Srí Lanku s čajem spojil před 150 lety James Taylor, který dal vzniknout v roce 1867 vůbec první čajové plantáži Loolecondera a i když ostrov od té doby prošel mnohými změnami, čaji se tu daří stále. Vybrali jsme pro vás čtyři oblasti, kam se za ním vydat.

Nuwara Eliya

Nuwara Eliya je oblastí hned několika “nej”. Nejen, že tu najdete jedny z nejkrásnějších plantáží na Srí Lance, prohlédnout si můžete také nejvýše položené městečko na ostrově a zároveň jde o jednu z nejzachovalejších oblastí, jejíž architektura připomíná zdejší koloniální minulost.

Na místních plantážích se pěstuje čaj vysoké kvality, je proto určitě dobré si ho při prohlídce továrny na zpracování čaje pořídit jako suvenýr. Při jeho pití se vám bude po návratu domů na Srí Lanku dobře vzpomínat. Svěže zelenou krajinu tu ale nemají na svědomí jen čajové keříky, všimněte si, že je střídají terasovitá políčka, na kterých se pěstuje zelenina pro celý ostrov.

A poslední zajímavost zaujme především milovníky golfu – v Nuwara Eliya totiž najdete golfové hřiště. I díky němu, udržovaným zahradám a dostihovému závodišti si tato oblast vysloužila přezdívku “Malá Anglie”.

Haputale

Městečko Haputale je skvělým místem, odkud vyrazit poznávat čajové plantáže v okolí. Jsou doslova všude kolem a vydat se do uliček mezi keříky můžete i sami, nepotřebujete organizovanou tour. Při plánování zájezdu na Srí Lanku doporučujeme našim klientům strávit v Haputale alespoň jednu noc. Nejen kvůli procházkám po plantážích, ale především kvůli výšlapu na nedaleký Lipton’s Seat.

Lipton’s Seat

Jednou z dominant ostrova je místo nesoucí jméno Sira Liptona, který odsud pozoroval své plantáže v údolí. Byl to totiž on, kdo jako první spatřil v čaji potenciál stát se nápojem nejen pro elitu, ale pro širokou veřejnost a přispěl velkým dílem k jeho rozvoji na Srí Lance.

P4081278

Výšlap nahoru zahájíte u Dambatenne Tea Company a čeká vás cesta dlouhá přibližně 7 kilometrů, dechberoucí výhled z vrcholu ale stojí za každý krok. Za jasného počasí můžete vidět dokonce i pobřeží, vyplatí se ale vyrazit brzy ráno, v odpoledních hodinách se výhledy rády schovávají za mraky.

Ella

Způsob pěstování čaje si v oblasti okolo městečka Ella můžete prohlédnout opravdu zblízka. Pozorovat usměvavé místní při práci a kochat se krajinou navíc můžete sami a svým vlastním tempem, není nutné využívat služeb průvodce.

P4081218

Cestu sem si můžete zpestřit jedním z typických srílanských zážitků – jízdou vlakem z Haputale. Už cestou uvidíte, proč je toto místo tak oblíbené, výhledy z vlaku jsou skutečně ikonické. Po příjezdu si nezapomeňte prohlédnout slavný devítiobloukový železniční most, dobrým místem k pozorování je nedaleká kavárna s příznačným názvem – Nine Arch Café.

Procházku po čajových plantážích nezapomeňte zakončit v některé z továren na zpracování čaje. Místní průvodci vám poodhalí proces putování čaje ze zelených keříků do vaší čajové konvičky. Chybu určitě neuděláte návštěvou továrny v Nuwara Eliya, je zasazená uprostřed plantáží a uvidíte tu všechny fáze přípravy čaje.

Přemýšlíte, jaká další místa a zážitky na Srí Lance zahrnout do svých cestovatelských plánů? Důvodů je opravdu mnoho. Nechte se inspirovat dalším článkem, ve kterém naši specialisté na Srí Lanku představí svých osm nejlepších tipů.

Další informace o dovolené na Srí Lance najdete na specializovaném webu CK Go2 Maledivy Srí Lanka. Všichni konzultanti na Srí Lance a Maledivách dlouhodobě žili. místa opravdu znají a dokážou Vám kvalifikovaně poradit.

Víte, co se Vám bude hodit při plánování cesty na Srí Lanku? Náš Velký průvodce po Srí Lance. Stáhnout si ho navíc můžete naprosto zdarma.

Leave a Reply