V minulém článku jsem se zmiňovala o cestování campervanem po východním pobřeží od Sydney na sever až po Cairns a Cape Tribuation. Nyní se zaměřím na druhou část tohoto často vyhledávaného roadtripu a to trasu ze Sydney, přes Melbourne a krásnou Great Ocean road až po Adelaide. My sami jsme trasu dlouhou přibližně 2 600 km projeli za 8 dní, ale doporučila bych Vám počítat minimálně s 10 dny, ideálně 2 týdny.

Mezi první zastávky, které jižně od Sydney stojí za to, patří Sea cliff bridge, skoro půl kilometru dlouhý a 41 metrů vysoký most, vybudovaný teprve v roce 2005, nabízející výhledy na členité pobřeží. Kousek za ním doporučuji zastávku na skvělé australské flatwhite a mrkvový dort v kavárně The Scarborough Hotel, na jehož zahrádce si můžete užít čerstvý vánek od oceánu.

Dále po pobřeží nevynechejte malebné městečko Kiama s promenádou, po které se můžete vydat k populární přírodní atrakci „blowhole“. Při přílivu tak budete svědky gejzíru, který při nárazu vln na skály vytváří sám oceán.

Jižněji od Kiamy Vás bude čekat slavný záliv Jervis bay, kde je údajně nejbělejší písek na světě. My sami jsme strávili jednu noc v kempu blízko pláže Hyams beach a užívali si společnost vačic a klokanů, kteří jsou díky popularitě místa a turistům velmi smělí, někdy až drzý – mrkev v batohu mít nedoporučuji!

Cestu se do Jervis bay si ještě můžete zpestřit vnitrozemní zastávkou v údolí klokanů – Kangaroo valley nebo například vyhlídkou na 80 metrů vysoké vodopády Fitzroy falls.

Další krásnou zastávkou pro nás byl záliv Disaster bay, jehož ponurý název reflektuje desítky lodí, které na místních útesech při nepříznivém počasí nalezly svůj konec. Na samém konci prašné cesty vinoucí se národním parkem Green cape, dorazíte k majáku Green Cape Lighthouse s výhledem do modrých dálek oceánu.

Pokud jste milovníci národních parků, rozhodně si vyhraďte jeden až dva dny na NP Wilsons promotory. Tento národní park, nacházející se přibližně 2 hodiny od Melbourne, nabízí hodinové až celo-víkendové přechody, které vedou například k majáku, ve kterém si můžete i zarezervovat nocleh.

TIP: Vydejte se na zájezd do Austrálie s českým místním průvodcem. Zájezd Austrálie pro každého na 17 dní pořídíte za 98 900 Kč.

Potřebujete poradit s dovolenou v Austrálii? Ozvěte se Petru Musílkovi na + 420 211 222 697 / australie@ckgo2.cz.

Lákadlem pro malé i velké milovníky zvířat je ostrov Phillip island. Jsou zde při západu slunce k vidění nejmenší tučňáci na světě, kteří dorůstají do pouhých 25-30 cm a cca 1 kg a žijí v jedné z posledních veřejnosti dostupných kolonií. Dále zde můžete navštívit farmu Churchill island heritage farm a vidět na vlastní oči závody v holení ovcí, práskání bičem či mistrovsky vycvičené australské ovčáky, jak nahání do ohrady své stádo nebo zoopark s koalami.

„Nejevropštější“ australské město  Melbourne, které kombinuje evropské historické budovy s moderními mrakodrapy, si také zaslouží alespoň jedno až dvoudenní zastávku. Nevynechejte pláž St. Kilda, královské botanické zahrady Royal botanic gardens, historické centrum s tramvajemi zadarmo a “rockovou” uličku AC/DC lane. Milovníci tenisu si jistě nenechají ujít turnaj světového měřítka Australian open, který se zde každoročně koná.

Velká oceánská cesta je kapitolou sama o sobě a pro mne jedním k největších cestovatelských zážitků z Austrálie. Tato 243 km dlouhá pobřežní cesta vinoucí se pobřežím australského státu Victoria, nabízí výhledy na strmé útesy a postupně se drolící pískovcové skály, mezi které patří např. slavných 12 apoštolů (Twelve apostles) a skála London bridge, připomínající slavnou londýnskou monumentu. Za zastávku ale stojí i surfařské muzeum Australian surfing museum v Torquai, maják Split point lighthouse nebo čokoládovna Great ocean road chocolatery and ice cream, kde doporučuji zajít na degustaci více než 20 druhů čokolády z celého světa, či místní vafle se zmrzlinou a čokoládou.

Před tím než dorazíte do Adelaide, zastavte se v přístavním městečku Victor harbour a prohlédněte si historickou tramvaj, kterou nepohání elektřina, ale živá koňská síla a udělejte si procházku přes most na malý ostrůvek Granite island – když budete mít štěstí, uvidíte jednoho z malých tučňáků, kteří zde hnízdí.

Pokud výlet zakončíte v Adelaide, doporučuji zažít večerní atmosféru městské čtvrti Glenelg, zasurfovat si na hodinu vzdálené Goolwa beach, která nabízí pozvolné vlny i pro úplné začátečníky nebo ochutnat pravý ležák v německé vesničce  Hahndorf.

Adelaide

Víte, bez čeho se v Austrálii neobejdete? Bez našeho Velkého průvodce po Austrálii. Stáhnout si ho navíc můžete naprosto zdarma.

Láká vás poznat východní pobřeží Austrálie. Pak se inspirujte článkem o Great Ocean Road, kde i samotná cesta může být cíl.

Leave a Reply