Matka chrámů na Bali, Pura Besakih je komplex 23 chrámů a je největší hinduistický chrám na Bali. Byl založen v 8. století indickými hinduisty, kteří se na své pouti dostali až sem. Komplex se rozléhá na úpatí činné sopky Agung a z nejvýše postavených chrámů je nádherný výhled na okolní panorama přírody a oceánu. Tento komplex je zasvěcen mimo jiné třem základním bohům hinduismu – bohům Shiva, Brahma a Vishnu.  Návštěva chrámu je opravdový spirituální zážitek!

besakih-chram-bali

Nicméně má místo mezi turisty špatnou pověst. Hlavně kvůli místní „mafii“, která vás nutí vzít si místního průvodce a „dobrovolně“ mu zaplatit příspěvek za to, že vás chrámem provede. Původní záměr je dobrý, nicméně ne všichni průvodci jsou svatí muži, za které se prohlašují a nevědí o historii chrámu a o hinduistických bozích nic, takže si vymýšlejí historky, jen aby vám vytáhli peníze z kapsy. A navíc se s nimi ani nedostanete do míst, kam mohou jen věřící, protože nemáte obětiny a nejste správně oblečeni.

Sarong, který dostáváte u vchodu, už totiž od prosince 2018 nestačí. Poděkujme za to španělskému turistovi, který v dubnu 2018  zveřejnil na youtube.com video, na kterém šplhá na trůn Nejvyššího Hinduistického Boha (Supreme God Vishnu) v chrámu Gelap.

Po tomto incidentu musel být tento chrám očištěn, aby se mohl dále používat. Protože je to proces velmi nákladný (v tomto případě musel být rituálně obětován býk, aby byl bůh usmířen), přistoupilo se k zpřísnění podmínek pro turisty a do jednotlivých chrámů mohou vstoupit jen za účelem modlení a ve správném oděvu.

Měla jsem to štěstí a natrefila jsem na svatého muže (indonésky Mangku) Hendru, který byl ve své rodině vybrán pro toto povolání a celé rodině dělá duchovního a poradce v otázkách náboženství. Jeho žena mu pomáhá a vyrábí domácí obětiny, které on pak žehná a rozdává rodinným příslušníkům.

Nabídl nám, že nás provede celým procesem výroby obětin a pak se společně pomodlíme v několika chrámech. V chrámu Gelap, abychom dostali požehnání od bohů a vyčistili si tělo a duši. V chrámu Goa Raja, si budeme přát úspěch a štěstí a misi ukončíme v centrálním chrámu hromadnou modlitbou s místními pod vedením tamního kněze za mír v duši a poděkování bohům, že nám popřáli sluchu.

Už z tohoto programu je jasné, že už samotná koncepce místních ceremonií je velmi odlišná od mše svaté, kterou známe v křesťanském světě.

TIP: Vydejte se na jeden z poznávacích zájezdů na Bali s českým průvodcem a poznejte chrámy a přírodu Bali od 35 990 Kč na 12 dní.

Nejprve tedy praktická část – jak dělat obětiny. Veškerý materiál na ně je z místních zdrojů, mističky se dělají z mladých listů bambusu, jejich náplň je z ideálně vlastně vypěstované rýže, květy rostlin natrhané ze zahrady.

Celý postup výroby není složitý, nicméně člověk musí být alespoň trochu manuálně zručný. Dvě mističky jsme vyráběly asi 30 minut a místní musí mít cca 80 mističek hotovo za 2 hodiny!

obetinky-bali

Naplnění jednotlivými kytkami, rýží, banánem, bylinkami je pak na každém z nás – mělo by jít ze srdce a podle vlastního estetického cítění – co se líbí nám, bude se líbit i bohům.

Pak se ještě přidá ovoce a pochutiny, které se po modlitbě společně snědí.

obetinka-bali

Po praktické ukázce nám půjčili obřadní roucha, abychom byly do chrámů vpuštěny.  

