Srí Lanka se často označuje za třetí nejvíce nábožensky založenou zemi, jelikož zde najdeme takový mix všech náboženství.

Téměř 70% obyvatelstva jsou buddhisté a proto z velké části na Srí Lance vládne buddhismus, proto i samotná místní kultura, společnost, tradice a svátky jsou odrazem tohoto náboženství neboli spíše náboženské filosofie.

Filosofie, jejímž úkolem je šířit a konat dobro, žít v souladu s přírodou a v míru zároveň, spolu se všemi lidskými bytostmi i zvířaty.

Další skupinou náboženství, která se na Srí Lance vyskytuje je hinduismus, zastupující  asi 16% z celkového počtu obyvatelstva. Zbytek populace, tedy okolo 7% pak tvoří muslimové a jejich náboženství islám a křesťané s jejich vírou v křesťanství.

Vánoce na Srí Lance slaví pouze místní menšina křesťanů a katolíků. Buddhisté, hinduisté a muslimové Vánoce neslaví.

Veškeré vánoční přípravy jsou pro obě tyto etnické skupiny velmi významnou událostí a honosných oslav, představující něco jako nový začátek pro všechny zdejší katolíky, kteří se nedočkavě těší na oslavy a vítání zrození Ježíše Krista.

I přesto, se však i tady – na Srí Lance – najde mladá generace buddhistů, která by ráda slavila Vánoce doma také. Dnes už tedy není úplnou vyjímkou, že i někteří obyvatelé z buddhistických rodin, začínají tento křesťanský svátek slavit.

Snad každý by ale chtěl na Srí Lance zažít, ty opravdové bílé Vánoce se sněhem, které znají jen z filmu. Proto pro většinu obyvatelstva je doslova sen jednoho dne odcestovat ze Srí Lanky, ven do světa a prožít bílé Vánoce někde jinde. Ne každému se však jeho sen splní. Proto některým nezbývá nic jiného než nasát vánoční atmosféru z televize, např. u filmu Sám doma nebo v obležení svých přátel během vánočního večírku.

Běžně také najdeme v ulicích Srí Lanky i v mnoha obchodních centrech vánoční výzdobu, např. visící lesknoucí se barevná světýlka nebo třpytivě zářící dekorace. Ačkoliv je Srí Lanka buddhistická země, to samé platí i u větších 3* až 4* hotelů, kde je i ozdobený vánoční stromeček s dárky, nutností. Mimo jiné, je i navíc každý rok pro turisty v hotelech servírovaná speciální štědrovečerní večeře, většinou podávaná s lahví šampaňského nebo aracku. Podobně jsou na tom i různé bary a restaurace v centru hlavního města Kolomba, které nabízejí v období Vánoc speciální vánoční menu nebo dokonce pořádají vánoční party večírky pro veřejnost.

Prodej vánočních dekorací na Srí Lance

Většina katolických rodin na Srí Lance začíná s přípravami nejdříve, 12 – 14 dní před Štědrým dnem. Jedná se o zcela totožné zvyky, které známe i my v ČR, tedy vánoční výzdoba svých domovů, zdobení vánočního stromečku, betlém, dekorace barevného osvícení do oken a aranžování barevných světýlek okolo venkovních prostorů, zahrad atd…

Někteří křesťané také začínají chodit na pravidelné modlitební sešlosti do kostelů na modlitbu ´Novéna,´ která je pronášená podle modlitební knížky a trvá celkem 9 dní. Vrcholem této Novény je pak sestoupení Ducha Svatého, neboli tzv. svatodušní novéna.

Na Štědrý den 24. prosince se většina křesťanů a katolíků připravují také na půlnoční mši ve 23.30h. Většina srílanských katolíků upřednostňují spíše půlnoční mši před ranní mší, která se pak koná hned druhý den brzy ráno, tedy  až 25. prosince. Většina z nich totiž věří, že veškerou sílu pocitů, víry energie a veškeré duchovno ze zrození Ježíše Krista, ucítí více, právě v tomto půlnočním čase Vánoc.

