Dong Van je jednou z nejodlehlejších oblastí severního Vietnamu a dostat se sem není jen tak. Nejprve je třeba dojet do regionálního centra Ha Giang a odtud pak pokračovat dalších pět hodin do nejseverněji položeného městečka Dong Van. Možná kvůli tomu sem zatím nedorazil masový turismus. Na cestu do Dong Vanu se tak vydávají jen ty dobrodružnější povahy.

Cesta do Dong Vanu

Již cesta rozhrkaným autobusem do Dong Vanu je zážitkem. Nejen kvůli způsobu jízdy řidiče, který předpokládá, že stačí zatroubit před každou zatáčkou (a že jich tam je!) a případná protijedoucí vozidla uhnou. Ale i díky krajině plné homolovitých krasových kopců a hor, kterou se projíždí.

ha giang (2)

A právě tato geologicky zajímavá panenská krajina je hlavním lákadlem, kvůli kterému se sem někteří vydávají. Mnohé láká také možnost setkat se s některým z etnik žijících u severních hranic s Čínou, jejichž příslušníci zatím nebyli zasaženi kapitalistickými manýry, se kterými se lze například setkat v turisticky oblíbené Sapě.

Nedělní etnický mumraj

Šest dní v týdnu působí Dong Van ospalým dojmem. Situace se mění v neděli dopoledne, kdy se zdejší neuspořádaná tržnice změní v etnický mumraj.

IMG_4382

To se do městečka sjíždějí lidé z širého okolí, aby zde prodali svoje zboží, nakoupili, co potřebují, setkali se, nebo se třeba seznámili. Pro cizince je to velmi zajímavé pestrobarevné divadlo, kterého se může zúčastnit jako tichý pozorovatel. 

Procházet se kolem stánků a pozorovat, jak si mladé slečny vybírají sukně, babky o čemsi klábosí a mužská část osazenstva se vášnivě dohaduje nad tím, jak vysoko se zasekne mačeta do kmene cukrové třtiny, je velkým zážitkem. Je to zábavná podívaná a žně pro fotografy a kulturní antropology. Setkávají se zde Hmongové, Tayové, Nungové, Daové a jiná minoritní etnika regionu. V odpoledních hodinách se pak zase všichni přesunou nazpět do svých vesnic.

Randez Vous Dong Van

Ačkoliv několikapatrové domy kolem hlavní silnice mohou ve zdejší krasové krajině působit trochu nepatřičně, dochovala se v městečku stará čtvrť s tradičními hmogskými domy. Nad nimi se tyčí vápencová skála a na jejím vrcholu stojí kamenná obranná pevnost z 18. století. Tu zde postavili francouzští koloniální vojáci v dobách, kdy dobývali severní Vietnam. Dnes je pevnost místem, kde si zdejší mladí dávají romantická dostaveníčka. Aby ne, vždyť je k tomu nabádá nepřehlédnutelný nápis “Randez Vous Dong Van“ umístěný jen pár metrů pod pevností. K pevnosti vede cesta začínající právě ve staré čtvrti a výstup nahoru stojí za to. Výhled na okolní krajinu je opravdu dechberoucí.

Nečekané setkání s místními a šest panáků

Kolem hor čnících nad Dong Vanem vede okružní cesta. Na nějaké směrovky a rozcestníky ale zapomeňte. Já jsem od recepční vyfasovala ručně namalovaný plánek, k jehož pochopení byla nutná značná představivost a jistý orientační smysl. Tento výlet ze západního okraje městečka kolem kopců na severu směrem na východní okraj Dong Vanu se stal jedním z nezapomenutelných zážitků mé cesty po Vietnamu. Nejen díky nádherné krajině, kterou jsem procházela a určitému dobrodružnému rázu objevování cesty bez přesné mapy, ale hlavně díky setkání s mladým hmongským párečkem, který mě pozval k sobě domů.

IMG_4493

V horách nad Dong Vanem stojí několik malých osad Hmongů a já omylem odbočila do jedné z nich, když se najednou za mnou objevili mí budoucí hostitelé, kteří se vraceli z nedělního trhu. S úsměvem mi posunky ukázali, že mám jít s nimi. Po cestě mi ukazovali osadu se skromnými cihlovými domky a pozvali mě k sobě domů. Mladý pán domu mi nejprve nabídl šálek čaje.

A po druhém šálku vytáhl nádobu s rýžovým vínem. Půl hodiny jsme pak střídavě popíjeli čaj a kořalku a posunky se snažili vést poznávací konverzaci. Kolem pobíhaly zvědavé děti a paní domu, která se pitky neúčastnila, se pochechtávala. Po asi šestém panáku jsem se vymluvila, že musím do Dong Vanu a s omluvným výrazem se s hostiteli rozloučila. Sice mě zvali na oběd, ale další alkohol bych už nezvládla. Zbytek trasy jsem se pak opilecky usmívala a užívala si výhledy až do nedaleké Číny.

TIP: Poznejte méně turisticky frekventovaná místa a řadu přírodních krás na zájezdu severním Vietnamem křížem krážem s místním česky hovořícím průvodcem od 45 980 Kč.

Severní Vietnam však není jen pro dobrodruhy. Hornaté oblasti Ha Giang na severu Vietnamu můžete zažít na zájezdu Přírodní krásy Vietnamu. Stále jste si nevybrali? Podívejte se na celou nabídku zájezdů do Vietnamu

Potřebujete poradit s dovolenou do Vietnamu? Ozvěte se Aleně Lundové na + 420 228 226 807 / vietnam@ckgo2.cz


Víte, co se Vám bude na cestě do Vietnamu hodit? Náš Průvodce po Vietnamu. Stáhnout si ho můžete naprosto zdarma.

1 Comment

  1. Pingback: Plavba z An Binh Deltou Mekongu a návštěva místních manufaktur aneb K čemu slouží rýže? | Chci na cesty

Leave a Reply