Den D je tady! Naše dlouho očekávaná cesta do země protinožců – Austrálie může začít! Brzkým ranním letem z Prahy s přestupem v Hong Kongu jsme přistáli v 22:35 v druhém největším australském městě Melbourne.

Po náročné cestě jsme byli opravdu rádi, že pro nás byl zarezervován hotel blízko letiště a my mohli brzo na kutě, abychom byli ráno připraveni na náš první průzkum australské přírody.

australie1

Ráno jsme vyrazili z Melbourne směrem k slavné Great Ocean Road. Tato 243 km dlouhá silnice vedoucí po strmých útesech na pobřeží Bassova průlivu se díky svým dramatickým výhledům stala vyhledávanou turistickou atrakcí. V trase silnice se nachází i skupina osmi vápencových skal, která byla vytvořena erozí a která nese název Dvanáct apoštolů.  

Jakmile jsme minuli tyto majestátní skalní útvary trčící z moře, zamířili jsme k Modré velrybě, útulnému hotýlku, kde jsme mohli doplnit síly na další cestu. Ráno pak naše putování dále směřovalo k prohlídce přírodní rezervace Tower Hill. Zde jsme mohli obdivovat místní faunu a flóru, a dokonce jsme si našli i kamarády v podobě divokých ptáků emu.

australie2

Odpolední část dne patřila národnímu parku Grampians, jenž australská vláda zařadila na seznam národního dědictví. Příroda v tomto národním parku byla doslova fascinující, nádherné panoramatické výhledy, vodopády, koaly, stáda volně žijících klokanů a hejna papoušků – pravá Austrálie všude kam naše oko dohlédlo. Nevšedním zážitkem pro nás pak bylo krmení papoušků, kteří se na nás po prvotní opatrnosti doslova sesypali a my najednou nevěděli, kde nám který papoušek stojí.

australie3.jpg

Pátý den v zemi protinožců patřil kultuře, navštívili jsme totiž zlatokopecký skanzen Sovereign Hill a Muzeum zlata! Zde jsme se seznámili s životem přistěhovalců, kteří na přelomu 19. a 20. století podlehli vábení zlaté horečky a spojili své životy s divokou Austrálií.

Skvělým zážitkem pro nás byla možnost vyzkoušet si, jak se kdysi v řece rýžovalo zlato. Když jsme zjistili, že tímto způsobem asi jen tak nezbohatneme, rozhodli jsme si spravit chuť v místní pekárně, kde byly k dostání tradiční australské dobroty.

australie4

Odpoledne patřilo návratu do Melbourne a my si mohli konečně prohlédnout město v celé své kráse. Melbourne je často nazýváno „Australské zahradní město“ kvůli svým pestrobarevným parkům a zahradám.

My jsme kromě zahrad navštívili také centrum města, projeli se historickou tramvají, nasáli jedinečnou atmosféru místní Čínské čtvrti a večer zakončili naši túru po městě vyhlídkou z 300 metrů vysoké věže Eureka Tower, která byla dokončena v roce 2006.

australie5

Další den jsme zamířili do Alice Springs, kde jsme nahlédli pod pokličku života tzv. létajících doktorů, kteří se starají o zdraví lidí v australském vnitrozemí.

Vzhledem ke značným vzdálenostem mezi jednotlivými osadami jde v mnoha případech o jediný způsob, jak zabezpečit lidem rychlou lékařskou péči. Poté jsme si dali volnější program, který jsme využili k objevování blízkého okolí, nákupům a ochutnávce šťavnatých steaků v místních barech s živou hudbou.

australie6

Následující den patřil návštěvě tradiční velbloudí farmy, která se nachází v nefalšovaném rudém centru Austrálie. Na tomto místě člověk zkrátka podlehne místní přírodě a uvědomí si, o jak moc rozlehlý kontinent se jedná.

