Autor článku: Petra Šebela Doležalová

Před cestováním se nám často honí hlavou asi něco takového:

“Co všechno navštívit, když už tam budeme?”

“No hlavně abychom to vše stihli!”

“Aby z té dovolené vůbec něco bylo, když budeme pořád po památkách!”

Jestli už ale delší dobu plánujete cestu do Indonésie, na famózní ostrov Bali, pak by určitě neměla chybět návštěva nejznámějšího chrámu. Zde se vám investovaný čas vrátí nezapomenutelným zážitkem. Místo, které svým nenásilným kouzlem očaruje každého turistu, zkušeného cestovatele či vyhledávače zajímavých příběhů. Historek spjatých s onou destinací.

Chrám Tanah Lot byl totiž údajně založen potulným hinduistickým knězem Nirartha, který připlul na Bali ze svého domova na Jávě během 16. století. Legendy vyprávějí o tom, jak tento svatý muž zrovna kázal v jiném chrámu. Asi padesát kilometrů severozápadním směrem po pobřeží, když ho upoutalo zářící světlo na jihovýchodě. Vydal se tedy na cestu, aby našel jeho zdroj, až dorazil právě do Tanah Lotu. Kde zjistil, že ono podivné světlo vychází z tamějšího posvátného pramene.

TANAH LOT v překladu znamená “Ostrov plující na moři”. Už jen tento vznešený překlad láká k nezapomenutelné návštěvě, no nemyslíte?

A jestli potřebujete pro sebe ještě další přesvědčení, tak tady jsou další 3 důvody, proč chrám Tanah Lot určitě nevynechat ze svého iterináře:

Nezapomenutelný zážitek a překrásné fotky

Řekla bych, že tento mořský chrám, Tanah Lot, patří mezi nejfotogeničtější objekty celého Bali. Díky tomu je také součástí každé upoutávky, letáku, reklamy na ostrov Bali. Jenže ve skutečnosti je ještě krásnější :-). Perfektní kombinace moře, skal, zeleně a oné energie, budete chtít ihned zaplnit paměť svého foťáku či mobilu fotkami z tohoto krásného místa. Toto balijské, chrámové zákoutí na mě působilo důstojně, ale i magicky.  Dojemně, ale i hravě. Energeticky a zároveň klidně. Už teď vím, že se sem ještě určitě ráda vrátím.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

TIP: Vydejte se objevovat památky na Bali a užít si relax na plážích. Na dovolené na Bali od Ck Go2 si můžete užít obojí. Poznávací zájezd Krásy Bali na 14 dní pořídíte od 42 990 Kč.

Po cestě zažijete pravou, nefalšovanou balijskou přírodu

bali-ryzova-pole

Často při cestách na památky bývá cesta nudná, dlouhá a nezáživná. A proto taky většina cestovatelů často pěkná místa kvůli nepohodlí vynechávají. Výhodou chrámu Tanah Lot je krásná, lemující krajina cestu k němu. Zrak vám celou cestu doslova přechází a vy si přejete jet ještě dál. Nevíte, jestli máte pozorovat panoramatické scenérie rýžových políček na pravé nebo levé straně. Do chrámu už přijíždíte pohlazeni balijskou atmosférou a naplněni pocitem správného rozhodnutí. No a pokud jedete třeba jen z Kuty – cesta uteče jakoby nic. Zhruba 30 km krásné přírody vás dělí jen od chrámu objeveného knězem Nirathou.

Nechte se překvapit přílivem a odlivem

Mně osobně se líbí, že při dojezdu na místo se mohu těšit na překvapení, v jakém stavu chrám Tanah Lot spatřím. Zda ho uvidím ve fázi odlivu či přílivu. Obě varianty mají své obrovské kouzlo a to i právě proto, že se při další návštěvě můžete případně těšit znovu na jinou podobu. Při přílivu můžete chrám spatřit doslova opuštěný. Vlny totiž zaplavují cesty k němu a znemožňují průchod. Překrásný chrám na vás kouká z povzdálí a u toho vzdoruje vodě omýlající skaliska. Při odlivu máte obrovskou chuť běžet po kameních hned k němu.

tanat-lot-příliv

Přeji vám, aby i vás chrám Tanah Lot pohladil na duši tak, jako mě. Tanah Lot už čeká na vaši návštěvu. Užijte si ji.


O dalším chrámu na Bali, Pura Besakih, soukromé modlitbě a přípravě obětinek si můžete přečíst v dalším článku na blogu.

Potřebujete poradit s dovolenou v Indonésii? Ozvěte se Adě Tzonevě na + 420 226 633 912 / indonesie@ckgo2.cz


Plánujete cestu do Indonésie? To se Vám pak bude náramně hodit náš Velký průvodce po Bali a Indonésii. Stáhnout si ho můžete naprosto zdarma.

Leave a Reply