Láká vás cesta do Indonésie a přemýšlíte, které ostrovy zařadit do itineráře? Většina cestovatelů začíná poznáváním Bali, my doporučujeme naplánovat také několik dní na Sumatře. Její příroda je zařazena na seznamu světového dědictví UNESCO a až Sumatru navštívíte, bude vám jasné, že zcela zaslouženě. Unikátní kombinace jezer (najdete tu největší kráterové jezero na světě), sopek (včetně indonéské nejvyšší sopky Kerinci) i pralesů, které jsou domovem jedinečné fauny, vás zaručeně nadchne.

Na ostrově Sumatra je mnoho zajímavých míst k poznání a jedním z neopakovatelných zážitků, díky kterým je Sumatra vyhlášená, je trek národním parkem Gurung Leuser a pozorování orangutanů v džungli.

Sumatra – domov orangutanů

Sumaterský prales je domovem orangutanů od nepaměti. Tato mírumilovná zvířata, která  se živí hmyzem, výhonky, ovocem a kůrou a většinu života tráví v korunách stromů, bohužel ohrožuje kácení deštných pralesů a pytláci. Na Sumatře i na blízkém Borneu jich proto žije jen posledních pár tisíc. Abychom pomohli zachovat tento zážitek i pro příští generace cestovatelů, je důležité dodržovat pokyny zkušených průvodců a chovat se na treku ohleduplně.

Dollarphotoclub_26518369

Výlety za orangutany na ostrově Sumatra od 9 990 CZK

Národní park Gurung Leuser – z města do džungle

Většina cestovatelů, kteří na Sumatru přijíždí s cílem spatřit orangutany, přijíždí do města Medan na severu ostrova a odsud pokračuje do městečka Bukit Lawang.

Místní průvodci po příjezdu všechny poučí, jak se správně v džungli chovat a hned vás čeká první setkání s orangutany. Bukit Lawang totiž není jen vstupní branou do národního parku, ale také sídlem rehabilitačního centra pro orangutany, které tu mimo jiné na krmící plošině před zraky návštěvníků krmí.

V srdci pralesa – trek největším přírodním parkem jihovýchodní Asie

Pro tento trek doslova platí, že i cesta je cíl. Výprava za orangutany totiž přináší setkání s mnoha zajímavými obyvateli pralesa a jeho rostlinami – žije zde přes 300 druhů ptáků a 130 druhů savců, včetně ohrožených sumaterských slonů, dvourohých nosorožců a tygrů sumaterských.

V období dešťů tu můžete spatřit mimo jiné i největší květ na světě. Patří květině Raflesii a má v průměru jeden metr.

Setkání s orangutany – zážitek na celý život

Při cestě za orangutany potkáte mnoho obyvatel pralesa, včetně gibbonů a makaků, kteří se budou houpat ve větvích nad vašimi hlavami, i krásné opičky Thomas Leaf s typickou, šedo-černo-bílou srstí.

P1080259

Těžko uvěřit, že ten nejunikátnější zážitek vás ještě čeká. Díky zkušeným průvodcům se můžete s orangutany setkat v jejich přirozeném prostředí a zažijete jejich krmení v divočině bez jakýchkoliv bariér. Připravte se na opravdu nezapomenutelné chvíle.

Plavba po řece Bohorok – originální tečka na závěr

Ani cesta zpět rozhodně není nuda. Vyzkoušíte si plavení na místních “raftech”, což jsou černé pneumatiky svázané k sobě, a cestou si užijete spoustu zábavy. Pokud vás takové zážitky nelákají, nemusíte se bát, zpět do Bukit Lawan je možné dojít podél břehu řeky také pěšky.

IMG_3157

Trek doporučujeme zakončit v restauraci Bukit Lawan Indah, kde vám k výbornému jídlu zahrají místní průvodci své vlastní písničky.

Láká vás setkání s orangutany a zajímavosti sumaterské džungle? Podívejte se, jak nejlépe cestu po indonéských ostrovech nakombinovat. CK Go2 dlouhodobě zajišťuje zájezdy do Indonésie s českým průvodcem na ostrovy Bali, Lombok, Komodo a Flores, Jáva, Sumatra a Sulawesi.

 

Potřebujete poradit s dovolenou v Indonésii? Ozvěte se Adě Tzonevě na + 420 226 633 912 / indonesie@ckgo2.cz


Plánujete cestu do Indonésie? To se Vám pak bude náramně hodit náš Velký průvodce po Bali a Indonésii. Stáhnout si ho můžete naprosto zdarma.

Leave a Reply