Možná jste o Himachal Pradesch už slyšeli pod některým z jeho lidovějších názvů. Tento severoindický stát na úpatí Himalájí je nazýván zasněžené údolí, nebo také Země bohů a přítomnost božstva tu na vás dýchne téměř na každém kroku.

Milujete hory a přírodu? Přijměte pozvání

Ta pravá, turismem příliš nedotčená Indie, tu čeká na vás a s ní i neuvěřitelně pohostinní obyvatelé. Místní, převážně hinduisté, Punjabové, Nepálci a Kašmířané, jsou nesmírně laskaví a hluboce věřící lidé a víru praktikují v mnoha chrámech, z nichž některé jsou staré stovky let.

Při přípravách na cestu raději přibalte i teplejší oblečení. Díky své poloze v západních indických Himalájích se Himachal Pradesch může pochlubit podstatně chladnějším počasím, než jiné části země. Ani v létě teploty nevyšplhají výš, než ke 25 stupňům Celsia. Odměnou za prozíravě sbalenou mikinu vám budou fascinující výhledy na hory a příroda, kterou nejlépe vystihne slovo “svěží”. 

Indické Himáláje

Návštěva zasněženého údolí nemusí být výjimečná jen pro milovníky přírody. Kromě toho, že vás každé ráno nabijí energií nedozírné výhledy do krajiny, každého, kdo si oblíbil indickou kuchyni si tato oblast jistojistě získá. Punjabi kuchyně bez zaváhání označím za nejchutnější ze všech indických a právě tady si jí užijete dosytosti.

Božská jablka

Sběr jablek v Himachal Pradesch

Společně s Kashmirem je Himachal klíčovým indickým producentem jablek. Jabloně tu uvidíte na každém kroku, protože tvoří 85 % veškeré místní produkce ovoce. Touto lahůdkou (jablka jsou v Indii považována za luxusní ovoce), zvládnou pokrýt celý indický trh a velké množství je také exportováno. Pokud na ně narazíte, ochutnejte, možná s jablky doputovala i jejich božská chuť z hor.

Je horko, přestěhujte hlavní město

Shimla je dnes rušné, trochu šedivé město, které je spíše ďábelskou křižovatkou uprostřed hor. Jeho zašlou slávu připomínají úchvatné koloniální budovy, do kterých se vždy na léto přestěhovala britská vláda. Do roku 1947, kdy Indie získala svou nezávislost na Velké Británii, sloužila Shimla jako “letní” hlavní město, protože okolní hory udržují teplotu nižší a podstatně příjemnější, než ve zbytku země. Z rozpálených ulic a teplot běžně přesahujících padesát stupňů Celsia utíkali britští úředníci vládnout sem, k úpatí Himaláje.

Shimla může znít jako pravý opak božského klidu a panenské přírody, i přesto, nebo možná právě proto stojí za návštěvu. Kontrasty jsou tu všudypřítomné a pro Indii tak typické. Navíc tu můžete zažít i jeden světový zážitek. Dostal se dokonce na seznam světového dědictví UNESCO a je to vlak na trase Shimla – Kalka, který vás s trasou projíždějící 102 tunelů a přejíždějící 846 mostů na několik hodin přenese o několik desetiletí zpátky do minulosti. 

Vlak na trase Shimla – Kalka

TIP: Vydejte se na jeden ze zájezdů do Indie. Můžete kombinovat poznání Himalájí s tradičním trojúhelníkem Delhí, Agrou a Jaipurem či s plážemi v Goa. 

Potřebujete poradit s dovolenou do Indie? Ozvěte se Natálii Kubenkové na +420 222 317 874 / indie-nepal@ckgo2.cz

Hledání oázy klidu
Je čas nechat Shimlu za zády a vydat se směrem k horám. Do jedné z mnoha oblastí, kde si užijete doslova a do písmene božský klid. Městem, které doporučuji každému, je Manali. Rychle se rozrůstá, ale nenechte se odradit tím, že některé jeho části mají do jakéhokoli klidu velmi daleko. Stačí přejít malý most do Old Manali a všechen ruch necháte za sebou. Původní centrum si stále udržuje svůj osobitý ráz a v uličkách vás okamžitě obklopí mír a duševní rovnováha místa i místních.

Muž na trhu v Manali

Nemusíte spřádat velké plány, stačí vybrat některou z kaváren lemujících úzkou silnici, chvíli sedět a jen tak být, obklopeni horami, zelení, jablečnými sady a ve společnosti neuvěřitelně laskavých lidí. Jestli se dá něco ze zdejšího klidu koupit a odvézt domů se vydejte zjišťovat na trh, do obchůdků a mezi prodejce řemeslných výrobků. Kouzlo místa jen umocňují a kdo ví, možná si trochu božského míru v duši přeci jen odvezete.

Na návštěvě u Jeho svátosti

Ještě jednou si vás dovolím vytrhnout z poklidné, líné nálady Himachal Pradesh a pozvu vás do Dharamshaly. Její krása je proslulá stejně, jako její nejznámější obyvatel, Jeho svátost 14. Dalai Lama, který tu našel domov po nuceném opuštění Tibetu v roce 1959. Indická vláda poskytla Dalai Lamovi doživotní asyl, což mu také umožnilo vybudovat nové kláštery a školy. Narazíte na ně nejen ve městě, ale na mnoha dalších místech v Himachal Pradesh.

Dalai Lamův komplex v Dharamshala

Spolu s Dalai Lamou se ve městě obklopeném cedrovými lesy a štíty himalájských velikánů usídila také nová tibetská exilová vláda. Naplánujte si návštěvu chrámového komplexu Thekchen Choling, významného centra tibetského buddhismu, a místní knihovny, která schraňuje tisíce tibetských děl a archiválií.

Poobědvejte v některé z restaurací, které servírují tibetské pokrmy. Tibetská kuchyně je opravdu lahodná, podobná té čínské, ale mnohem zdravější.

Ať už se vám poštěstí navštívit Thekchen Choling, nebo se vám do cesty připlete možnost podívat se do jiného kláštera, neváhejte. Vkročte a zkuste alespoň  na chvíli zapomenout na čas. Nechte se pohltit buddhistickou vírou. Vírou v lásku, porozumnění, pokoru a odříkání. A když se vám nebude chtít odejít, můžete na pár dní zůstat. Většina klášterů nabízí i ubytování a vy si tak budete moci vychutnat hloubku duchovního poselství dosytosti.


A jaké že je vlastně ta místní kuchyně na severu Indie? O tom si můžete přečíst v našem minulém článku Jídlo v Indii – skrytý půvab Paňdžábské kuchyně

Leave a Reply