Colombo je nejlidnatějším městem Srí Lanky a obchodním centrem ostrova. Ačkoliv je toto velkoměsto díky nedalekému mezinárodnímu letišti považováno za vstupní bránu na ostrov, spousta turistů se mu snaží vyhnout. Z nějakého důvodu Colombo považují za chaotické, špinavé a nezajímavé. Přitom je toho v Colombu hodně k vidění a určitě neprohloupíme, když si na jeho prohlídku vyhradíme třeba dva dny.

Zajímavá zákoutí čtvrti Fort

Colombo je teoreticky stále považováno za hlavní město Srí Lanky, i když se vládní budovy přesunuly ze starého historického centra na východní předměstí. Ve čtvrti Fort se ale dochovaly koloniální budovy a během procházky narazíme na spoustu zajímavých staveb a zákoutí. Ať již je to budova prezidentského paláce, nebo opuštěná stará pošta naproti. Hned vedle nelze přehlédnout Clock Tower – hodinovou věž, která byla postavena v roce 1857 a původně sloužila jako maják. Nyní stojí ve středu kruhového objezdu. Po jedné straně ji stráží vojenské kasárna a z druhé strany budova Central Point, ve které dříve sídlila centrální banka. Dnes je uvnitř muzeum finančnictví a stojí za to alespoň nahlédnout do vstupní haly, která je vyzdobena románskými ornamenty.

Clock Tower ve staré vládní čtvrti, Colombo

Po široké magistrále se od hodinové věže dostaneme k okrové budově parlamentu připomínajícímu římský panteon. Kousek od něj pak stojí Dutch Hospital – bodova bývalé holandské nemocnice. V ní jsou dnes vyhlášené restaurace a obchod se suvenýry. Za Dutch Hospital se můžeme projít pěknou uličkou vyplněnou malbami místních umělců.

TIP: Poznejte Srí Lanku na vlastní oči. Vydejte se na jeden ze zájezdů na Srí Lanku a poznejte nejen hlavní město Srí Lanky Kolombo, ale i to nejzajímavější z místních památek a přírody. 

Vyhlídky na budoucí obchodní čtvrť a přístav

Určitě neprohloupíme, když se vydáme kolem luxusního hotelu The Kingsbury, který stojí naproti parlamentu k městskému majáku stojícímu na pobřeží. Maják byl postaven v roce 1954 a nahradil starší Clock Tower. V okolí majáku sídlí policejní a vojenské hlídky a stráží jak maják, tak i vstup do nedalekého přístavu.

Městský maják, Colombo

Ještě donedávna maják stál přímo u břehu moře, nyní shlíží na písečné násypy, na kterých závratnou rychlostí roste budoucí obchodní čtvrť, kterou tu staví čínské firmy.

I když je z majáku pěkný pohled na okolí, mnohem zajímavější výhledy na přístav a město se nám nabídnou z vrcholu buddhistické svatyně Sambodhi Chaithya umístěné v bílé stůpě na pilířích. Ta je z dálky nepřehlédnutelná.

Výhled z buddhistické stupy

Vstup na věž stúpy je z areálu malého námořního muzea, kde se dozvíme zajímavé informace o historii prvních mořeplavců, kteří dopluli na Srí Lanku, tak i o tradičních surovinách, se kterými se v minulých staletích na ostrově obchodovalo.

Potřebujete poradit s dovolenou na Srí Lanku? Ozvěte se Míši Hanušové na +420 216 216 438 / maledivy-srilanka@ckgo2.cz

Odpoledne na promenádě Galle Face Green

První den v Colombu můžeme zakončit čajem o páté a nebo drinkem ve stylovém koloniálním hotelu Galle Face Hotel, který stojí v jižní části nábřežní promenády Galle Face Green. Na rozlehlou travnatou plochu lemující moře dojdeme během chvilky a hotel je viditelný již od budovy parlamentu. Okolí Galle Face Green lemují nové výškové budovy hotelů a apartmánů, oproti nimž vypadá koloniální Galle Face Hotel, který byl na konci 19.století považován za nejlepší hotel na východ od Suezského průplavu, jak trpaslík.

