Stejně jako Afrika, má i Srí Lanka svou “velkou zvířecí pětku”. A stejně jako v Africe, tak i na Srí Lance je její součástí slon. Přesněji slon indický. Většina volně žijících slonů se pohybuje v národních parcích a rezervacích a vidět je zde z blízka můžeme, stejně jako v Africe, v rámci organizovaných safari. Jedním z nejlepších a nejoblíbenějších míst, kde divoké slony vidět, je národní park Uda Walawe.

Vesnice Uda Walawe jako vstupní brána parku

Národní park Uda Walawe na Srí Lance se rozkládá ve vnitrozemí v jižní části ostrova. Byl založen na počátku 70.let minulého století a dnes zaujímá okolo 31 tisíc hektarů. Jeho nedílnou součástí je i rozlehlá vodní nádrž Uda Walawe. Kolem jejích břehů na slony nejčastěji narazíme. A nejen na ně. Kromě slonů v parku žijí i divocí vodní buvolové, prasata, sambaři, krokodýli, varani, opice, lišky a spousta ptactva.

Vstupní bránou do národního parku je vesnička Uda Walawe, která se stala základnou všech turistů, kteří se na safari chystají. Snad každý druhý obyvatel vesnice nabízí ubytování u sebe doma a možnost pronajmout si jeep s řidičem – průvodcem, se kterým pak vyrazíme na několikahodinovou projížďku národním parkem.

Na korbě jeepu národním parkem

Majitelé jeepů stojí i kolem příjezdové silnice k bráně parku. Jen je třeba si dát pozor na neférové a  předražené nabídky. Cena za jeep s řidičem se pohybuje od 3500 rupií za půldenní výlet. Na bráně národního parku pak zaplatíme vstupné, jehož výše se odvíjí od počtu osob v jeepu nebo ve skupině. Čím více lidí, tím nižší vstupné na osobu.

Nejlepší dobou, kdy se na safari vydat je buď velmi brzy ráno, kdy se brány parku otevírají, a nebo zavečer. Tehdy se zvířata nezkrývají před žhavým sluncem a jsou na cestě za potravou. V období sucha je pak lze velmi snadno spatřit právě kolem břehů vodní nádrže.

Jakmile vjedeme do parku, jako první nás nejspíš přivítá páv sedící vysoko na stromě. A během tříhodinové jízdy krajinou podobnou africkým savanám nabudeme dojmu, že pávům to tu patří. Stejně jako vodním buvolům, kteří nás budou znuděně pozorovat ze břehu vodní nádrže. Zkušené oko řidiče jeepu pozná krokodýla vykukujícího nad hladinu i orla shlížejícího z koruny stromů a hledajícího potravu.

TIP: Vydejte se na zájezd na Srí Lanku a poznejte to nejlepší s českým, místním průvodcem. Zájezd Srí Lanka pro každého na 11 dní pořídíte od 35 970 Kč.

Protože tím, kvůli čemu turisté do národního parku míří, je možnost vidět z blízka volně žijící slony, je hlavním cílem všech řidičů jeepů vystopovat a dostat se co nejblíže nějakému slonovi. I když v národním parku žije okolo pěti set slonů, najít, kde se zrovna pohybují, je o štěstí. A také o spolupráci řidičů, kteří si při setkání na prašné cestě sdělují, co a kde viděli. V naprosté většině případů tak uvidíme alespoň jednoho popásajícího se slona. A k tomu spoustu ptáků. A když budeme mít moc velké štěstí a dobrého řidiče-stopaře, zahlédneme i lišku, medvěda pyskatého a nebo třeba jelena.

Potřebujete poradit s dovolenou na Srí Lanku? Ozvěte se Míši Hanušové na +420 216 216 438 / maledivy-srilanka@ckgo2.cz

Za slůňaty do sirotčince

Levnější a snadnější variantou, jak v Uda Walawe spatřit slona, je návštěva slonního sirotčince. Elephant Transit Home byl zřízen vládou na kraji vesnice Uda Walawe u břehů vodní nádrže v roce 1995. Jeho cílem je starat se o osyřelá slůňata do té doby, než budou sama schopna přežít ve volné přírodě. Poté je vypouštějí do přírody sousedního národního parku.

I když se srílanská vláda finančně podílí na chodu sirotčince, je potřeba získávat peníze i jinde. A tak Elephant Transit Home několikrát denně otevírá svoje brány veřejnosti v době krmení slonních sirotků. Za možnost pozorovat na třicet slůňat, jak běží k “mléčnému baru” pro svou dávku sušeného mléka a poté se popásají na větvích a koupou se v jezírku, tu vybírají 500 rupií. Je to milá a zábavná podívaná a peníze jdou na chod sirotčince a nákup sušeného mléka.

V informačním centru sirotčince jsou vystaveny fotografie všech slůňat, které tu zrovna mají na starost. A také se dozvíme spoustu zajímavých informací o životě těchto nádherných tlustokožců. Naplánujte si svou dovolenou na Srí Lance s CK Go2.


Víte, co se Vám bude hodit při plánování cesty na Srí Lanku? Náš Velký průvodce po Srí Lance. Stáhnout si ho navíc můžete naprosto zdarma.

Srí Lanka a čaj – kam se za ním vydat? to se dozvíte v jednom z předchozích článků na blogu.

Leave a Reply