A nastal čas vyrazit na samotnou modlitbu. Během procházky chrámem až nahoru, do Pura Gelap, nám Hendra vypověděl základní principy hinduismu. Hinduismus je reprezentován třemi bohy, jsou to Brahma (Stvořitel, reprezentován červenou barvou), Vishnu (Ochránce, reprezentován černou barvou) a Shiva (Ničitel, reprezentován bílou nebo žlutou barvou). Odtud ty barevné deštníčky a oblečky bohů.

Pura Gelap má působivou architekturu, přístupové schodiště chrání draci a bozi i démoni. Hinduismus totiž zcela pragmaticky připouští existenci dobrých i zlých bohů a modlením se velmi zjednodušeně snaží přitáhnout pozornost dobrých bohů a vyhýbat se těm zlým.

besakih-bali

Panorama, které se před vámi ukáže, až vystoupáte po schodišti, je opravdu dech beroucí a to i ve dne, kdy není slunečno.

Trochu poprchávalo, takže klečení na holé zemi (což je součástí obřadu) nebylo úplně příjemné, ale za chvíli nás pohltila atmosféra místa i obřadu a my se soustředily jen na Hendrův hlas, který nás celou modlitbou provázel a říkal nám, co máme dělat, ke komu a za co se modlit v jednotlivých fázích.

Dostali jsme i požehnané náramky „tri datu“. Je to ručně vytvořený náramek z tří barevných bavlnek, každá zastupuje jednoho boha a jsou vlastně symbolem rovnováhy a Balijci věří, že jsou magické.

Po chvíli meditace na Bali jsme pokračovali do hlavního chrámu Pura Penataran Agung, kde jsme se připojili k místním modlícím se a byl to zase jiný zážitek. Modlitba byla vedená knězem, který odříkával mantry za nás, a my se jen podvolili jeho rytmu. Jasné zazvonění zvonku bylo upozornění pro modlící se, že část modlitby byla ukončena a začíná jiná. Bylo zajímavé pozorovat okolí. Vedle nás seděly místní slečny, které si dělaly celou dobu selfíčka na mobil. Takže platí jako všude, že víra musí být v srdci.

Po poslední modlitbě jsme si sedli pod střechu a snědli ovoce a krekry, které byly součástí obětin. Hendra nám vysvětlil, že je to jídlo požehnané bohy. Hromadné modlitby byly v minulosti důležitý sociální prvek společnosti, jídlo z obětin se totiž po skončení modliteb rozdávalo chudým. V dnešní době je to spíše příležitost pro rodinné setkání a strávení společných chvil.

Tento zážitek se za dobu mého dvouletého pobytu na Bali řadí k těm top, ač nejsem nijak nábožensky založená, atmosféra a spiritualita místa mě doslova nadchla a nabila mě neskutečnou pozitivní energií, kterou jsem cítila i pár dnů poté.

Pomohlo mi to trochu víc pochopit mentalitu Balijců, kdy odmítají stres jako jedno z největších zel. Tady si totiž báječně vyčistí hlavu, hlavně při soukromé modlitbě, kde jste jen vy a kněz, soustředíte se na své myšlenky, kolem šumí lesy a fouká vítr, je slyšet jen ptáky, občas zazní zvonky nebo větrníky z bambusu… Tam velmi snadno zapomenete na svoje starosti a podvolíte se klidu, který vás obklopuje. Pokud budete mít chrám Besakih v plánu, tohle určitě nevynechejte!

Potřebujete poradit s dovolenou v Indonésii? Ozvěte se Adě Tzonevě na + 420 226 633 912 / indonesie@ckgo2.cz

Plánujete cestu do Indonésie? To se Vám pak bude náramně hodit náš Velký průvodce po Bali a Indonésii. Stáhnout si ho můžete naprosto zdarma.

Leave a Reply