Peter Korbuly žije v Japonsku už 22 let a je jedním z nejzkušenějších průvodců v zemi. Během svého působení v Japonsku průvodcoval známé osobnosti, jako je Michelle Obama nebo Matt Cameron. Peter spolupracuje s CK Go2 již několik let a průvodcuje skupinové zájezdy i individuální cesty po vlastní ose.

1. Petře, jaký hlavní důvod vede cestovatele k návštěvě Japonska? Co si myslíš, že lidi nejvíce zajímá?

V Japonsku převládá krajina, kde se jakoby zastavil čas. Tento fakt je způsobený historií celé krajiny, kde za vlády Šogunů (vojenští japonští vládci) způsobili její izolaci, a také z geologického hlediska rozhodli o umístění na ostrově. 

Díky tomu se Japonsko téměř od 16.století nezměnilo, např. ve svých zvycích a pohostinnosti na venkově, tak i ve městech, jako je tomu např. v Kyotu. 

Ostatně jiná města, jako je třeba Tokio, je super technologicky vyspělé město nejmodernější doby. Tento kontrast, je asi to hlavní, co lidi láká za návštěvou do Japonska

Na jedné straně najdete chrámy, svatyně, pagody, japonské zahrady a na druhé zase ulice s velkoplošnými obrazovkami plné neonových reklam a supersonické rychlé vlaky. 

2. Mohl by jsi nám shrnout 3 – 4 nejzajímavější místa v Japonsku?

Celé Japonsko je velmi zajímavé a je nemožné vybrat jen 3 – 4 místa, jsou jich tu zkrátka stovky, od ostrova Okinawa až po nejsevernější ostrov Hokkaido. 

Ale zkusím tedy pár tipů, např. Chrám Daishoin, ostrovy Okinawa a Kerama – světoznámý ráj s korálovými útesy. Ostrov Yakushima se známým cedrovým pralesem, který je až 7200 let starý, nebo pak nejvyšší hora Japonska Mount Fuji.

Mt Fuji

3. Máš nějaké tajné tipy na neobjevená místa, která by podle tebe cestovatelé měli vidět? 

Moje tajné místo je Daishoin, je to buddhistický chrám na ostrově Miyajima. Tajné a neobjevené místo, které vyrazí dech snad každému! Pak dál jak už jsem zmiňoval, ostrovy Kerama, Miyajima a hora Fuji. 

Chrám Daishoin

4. V poslední době lidé spojují cestování s různými aktivitami, jako je gastronomie, adrenalinové, ozdravné nebo spirituální zážitky. Vidíš potenciál i v Japonsku?

Japonsko má velký potenciál ve všem, co jsi uvedla.  Gastronomie je asi tou nejrozmanitější ze všech krajin světa. Lidi znají většinou jen Sushi, ale to, že tu objeví nejlepší vepřové řízky a hovězí steaky, které se rozplynou na jazyku a další stovky jídel připravovaných s pečlivou láskou, by snad nikdo neočekával. Také i po cenové stránce lze tyto jídla srovnávat jako s cenami v Čechách, někdy jsou i levnější. 

Japonské Udon ramen nudle s tofu

Adrenalin je tu na každém kroku, stačí si jen vybrat či rafting, canoeing, wakeboarding, surfing, paragliding, potápění či lyže a snowboard na najlepších sjezdovkách světa, ať už z hlediska délky nebo terénu. Každopádně možností volby a aktivit na svahu je mnoho a netřeba zmiňovat i super rychlé vleky a lanovky. A samozřejmě mnoho mnoho víc.

Ozdravné a spirituální zážitky jako např. spaní ve chrámu, výšlapy na hory, tisíce teplých pramenů (onseny), japonské masáže….Kulturní zážitky jako jsou: hraní na japonské bubny, či kulturní večery s gejšou a  představení sumo….  

Potřebujete poradit s dovolenou do Japonska? Ozvěte se Radku Dymešovi na +420 228 226 302 / japonsko@ckgo2.cz

5. Jaké byly tvoje začátky v Japonsku a jak jsi se tam dostal?

Začátky byly komplikované, ale moc zajímavé 😉 To je ale na delší vyprávění a určitě vám o tom povyprávím až se někdy osobně setkáme. Dostal jsem se sem původně s manželkou, se kterou jsem se oženil na Slovensku, ale po 6 měsících chtěla do Japonska, tak jsem odjel s ní a už jsem tu zůstal.

6. Jaký je pro tebe život v Japonsku? Můžeš jmenovat několik věcí, které se ti tu líbí? A naopak je něco, co ti chybí? 

Japonsko je bezpečné, čisté, velmi organizované. Vše tu funguje jako švýcarské hodinky, ale na druhé straně je tu strašně moc pravidel. Člověku zde chybí posezení u piva s kamarády a kartami nebo opékání buřtů/masa v přírodě. Je tu strašně mnoho lidí na jeden metr čtvereční. 

7. Jsou nějaké věci, které tě v Japonsku stále překvapují? 

Nejvíc v Japonsku, dokáže člověka překvapit stále pochopitelně Japonci. 😉 Hlavně když nastane nějaký problém, na který nemají manuál a neví, jak se co vynalezlo. 

8. Mezi tvoji klientelu patřili i Michelle Obama nebo Matt Cameron. Jaké pro tebe bylo, je průvodcovat? Kde jsi je prováděl? 

Jsou to velké osobnosti, od kterých se naopak já vždy naučím něco nové. V podstatě jsou úplně obyčejně stejní jako každý z nás. Skromní a moc milí. Oba jsem provázel v Kyotu a oba si chtěli zahrát na japonských Taiko bubnech, to se jim velmi líbilo. 

Nemohu se však o tom více rozepisovat, jelikož si musím vážit své soukromé klientely. 

9. Vybavuješ si nějaké další zajímavé klienty nebo skupiny, které jsi průvodcoval a nějaký zážitek s nimi? 

Prováděl jsem prezidenty, politiky, starosty, poslance, mistry světa a dále např. i vedoucí nejvyšších světových korporací. Užili jsme si spoustu zábavy a jedinečných zážitků. Bohužel jsem ale opět na toto téma vázán mlčenlivostí. 

Zažil jsem ale zajímavé chvíle, kdy např. jeden pán nestihl vystoupit z vlaku Shinkansen, který nikdy nemá zpoždění ani o jednu sekundu a pán i přesto křičel, zastavte Shinkansen, já jsem velmi vysoce postavený člověk. 😉 Samozřejmě Shinkansen jel dál a pán také i s jeho polovinou ochranky, v rezervovaném voze. Dále např. druhý pán si spletl vstup do dámských a pánských lázní Onseny, kam chodíte naostro (nazí, bez oblečení) a pán omylem vešel do dámských lázní. Pak už jsem jen zaslechl výkřik a viděl pána utíkat ven. Je ale třeba podotknout, že pán nebyl sám, ale se 3 jeho členy z ochranky.   

10. Máš nějaký oblíbený zájezd nebo itinerář, na který rád jezdíš s CK Go2? Co by jsi doporučil pro první poznávací cestu do Japonska? 

Velmi rád mám zájezd Jóga Japonsko, kde se cvičí jóga na těch nejkrásnějších místech Japonska. Z obvyklých zájezdů bych nejvíc doporučil zájezd Císařský okruh Japonskem, kde je zahrnuté vše, co by člověk měl vidět, pokud plánuje svou první návštěvu do Japonska.


Víte, co se Vám bude hodit na cestě do Japonska? Náš Velký průvodce po Japonsku. Stáhnout si ho můžete naprosto zdarma.

Leave a Reply