Půlnoční mše na Srí Lance

Na Srí Lance představuje oficiální Štědrý den – 25. prosinec. V tento den brzy ráno, všichni lidé vyráží s dárky za návštěvou svých příbuzných nebo naopak pozvou své blízké a sousedy do svých domovů. Společně pak všichni pospolu tento den srdečně oslavují. Na Srí Lance nejsou Vánoce jen o dárkách, ale představují vzácný okamžik a čas, strávený v blízkosti svých nejbližších a také obdarovávání druhých, např. rozdávání jídla či oblečení chudým lidem, kteří nemají vůbec nic a přežívají sami na ulici.

TIP: Vyberte si zájezd na Srí Lanku – poznejte místní tradice, zvyky, památky a kombinujte svoji dovolenou s relaxem na plážích. 

Jak se liší vánoční srílanská tabule od té české?

Každá srílanská křesťanská či katolická rodina si potrpí na dokonalé přípravě a prostření sváteční tabule pro své nejbližší. Každý prostřený stůl totiž vždy vyvolá tu správnou vánoční atmosféru a sám o sobě láká ke shromáždění každé rodiny, svých nejbližších i mnoha přátel.

Na Srí Lance se o Vánocích žádný kapr nesmaží, za to ale kuchyní provoní vepřové maso (levnější variantou je mnohdy i kuřecí maso) kokosové víno či známý tradiční likér ´Arack´ s lahodnou vůní čerstvě upečeného kokosového moučníku, který chutná stejně jako náš český perník politý čokoládou a posypaný kešu ořechy.

Tradiční kokosový desert

Potřebujete poradit s dovolenou na Srí Lanku? Ozvěte se Míši Hanušové na +420 216 216 438 / maledivy-srilanka@ckgo2.cz.

Samozřejmě na stole také nesmí chybět tradiční národní srílanský pokrm ´rice and curry,´ které se skládá z dhal curry (kari z červené čočky), potato brinjol curry (bramborové kari dochucené lilkem), ananasové kari, kešu kari, mango chutney a dalších různých ovocných chutných ´chutneys omáček´. Na závěr pak nesmí chybět samotná bílá rýže anebo smažená zeleninová rýže přezdívána jako ´fried rice.´  

Jak už je o srílanské kuchyni známo, v každém jídle nesmí chybět pořádná dávka chilli koření. Ovšem na to jak je většina pokrmů pálivá a mnoho jídel se vyznačuje svou ostrou pikantní chutí, existuje na Srí Lance také mnoho oblíbených sladkých – někdy až skoro přeslazených – pochoutek.

I o Vánocích totiž nesmí sladké na stole chybět! Většinou se jedná o cukrové zázvorové hrudky, skořicové cukrovinky, máslové sušenky, medové a kokosové moučníky, cukrovinky z rýžové a kokosové mouky, kokosové palačinky či tradiční sladké srílanské cukroví, podobné těm, které se připravují na oslavy Nového roku v dubnu.

Vydejte se na exotickou dovolenou o Vánocích a prožijte svátky u moře! Žádný sníh a zima, ale nohy v teple, tedy v písku! Zažijte slunné počasí i v prosinci a nadělte si netradiční dárek pod palmou a s kokosem v ruce!

Zkuste změnu a zažijte Vánoce na pláži

Vyzkoušejte např. lekci surfování v teplém Indickém oceánu, nový gurmánský zážitek, výlet na slony či návštěvu a prohlídku mnoha kulturních památek. Vychutnejte si ten opravdový relax na některé z nádherných písčitých pláží a oddejte se naprostému relaxu a pohodě na místo vánočního shonu po dárkách a kruté zimy. Dovolenou o Vánocích doporučujeme rezervovat v dostatečném předstihu. 


Víte, co se Vám bude hodit při plánování cesty na Srí Lanku? Náš Velký průvodce po Srí Lance. Stáhnout si ho navíc můžete naprosto zdarma.

Leave a Reply