Jak jsme se těšili na návštěvu

Zase ty návštěvy, u nás to už snad ani jinak nejde. Toto byla po dlouhé době konečně návštěva kamarádů s nákladem slivovice. Už jsme se nemohli dočkat, až je potkáme. Tentokrát však byli oni chytřejší než my a navrhli, abychom se potkali rovnou v Blue Mountains, které jsou od Sydney asi 1,5 hodiny jízdy autem a dvě hodiny jízdy vlakem. Okamžitě jsme souhlasili, protože na letišti jsme přeci jen už víc než doma. Ubytování bylo zajištěno, lístky na vlak koupeny a návštěvníci na nás v pátek čekali v městečku Leura, které je takovým předměstím Katoomby, centra Blue Mountains.

leura-modre-hory-australie

Podle našich pokynů nespali dlouho a vydali se hned po snídani na průzkum okolí. Nicméně počasí moc moudré nebylo a během dne se v Blue Mountains střídala všechna roční období.

Kamarády jsme se snažili uchlácholit tím, že mají smůlu, že počasí nemůže pokazit náladu, že se v Austrálii v listopadu opravdu ohřejí a tak podobně. Nicméně dnes už víme, že v Blue Mountains to ani jinak není. Austrálie je země všech možných teplot v jeden den a v Blue Mountains v zažijete v jeden den všechna roční období, takže se, jak spálíte, tak promoknete a několikrát zase znova uschnete.

Leura a pan Murray

O Leuře jsme nikdy předtím neslyšeli a upřímně, zvolili jsme ji hlavně z cenových důvodů. To, že to bylo jedno z nejlepších rozhodnutí, se ukázalo až později.

Leura je totiž takovým malým předměstím Blue Mountains. Říká se, že její centrum je jedním z těch nejkrásnějších, které v okolí můžete spatřit. Najdete tady spousty malých galerií a antikvariátů. Co se týče ubytování, tak tady si také přijde na své opravdu každý. V Leuře si můžete vybrat bydlení ve stylovém rezortu, příjemném motelu nebo takzvaných „cottages“, což jsou starší domečky, kde si užijete tu pravou australskou atmosféru venkova, nápadně připomínající britský venkov.

My jsme bydleli v jednom z takových domečků a měli jsme veliké štěstí, protože jsme potkali pana Murryho. Pan Murry je starší pán, který celý svůj život cestoval. Zamiloval se právě do jednoho z těchto domů a z ruiny vytvořil naprosto dokonalý, okouzlující domov plný suvenýrů z jeho cest. V jeho domě se rozléhá vážná hudba, z terasy je výhled na zahradu plnou kapradin a člověk si tady přijde jako kdyby se zastavil čas. Pan Murry nám udělil několik užitečných rad a my vyrazili do prvního dne plni očekávání.

Leura-Australie

TIP: Vyrazte na jeden z poznávacích zájezdů do Austrálie a navštivte to nej u protinožců. Zúčastnit se můžete například zájezdu Austrálie pro každého na 17 dní od 98 900 Kč.

Tři sestry a The Scenic world a proč jsou to vlastně Modré hory

Protože po dlouhém letu je opravdu každý unavený, zvolili jsme program trošku lehčího charakteru. Hned ráno jsme zastavili na parkovišti u The Tree Sisters, neboli Tří sester.

Tato vyhlídka je považována za jednu z nejkrásnějších v Blue Mountains. Důvodem je neobvyklé seskupení tří skal, které podle jedné aboridžinské legendy bývaly tři sestry. Díky umístění skal dochází ke hře světel, která je v každém ročním období jiná. Z vyhlídky je ale také vidět obrovský kaňon, který se táhne kilometry do dáli a je celý pokrytý eukalyptovými lesy, nad kterými se vznáší modrý opar.

modre-hory-australie

A teď se dostáváme k tomu hlavnímu. Vypráví se několik teorií, proč jsou Blue Mountains vlastně modré. Ta vědecká však říká, že jde o hru světel, prachu a molekul kyslíku a dusíku ve vzduchu, kterou lidské oko vnímá jako modrou barvu.

