Austrálii si není těžké spojit s exotickými zvířaty. Svou unikátní faunou je známá po celém světě a při své cestě k protinožcům ji můžete pozorovat také. Jednoduchou možností je samozřejmě vydat se do ZOO, já ale doporučuji zvolit dobrodružnější cestu a vydat se za nimi do volné přírody.

A kterým směrem se tedy do australské divočiny pustit za tučňáky, koalami, krokodýly nebo emu?

Do domova ptáků emu i za plachými kasuáry

Cestou za australským největším ptákem, emu, můžete spojit příjemné s užitečným. Domovem mu totiž je národní park Grampians, kde se můžete ubytovat v Grampians Motel a odtud už je to za emu co by kamenem dohodil. V okolí jich žije opravdu mnoho, a tak bude tento výlet za divokými zvířaty s největší pravděpodobností úspěšný.

Goin' Off Safaris, Eyre Peninsula, SA

Kdybyste se plánovali vydat také za koalami do Tower Hill, můžete emu pozorovat také tady. Při pohledu na mapu se lokalita až za Dvanácti apoštoly může zdát poněkud z ruky, Petr, který má Austrálii poctivě procestovanou, vzdálenost od hlavních turistických tras zmiňuje jako jednu z hlavních výhod. Zvířata je tu možné pozorovat opravdu nerušeně, právě proto, že málokdo za nimi váží cestu až do Tower Hill.

K Mission Beach nebo do dalšího národního parku, Daintree, se vydejte, pokud byste rádi zahlédli vzácné kasuáry. Jsou velmi plaší, proto své okolí pozorujte pozorně, zejména v místech, kde se otevírá výhled k řece nebo hlouběji do pralesa, a u brodů. Pravděpodobnost jejich pozorování není ani v jedné lokalitě stoprocentní, ale cestu za nimi můžete spojit také s výletem za krokodýly, v NP Daintree se vyskytují ve stejné oblasti.

TIP: Skalní útvary 12 apoštolů, NP Daintree a další zajímavosti můžete vidět na zájezdu Austrálie pro každého od 97 900 Kč.

Za stády koní a velbloudů

Stejně jako kasuáři, ani divocí koně a velbloudi se nevydávají cestovatelům příliš naproti a tak jejich pozorování není možné s jistotou naplánovat. Štěstí naproti ale můžete jít tak, že zamíříte na jejich oblíbená místa. Divocí koně (místními označováni jako brumbies) žijí ve Snowy Mountains, za velbloudy se vydejte naopak do pouštních oblastí.

Přemýšlíte, jak se vlastně v Austrálii vzali? Velbloudy sem dovezli kolonizátoři v 19. století, jako dopravní prostředek je ale později nahradila auta, a tak bylo mnoho z nich vypuštěno do volné přírody.

Great Ocean Road – domov tučňáků a koal

Doporučení vydat se na Great Ocean Road na první pohled nevypadá jako tip na ukrytý poklad, o kterém ví jen místní. Ale nepřestávejte číst, stále jsou tu místa, kde máte možnost pozorovat divoká zvířata o samotě. U Peterborough, nedaleko Dvanácti apoštolů, se na pláži sluní tučňáci. Sehnat ubytování pro tuto příležitost je nejlepší v Port Campbell, odkud je to autem nedaleko do osady Peterborough. K moři vás ze silnice navede vyšlapaná cestička a zanedlouho se před vámi objeví panorama tučňáčích skupinek v západu slunce.

Na Great Ocean Road doporučuji také zastávku u osady Kennet River, kde, jak název Kennett River Koala Walk napoví, že hlavním cílem je spatřit v přírodě koaly.

Goin' Off Safaris, Eyre Peninsula, SA

Cesta bohužel není příliš dobře značená, místní jsou ale ochotní a rádi napoví správný směr. Přibližně po pěti kilometrech je navíc na trase vyhrazená oblast pro piknikování, proto si s sebou nezapomeňte sbalit něco dobrého na zub.

Ti, kteří se vydají také do Tasmánie, se s tučňáky mohou setkat nedaleko Hobartu na městské pláži Bicheno. Nehledejte je tu ale v pravé poledne, raději si za nimi udělejte večerní procházku. Turistům je jejich přítomnost téměř dokonale utajena, ví o nich především místní, a tak se nemusíte obávat, že míříte mezi davy návštěvníků.

Phillip Island Nature Park, Phillip Island, VIC

TIP: Zkombinujte Austrálii a Tasmánii na zájezdu Příroda Austrálie a Tasmánie od 108 990 Kč.

Jak si správně načasovat výpravu za krokodýly

Stejně jako za všemi dalšími zvířaty, které jsme v článku zatím hledali ve volné přírodě, i za krokodýly se můžete vydat do ZOO, což je také cesta, kterou volí většina turistů.

Pokud ale raději turistickou atrakci vyměníte za trochu dobrodružství, nádhernou přírodu a mnohem méně lidí, zamiřte do NP Daintree (je rozhodně lepší alternativou k často již příliš komerčním plavbám v NP Kakadu), který jsme již zmiňovali v souvislosti s pozorováním kasuárů a kde žijí krokodýli v nádherné přírodě.

FNQ Nature Tours, Queensland

Pokud je ale pozorování krokodýlů jedním z hlavních cílů vaší cesty, věnujte se pečlivě plánování, nenajdete je tu totiž celoročně. Od prosince do dubna je zahlédnout nemusíte, protože voda je tu na jejich vkus příliš teplá, největší šanci budete mít od července do října, kdy se vyhřívají na břehu u chladnější vody. Petr klientům CK Go2 na cestách doporučuje operátora Solar Whisper, který do oblasti organizuje výlety na dobré úrovni.

Hledání divokých zvířat ve volné přírodě má téměř vždy nejistý výsledek, když je ale pak zahlédnete, vyhřívající se na slunci, tiše se pohybující v zeleni pralesa nebo pohupující se vysoko nad vašimi hlavami, je to neopakovatelný, ale především nezapomenutelný okamžik. Vyberte si svůj zájezd do Austrálie a zažijte dovolenou jinak s CK Go2.

 

Potřebujete poradit s dovolenou v Austrálii? Ozvěte se Petru Musílkovi na + 420 211 222 697 / australie@ckgo2.cz.

Víte, bez čeho se v Austrálii neobejdete? Bez našeho Velkého průvodce po Austrálii. Stáhnout si ho navíc můžete naprosto zdarma.

Leave a Reply