Díky cestování jsem našla samu sebe. Lákavá představa sbalit se a utéct pryč na vlastní pěst byla mým spouštěčem během každé přednášky na vysoké škole.

Snila jsem o místě, kde by moje cestování mělo trochu hlubší význam a smysl než jen únik do neznáma za sluncem a válením se na písčitých plážích.

Toužila jsem objevit místa, kde poznám novou kulturu, nové přátele, ochutnám místní speciality, objevím jiná pracovní nasazení a odhalím další skrytá koření života odlišná od zarytého stereotypu v Čechách.

Touha utéct a pomáhat

Hned po mých státnicích jsem se tedy sbalila a ocitla v ráji zvaném Srí Lanka. V této divoké krásné zemi jsem se stala dobrovolníkem jako učitelka angličtiny pro děti v místní mateřské školce Ran Tharu Nursery.

sri_lanka_dobrovolnictvi_1

Nikdy nezapomenu na ten okamžik, kdy jsem spatřila všechny ty rozkošné a culící se tváře malých dětí v předškolním věku. Každý den jsem jim jako jejich nová učitelka přinesla spoustu bonbonů, lízátek a také omalovánky, kartičky s obrázky, razítka a hračky. Děti byly ze všeho naprosto nadšené především z razítek, které nikdy předtím neviděly. V ten moment jsem si uvědomila, jak velkou moc mají v životě maličkosti. U nás v České republice a dalo by se říct, že i v Evropě a hlavně v Americe se dětem vede podstatně lépe ve srovnání s méně rozvojovými zeměmi, mezi které nepatří jen Srí Lanka, ale mnohé další.

Tady ve školce však děti dostávají jídlo na příděl např. jen suchou housku s plátkem cibule, papriky a vajíčkem, jindy zas jen oblíbený národní pokrm rýži s curry a jako dezert medovou kostku. Některé z nich nemají ani boty a chodí bosy, většina dětí je hubených a nejsou tolik fyzicky obratní. Navíc místním zvykem je jíst rukama bez příborů, své ruce si všichni omývají v malém kyblíku s mýdlovou vodou všichni najednou. Nemluvě o hygienických prostředcích a poskytnutí zdravotní péče, které tu není dostatek.

Tip: Chcete poznat tradiční Srí Lanku? Připravili jsme pro vás zájezdy na Srí Lanku s českým průvodcem žijícím přímo v destinaci, který vás provede tradičními památkami, ale i mimo klasické trasy. Vydejte se na zájezd pro každého na 11 dní od 35 970 Kč.

Vyučování

Když jsem během vyučování učila děti psát, většina z nich pozorně naslouchaly. Při odpoledních hrách dováděly na hřišti s obyčejnými plastovými míči, které ani pořádně neskáčou. Jejich oblíbená činnost, kterou milují je pouštění draků, což je doslova fascinuje.

sri-lanka-dobrovolnik

Závěrem každé vyučovací hodiny se všichni děti postaví před paní učitelky a jednohlasně zvolají a děkují: „Thank you teacher very very much!“ a pokleknou před vás na kolena. Nikdo jim neříká ať vstanou, že to není nutné, ale na oplátku jako úctu k nim je musíte pohladit po hlavě. Tímto srílanským zvykem se každá vyučovací hodina ukončí a děti mohou odejít domů.

Vidět tohle vše je jen minimum toho, co je pro mnoho z nás neznámé, lhostejné a cizí. Mne to ale donutilo zamyslet se a otevřít oči. Každé dítě by si dle mého názoru zasloužilo dostávat stejně lásky a dostatek péče. Zatímco my vyhazujeme jídlo do koše a máme všeho dostatek podobně jako oblečení, poskytnutí zdravotní péče, tekoucí vodu, elektřinu a další věci, které bereme jako samozřejmost. Lidé z rozvojových zemí by za tohle vše byli mnohonásobně vděčnější než my.

sri_lanka_dobrovolnictvi_2

Poznání

Díky této cestě, která trvala měsíc a půl, jsem si naprosto vyčistila hlavu od všeho negativního. Znáte to, každý v životě narazí na překážky, se kterými se chce nechce vypořádat. Já jsem změnila pohled na spoustu věcí a inspirovala se pro věci nové. Jestli vám někdo někdy řekl, že díky cestování se vám otevřou oči, tak s tímto tvrzením naprosto souhlasím. Na cestách vidíte svět skutečně takový, jaký je a získáváte cenné informace, které můžete postrádat během svého studia či zaměstnání.

Být dobrovolníkem můj život velmi změnilo. Stala jsem se součástí jedné mírumilovné a velmi dobrosrdečné místní rodiny. I přesto, že mne neznali, přijali mne u sebe jako svou „vlastní“ druhou dceru z Evropy. Měla jsem párkrát z pekla štěstí, ale to vše ve mne vzbudilo tu smyslnou energii, která mi před tím tolik chyběla. Díky tomu všemu jsem poznala nové přátele z různých koutů světa, procestovala Srí Lanku křížem krážem a vrátila se domů s vizí, že začnu psát cestovatelský blog a budu sdílet zážitky, rady a tipy během mých cest, které mohou inspirovat ostatní.

Vrátila jsem se s dobrým pocitem, že to, co jsem s dětmi a ostatními stážisty prožila, stálo za to a že nejdůležitější, co po sobě můžete kdekoliv zanechat, ačkoliv to může být jen nepatrné minimum, je zpětná vazba, která se vám jistojistě vrátí vždy.

Tyto nasbírané zkušenosti a zážitky mne donutily se zamyslet i nad naší budoucností v globálním měřítku. Na druhou stranu i přesto všechno jsem měla šanci vidět to hezké z jiného úhlu pohledu. Poznala jsem tolik lidí a dětí, kteří neměli skoro nic, a přesto se dokázali smát a radovat ze života.

Navzdory kulturnímu šoku, dalším překážkám, se kterými se všude ve světě denně potýkáme přes všechna všední trápení, mne tahle cesta obohatila víc než kterákoliv jiná!

Věřte, že stát se na nějakou dobu dobrovolníkem má svůj význam, cenu i smysl a nezapomínejte, že každý den si každý z nás může vybrat, kterou cestou půjde!


Pokud byste měli zájem stát se dobrovolníkem, a to nejen na Srí Lance, ale také na indonéském ostrově Lombok, kontaktujte Školu v Ráji.  Tento český spolek fungující již několik let a podporován CKGO2 nabízí dobrovolnické programy zaměřené na vzdělávání dětí a mladistvých.

Poznejte Srí Lanku z pohledu Čecha žijícího v této zemi a jeho postřehy z kultury a mentality ve článku o místní dopravě.

Potřebujete poradit s dovolenou na Srí Lanku? Ozvěte se Míši Hanušové na +420 216 216 438 / maledivy-srilanka@ckgo2.cz


Víte, co se Vám bude hodit při plánování cesty na Srí Lanku? Náš Velký průvodce po Srí Lance. Stáhnout si ho navíc můžete naprosto zdarma.

Leave a Reply