Po návštěvě turistického centra se přesouváme dál, jen 10 minut jízdy autem k zábavnímu centru The Scenic World. Centrum nabízí několik možností, jak strávit den. Pokud si koupíte celodenní vstupenku, automaticky získáváte přístup na všechny atrakce, které jsou různě rozmístěné po celém areálu. Nabízí různé typy lanovek, nejstrmější zubačku na světě a spousty trailů a treků různé délky. Některé stezky tak tak trochu připomínají Jurský park. Občas na vás vybafne nějaký ten dinosaur nebo vás překvapí obrovská dinousauří vejce skrytá v keři. Zábava pro rodiny s dětmi je to určitě hezká, nicméně je důležité se obrnit trpělivostí. Jak už to v takových centrech bývá, někdy se člověk víc načeká ve frontě, než že by se skutečně pobavil.

Česká hospoda v Blue Mountains?

A zase ten pan Murray. Bez něho bychom věděli polovic. Když viděl, jak zoufale hledáme nějakou restauraci, zmínil jen tak mimochodem, že v městečku je česká hospůdka. Nikdo neváhal. Návštěvě svíčková nevadí a nám chybí, takže volba je jasná. Hospůdku vlastní český pár žijící už osmnáct let v Austrálii.

Paní majitelka obsluhuje hosty a její manžel je šéfkuchař. V nabídce jsou kynuté houskové knedlíky, svíčková, kachna se zelím a bramborovým knedlíkem. To všechno jako od maminky.

ceska-hospoda-australie

A protože jsme si zimu během dne zažili, tak nám takové jídlo přesně hraje do noty. Pan Murray po australsku diplomaticky poznamenal, že je to spíš jídlo na zimu, takže si ho teď, když je v Austrálii léto, spíš nedá. My máme v hlavě ale stejně stále podzim, protože to prostě v listopadu přeci ani jinak nejde!

Pokračujeme zlehka a jdeme do jeskyní

A zase jsou tady ty přejezdy, které jsou v Austrálii opravdu dlouhé. Proto se jim často podřizuje celý program. My ale bereme ohled i na to, že jet lag, neboli pásmová nemoc, může být opravdu zrádný a nepouštíme se do žádné vysilující túry. Proto jsou pro nás jasnou volbou na neděli Jenolan caves, jeskyně vzdálené asi 40 minut jízdy od Leury.

modre-hory-australie

Místo je opravdu nádherné a nabízí tolik různých prohlídek, že člověk neví, kterou dřív zvolit. My jdeme cestou kompromisu a volíme zlatou střední cestu. Jeskyně jsou opravdu rozlehlé, krásné, plné krápníků a průvodkyně s námi hraje různé hry. Zhasíná světlo a nechává nás topit se v úplné tmě, osvětluje ty nejkrásnější krápníky barevnými paprsky a nechává děti hádat různé hádanky.

Areál ale nabízí víc než jen prohlídku jeskyní. Jedna ze stezek vede ke krásným vodopádům. Jedna vás vezme okolo řeky a lagun, které jsou doslova v obležení leguánů a agam všech velikostí a barev. Další stezka vede do rokle a podél skal. V malém stylovém městečku městečku si můžete dát kávu nebo oběd, anebo se i ubytovat a strávit tady noc.

Malá ochutnávka nestačila, určitě se vrátíme

Z Blue Mountains jsme viděli opravdu jen zlomek, a to spíš toho hodně turistického rázu. Je naprosto jasné, že sem se ještě vrátíme, a to možná ne jednou. Dostupnost ze Sydney, ať už autem nebo vlakem, je opravdu skvělá a byla by škoda toho nevyužít.

Příště máme v plánu vyzkoušet některý z delších treků, možná i s přespáním. Co nás ale první návštěva naučila bylo rozhodně to, že štěstí přeje připraveným a v Blue Mountains to platí dvojnásob. Počasí není radno tady podceňovat a je opravdu důležité se na delší výpravy dobře připravit.


Plánujete cestu do Austrálie a chcete potkat místní divoká zvířata ve volné přírodě? Ve článku o Australské divočině vám poradíme místa, kde zvířata máte šanci spatřit.

Potřebujete poradit s dovolenou v Austrálii? Ozvěte se Petru Musílkovi na + 420 211 222 697 / australie@ckgo2.cz.


Víte, bez čeho se v Austrálii neobejdete? Bez našeho Velkého průvodce po Austrálii. Stáhnout si ho navíc můžete naprosto zdarma.

Leave a Reply