Večer nás čekalo tradiční australské BBQ a na talíři se nám objevil opravdu bohatý výběr mas (mezi kterými nechybělo ani klokaní maso!), pikantních párečků a příloh. Musím říct, že jsme si grilování v této oáze uprostřed pouště opravdu užili a až filmový západ slunce byl tou nejlepší tečkou za tímto dnem.

australie7

Osmý den jsme brzy ráno dorazili ke Kings Canyon a absolvovali menší túru po jeho obvodu. Poté jsme pokračovali do Národního parku Uluru-Kata Tjuta.

Uluru je největším pískovcovým monolitem na světě a pro původní obyvatele, Aborigince, má nesmírnou kulturní a náboženskou hodnotu. Původní obyvatelé Austrálie přikládají stejnou důležitost také komplexu skalních vrcholů Kata Tjuta, které dodnes slouží k provádění tajných rituálů. My jsme bohužel během svého výšlapu na žádné rituální praktiky nenarazili, to ovšem ani zhola neubírá na kráse celého výšlapu.

Asutralie8

Další den jsme vyrazili do malebného přístavního města Cairns, kde jsme si užili celodenní výlet k neporušeným částem Velkého bariérového útesu. Pestrobarevný podmořský život tohoto největšího korálového útesu světa, který je viditelný i z vesmíru, nás doslova odrovnal.

Večer jsme si dopřáli opět grilování a pár láhví zázvorového piva, abychom po všem tom potápění a plavání doplnili potřebnou energii na zbytek naší dovolené.

australiefront3

Desátý den ráno jsme nejdříve navštívili ranní trhy v Cairns a poté jsme se vydali na průzkum nejstaršího pralesa na světě Daintree.

australie9

Díky zkušenému místnímu průvodci jsme měli možnost pozorovat různé zástupce australské fauny a flóry v jejich přirozeném prostředí. Na památku jsme si pořídili dokonce i fotku s, dle našeho názoru, nejroztomilejším zvířátkem Austrálie, věčně ospalou koalou. Dalšími úlovky našich fotoaparátů byli mimo jiné i kasuáři či stepní klokani a dokonce i nebezpeční krokodýli.

koala

Následující den nás čekal výlet do historické vesničky Kuranda a cesta lanovkou přímo nad korunami stromů až na sopečnou náhorní plošinu Atheron, kde se pěstuje lahodná káva, a rostou majestátní fíkusy.

V Kurandě se nachází také motýlí ZOO, jejíž návštěvu jsme nemohli vynechat. Společníky nám dělalo taky několik pestrobarevných papoušků, kteří se rádi nechali krmit.

motyli

Co se týče prázdných žaludků, tak ani my jsme nepřišli zkrátka, když jsme si nečekaně pochutnali na německých bratwurstech, které se podávali v jedné místní specializované restauraci. A jako zákusek jsme měli čerstvá manga přímo ze sadu!

mangoaustralie

Závěrečné dny našeho pobytu v Austrálii patřily nejlidnatějšímu a nejrozlehlejšímu městu v celé zemi, Sydney, a jeho nejbližšímu okolí – především pak úchvatným Modrým horám, které se nachází, co by kamenem dohodil od města a které patří na seznam památek UNESCO.

Moderní kosmopolitní velkoměsto se svou ikonickou budovou Sydney Opera House nám okamžitě učarovalo.

operaaustralie

Návštěvu botanické zahrady střídaly návštěvy typických australských hospůdek, písčitých pláží a útesů plných místních rybářů.

Milovníkům historie určitě doporučujeme návštěvu Námořního muzea, kde jsme si mohli prohlédnout třeba, jak to vypadá v takové ponorce.

australie12

Zaujala vás cesta do Austrálie? Vydejte se také s CK Go2 na zájezd Austrálie do každého od 97 900 Kč.

Fotografie ke článku: Sabina Králová

 

Potřebujete poradit s dovolenou v Austrálii? Ozvěte se Petru Musílkovi na + 420 211 222 697 / australie@ckgo2.cz.


Víte, bez čeho se v Austrálii neobejdete? Bez našeho Velkého průvodce po Austrálii. Stáhnout si ho navíc můžete naprosto zdarma.

1 Comment

  1. Pingback: Vyberte zájezd do Austrálie dobře hned napoprvé | Travel Akademie

Leave a Reply