Pokud se chystáte do této nádherné země plné těch nejzajímavějších přírodních skvostů, pravděpodobně přiletíte do Christchurch, který se nachází na Jižním ostrově, nebo do Aucklandu na Severním ostrově.

Většina turistů však létá do Aucklandu, který je hlavní příletovou tepnou do země a zároveň největším novozélandským městem. Protože je Nový Zéland velice izolovaná země, dává si veliký pozor na to, koho pouští za své hranice, a protože disponuje mnohými endemickými živočichy a rostlinami, velice si hlídá také import veškerých nebezpečných látek, které by mohly jakkoli ohrozit místní ekosystém. 

Letiště v Aucklandu

Dokumenty, které nezapomenout

  • Pas
  • Víza
  • Informace o zpáteční letence nebo letence pryč ze země
  • Potvrzení o sjednání cestovního pojištění
  • Výpis bankovního účtu s dostatkem financí pro vstup do země (1000 NZD / měsíc / 1 osoba)
  • Potvrzení o registraci eTA a zaplaceném turistickém poplatku 
  • Při cestovním vízu také není na škodu mít připravený předběžný plán cesty

Na letišti

Po přístání na letiští v Aucklandu nezapomeňte vyhodit všechno jídlo, které máte s sebou, především ovoce nebo zeleninu. Jejich dovoz je totiž na Nový Zéland zakázán pod pokutou 400 NZD. Dovézt si však můžete komerčně připravené a zabalené jídlo, které je trvanlivé a neotevřené jako například čokoláda, sušenky a podobně.

Na pasové kontrole si stoupněte do řady s nápisem ,,all other passengers“, kde předložíte svůj pas a vyplněnou příletovou kartu, kterou jste dostali již v letadle. Imigrační po Vás mohou chtít vidět zpáteční letenku, případně doklad o dostatečné hotovosti po dobu plánovaného pobytu. Až dostanete zpět pas s razítkem data příletu a poznačenou příletovou kartu, pokračujete dále na Biosecurity kontrolu, kde po Vás budou chtít příletovou kartu a k nim budete muset odpovědět na doplňující otázky, které se týkají zejména položek, kde jste zašrktli Ano.

Pokud máte například trekové boty, sportovní vybavení nebo stan, zeptá se Vás úředník, zda je vše vyčištěné a často budou chtít toto čisté vybavení na vlastní oči zkontrolovat. Stejně tak se vyptávají na jídlo, pokud s sebou nějaké vezete. Na závěr Vaše zavazadla projdou rentgenem, občas po Vás mohou chtít, abyste jim ukázali jejich obsah a pokud nevezete do země nic zakázaného, oficiálně se ocitáte na Novém Zélandu.

Potřebujete poradit s dovolenou na Nový Zéland? Ozvěte se Tomáši Machálkovi na +420 228 224 382 / novyzeland@ckgo2.cz.

V letištní hale

V příletové hale si doporučuji koupit SIM kartu a vybrat peníze z bankomatu či navštívit směnárnu, což ale na letištích nebývá moc výhodné. Na Novém Zélandu jsou 3 hlavní mobilní operátoři: 2degrees, Spark a Vodafone. Nabídka tarifů je hodně podobná těm v ČR, takže si stačí zvolit ten, který Vám bude nejvíce vyhovovat a máte hotovo.

Jak se dostat z letiště do Aucklandu

Nejrychlejší a nejpohodlnější možností, jak se dostat do města, je bezpochyby taxi, což Vás vyjde zhruba na 50 NZD. Levnější variantou je Uber, který si za vyzvednutí na letišti přiúčtuje 4 NZD. Pokud chcete nějaký dolar ušetřit, zvolte si SkyBus, jehož zastávku najdete hned před východem z příletového terminálu vlevo a autobus jezdí ve špičce každých 10 minut až do centra města. Cesta trvá necelou hodinu. Lístek můžete koupit online za 18 NZD nebo za 19 NZD v kiosku na letišti nebo u řidiče.

Mějte u sebe hotovost, protože kartou lístek bohužel u řidiče nezaplatíte. Využít můžete také shuttle minibus za 25 NZD na osobu plus 5 NZD za každou další osobu ve stejné skupině. Úplně nejlevnější variantou dopravy do města je oranžový autobus Airporter 380, který jezdí každých 15 až 20 minut. Po výstupu z autobusu pak můžete využít návazných vlakových spojení, které fungují denně od 5 do 22 hod nebo autobusové linky č. 31. Další možnou variantou je využití služeb autobusů Intercity s Wifi zdarma na palubě, který poskytuje dopravu nejen z letiště, ale i mezi jinými městy Nového Zélandu. 

Auckland, Nový Zéland

Víte, co se Vám bude hodit při plánování cesty na Nový Zéland? Náš Velký průvodce po Novém Zélandu. Stáhnout si ho navíc můžete naprosto zdarma.

Na co se připravit při příletu na Nový Zéland již víte. Na co dalšího se připravit a užitečné informace spojené s touto zemí se dozvíte ve článku Nový Zéland – ceny a náklady na dovolenou.

1 Comment

  1. Pingback: Jak projít pasovou a celní kontrolou na Novém Zélandu? | Travel Akademie

Leave a Reply