste totiž mohli zpozorovat ve filmu, tak na se na pláži nachází dodnes. Dřevěné hlídkové věže pro plavčíky, jejich červené trenky i žlutá terénní vozidla!

Tím nejvyhlášenějším místem je světoznámé molo Santa Monica Pier. Populární dlouhá pláž zakončená touto dominantou je oblíbená u místních i turistů. Historické molo postavené v roce 1908 stojí nad oceánem a přímo na mole můžete navštívit taneční sál nebo zábavný park s obrovským ruským kolem. To při pohledu z dálky rozhodně nepřehlédnete, naopak vás bude táhnout k centru dění. Lunapark je oblíbenou zábavní atrakcí, proto i rodiče s dětmi by rozhodně měli pláž navštívit. Poblíž mola se totiž nachází venkovní sportoviště, fitness pod širým nebem, obří houpačky a spoustu další zábavy, kde se místní lidé scházejí, užívají si společný čas a zároveň relaxují.

Pěší zóny s obchody

Centrum města se tedy převážně nachází u pobřeží. Pokud byste ale chtěli cestu směřovat spíše do ulic, dva bloky od pobřežní ulice Ocean Ave se nachází ulice 3rd Street, kam můžete zajít ochutnat místní gastronomii a navštívit obchůdky. Pěší zóna Santa Monica Promenade s restauracemi a obchody svým charakterem připomíná evropská města a rozhodně stojí za to se tudy projít.

Povolit uzdu svým peněženkám můžete i v jiných částech města, máte na výběr z tří velkých obchodních oblastí v Santa Monice. První se nachází v jižní části na Main Street, druhá v městské centrální části města a třetí severní Montana Avenue. Právě zde, na Montana Avenue, najdete luxusní butiky a restaurace. Jiný charakter má oblast Mani Street, která je rozmanitá a kromě restaurací a obchodů s oblečením tu seženete i ostatní zboží. Již zmiňovaná 3rd Street Promenade je právě třetí a poslední oblastí pro obchody a táhne se přes tři bloky.

I umělci si přijdou na své

Kromě ochutnávání místních specialit, zábavy v lunaparku, nebo utrácení v obchůdkách můžete taky vyrazit za kulturou. V kopcích nad Santa Monicou se nachází známé museum J.Paul Getty Museum, známé také jako Getty Center, které skrývá velmi zajímavou sbírku uměleckých děl. Výstavy se v průběhu roku mění a vstup do muzea je zdarma. Výlet za uměním vás tedy bude stát jen poplatek za parkovné.

Potřebujete poradit s dovolenou do USA? Ozvěte se Pavle Jankové na +420 228 224 970 / usa@ckgo2.cz 

Sportování v Santa Monice

Praví sportovci si bezpochyby zapůjčí surf a sjedou si vlny této vyhlášené pláže. Santa Monica je dobrým prostředím pro surfování, a kdyby vám přece jen vlny přišly nepřekonatelné, máte možnost zaplatit si instruktora a ten už vám ukáže, jak na to. Po vysilujícím výkonu na hladině oceánu je potřeba si odpočinout – a podle mě je opalování ta ideální možnost.

Oblíbenou aktivitou je také zapůjčit si jízdní kola, která seženete v půjčovně přímo na pláži, a vyrazit na celodenní výlet po okolí. Člověk spojí poznávání místní kultury, zábavu i sportování v jedno a má možnost navštívit spoustu míst v okolí Santa Monicy. Když vám k tomu ještě přeje počasí, o čemž nemám pochyby, tak je o další krásný den v Americe postaráno.

Věřím, že v Santa Monice si každý najde aktivitu, která ho zaujme a za kterou právě sem podnikne výlet. Dobré je si jen včas promyslet, kdy do USA vyrazit, aby vám počasí a daná situace hrála do karet. Tak šťastnou cestu!


Láká Vás Amerika? Nechte se insirovat Vítem Pohankou v jeho článku S Amerikou v srdci, kde Vám řekne co ho na této zemi ohromilo nejvíce.

Leave a Reply