Travnatá nábřežní promenáda je oblíbeným místem pro pikniky. Pobřežní chodník je posetý stánky s levným občerstvením. Nad hlavou nám budou poletovat barevní draci, které si tu pouštějí místní děti. Několik zaklínačů hadů nám bude chtít ukázat kobru schovanou v košíku.

Stánky na Galle Face Green

Před horkem a sluncem se můžeme schovat právě v luxusním hotelu Galle Face. Za prohlídku stojí Traveller’s bar, který je zařízený v secesním stylu. Hlavní zajímavostí baru jsou na stěnách umístěné fotografie slavných osobností, které v minulosti v hotelu pobývaly. Z nápojového lístku si pak můžeme vybrat třeba drink, který zde rád popíjel třeba Harrison Ford a nebo Sting.

Na terase mezi křídly hotelu je umístěná velká šachovnice, ze které hosté hotelu mohou pozorovat během popíjení čaje o páté ty nejhezčí západy slunce.

Chaotický Pettah

Zatímco čtvrť Fort působí upraveně a klidně, sousední Pettah je takovou velkou chaotickou tržnicí. Ulice jsou plné lidí procházejících se kolem stánků a obchodů s ovocem, oblečením, látkami, hračkami a jiným zbožím. Sehnat zde lze snad vše. A velmi levně.

Dobrým výchozím bodem pro prohlídku Pettahu je hlavní vlakové nádraží Fort Railway Station. Konstrukce haly nástupišť trochu připomíná Eiffelovy evropské stavby. Na stěně u prvního nástupiště visí několik starých fotografií z konce 19.století.

Hlavní vlakové nádraží, Colombo

Jen kousek od vlakového nádraží je nádraží autobusové a u něj se rozkládá upravený Floating market. Tento plovoucí trh je spíše zaměřený na turisty a nabídka je omezenější a ceny vyšší, než co najdeme přímo v ulicích severně od nádraží. Na malém jezírku jsou zaparkovaná šlapadla ve tvaru labutí a na střeše stánků občas posedává pelikán.

Plovoucí trh Pettah

Nejobdivovanější stavbou Pettahu je bezesporu Červená mešita postavená v roce 1908, která stojí na ulici 2nd Cross street. Fasáda mešity je posetá tisíci bílo-červenými kachlemi a svým vzhledem se absolutně odlišuje od všech staveb v okolí. Turistům je přístupný vnitřní dvůr.

Další zajímavou stavbou je bývalý palác holandského guvernéra ze 17.století, ve kterém dnes sídlí dobové holandské muzeum.

Oblast kolem Cinnamon Gardens

Během návštěvy Colomba bychom neměli vynechat ani oblast čtvrti Cinnamon Gardens. V minulosti se zde pěstovala skořice a po ní dostala tato oblast svoje jméno. Dominantou je zde rozlehlý park Viharamahadevi, který je největší zelenou plochou ve městě. Zde se schováme do stínu stromů před žhnoucím sluncem. Na jižní straně parku stojí Národní muzeum, ve kterém si můžeme prohlédnout staré zbraně, malby a sbírku obřadních masek démonů.

Nedaleko parku stojí jeden z nejhezčích buddhistických chrámů – Gangaramaya Temple. Vstupenka, kterou v chrámu dostaneme, zahrnuje i vstup do nedalekého meditačního centra stojícího na břehu jezera South Beira Lake.

Výzdoba chrámu Gangaramaya

U jezera je nemožné neobdivovat 240 metrů vysoký rezidenční mrakodrap nazvaný Altair, který patří k nejvyšším stavbám Colomba.

Tou nejvyšší stavbou v Colombu (a 2. nejvyšší v jižní Asii) je 350 metrů vysoká telekomunikační věž Lotus Tower, jejíž kupole připomínající růžový leknín je viditelná z mnoha částí města. V letošním roce by měla být věž uvedená do provozu a otevřená bude i pro veřejnost. Hlavní atrakcí věže bude otočná restaurace, ze které se budou nabízet úchvatná panoramata.


Víte, co se Vám bude hodit při plánování cesty na Srí Lanku? Náš Velký průvodce po Srí Lance. Stáhnout si ho navíc můžete naprosto zdarma.


Co dělat na Srí Lance? Která místa během své návštěvy byste neměli vynechat? To vše se dozvíte ve článku Co dělat na Srí Lance – TOP místa co nevynechat.

Leave a Reply