Srí Lanka je unikátní ostrov, na kterém se v dokonalé rovnováze mísí nádherné pláže, historické památky, dechberoucí příroda a nekonečné čajové plantáže, které nadchnou nejen milovníky čaje. Co vše na Srí Lance vidět, které její části poznat a kde si zároveň užít i relax u moře? Naši specialisté mají jasno a vybrali pro vás top 8 míst a zážitků, které byste rozhodně neměli vynechat.

Plavba za modrými velrybami

Využijte svůj pobyt na Srí Lance k setkání s největším tvorem naší planety, za nejlepším místem pro jejich pozorování zamíříte do pobřežních vod nedaleko srílanské vesnice Mirissa. V období od prosince do dubna je spatření modré velryby v jejím přirozeném prostředí téměř stoprocentně jisté a tak máte o první nezapomenutelný zážitek ze své dovolené postaráno.

P1020514a

Plavby za velrybami nabízí samozřejmě mnoho společností a vybírat mezi nimi může být náročné. Rádi vám doporučíme naši loď s kapitánem Geethem, má vyhlídkovou palubu, součástí výletu je občerstvení a cena za 4-5 hodin výletu je od 800 Kč.

Ikonické výhledy z oken vlaku

Úsek železnice z Haputale do vesničky Ella je zcela jistě tím nejpopulárnějším na celém ostrově a jakmile se za okny vlaku objeví výhledy do okolí, pochopíte proč. Kopcovitá krajina, čajové plantáže, vodopády a terasová políčka spolu tvoří pohledy tak malebné, že možná i na chvíli zapochybujete, zda se jen nedíváte na krásný obraz.

shutterstock_1027014085

A i když je v tomto případě cílem už samotná cesta, doporučujeme připojit k ní po příjezdu do horské vesničky Ella i procházku na Malý Adams Peak – vyhlídku na vodopád Rawana Ella a soutěsku Ella.

TIP: Podívejte se na Srí Lanku na zájezdu Srí Lanka pro každého od 35 970 Kč a vychutnejte si to nejlepší z tohoto rozmanitého ostrova v kombinaci poznávací a pobytové dovolené.

Pozorování slonů v národním parku Minneryia

Těžko si představit lepší místo k pozorování slonů, než národní park Minneryia. Těchto nádherných zvířat tu žije přes 300 a vy můžete pozorovat, jak se volně pasou a koupou v jezeře, na podvečerním safari. Ačkoliv jsou sloni samozřejmě hlavnímí hvězdami parku, vyhlížejte na safari také různé druhy ptactva, makaky nebo sambary.

Dollarphotoclub_31234514

Připomínka koloniální historie v Galle

Město Galle překvapuje své návštěvníky tím, v jak dobrém stavu je i tři století poté, co ho holandští kolonialisté přebudovali podle svých představ. Není ale “jen” zachovalou památkou na koloniální minulost ostrova, v jeho uličkách stále bují srílanský život a jeho obyvatelé vás rádi pohostí v některé z mnoha místních restaurací. A ať už se na koloniální minulost díváte jakkoliv, faktem je, že toto město, mimo jiné zařazené na seznam světového dědictví UNESCO, je jedním z nejzachovalejších asijských koloniálních měst a pravděpodobně nejkrásnějším městem na Srí Lance, jeho návštěvu byste tedy neměli při své cestě vynechat.

Příběh cejlonského čaje

Cejlonský čaj je synonymem pro Srí Lanku a krajina typická všudypřítomnými čajovými plantážemi je pravděpodobně jedním z důvodů, proč se na ostrov chystáte. Ty nejlepší plantáže k návštěvě jsme pro vás vybrali do samostatného článku, nesmíme ale opomenout ani návštěvu některé z továren na zpracování čaje. Naši specialisté rádi doporučují továrnu v Nuwara Eliya postavenou uprostřed plantáží, kde si po prohlídce vychutnáte šálek čaje s krásným výhledem do okolí.

Opravdová divočina v národním parku Yala

Možná budete překvapeni, kolik je na ostrově příležitostí k pozorování divokých zvířat. V národním parku Yala, který je nejnavštěvovanějším parkem na Srí Lance, potkáte jak stáda slonů, tak například levharty skvrnité cejlonské, divoké leopardy, buvoly, jeleny indické, krokodýly a dokonce i medvědy pyskaté. K pozorování slonů a bůvolů ze sedadel džípu doporučujeme národní park Uda Walawe.

shutterstock_400755361

Výprava na Lipton’s Seat

Lipton’s Seat na vrcholu strmého útesu je místem, odkud Sir Lipton pozoroval své plantáže v údolí. Proč byl zrovna výhled odsud jeho oblíbeným, vám bude jasné hned, jakmile se posadíte na lavičku vedle jeho sochy na vrcholu vyhlídky. Na Lipton’s Seat si naplánujte cestu brzy ráno, odpoledne se výhled často schová do mraků.

Odpočinek na pláži

Cesty za poznáním je vždy dobré vystřídat se zaslouženým odpočinkem na pláži, ty nejkrásnější najdete na jihu a jihovýchodě ostrova- Při plánování cest pro naše klienty doporučujeme pláže v Bentotě, zlatavý písek omývaný průzračnými vodami Indického oceánu je ideálním místem pro relax. Podobně perfektní místa k polehávání u vody nabízí také nedaleká pláž Induruwa.

BONUSOVÝ TIP! Prodlužte si svou dovolenou o několik dní v ráji. Věděli jste, že ze Srí Lanky trvá let na Maledivy jen 50 minut? Poznávání exotiky tak zakončíte relaxem v luxusním resortu na maledivských bělostných plážích. Zúčastněte se zájezdu Krásy Srí Lanky a Malediv s českým průvodcem a zažijte tak nezapomenutelnou dovolenou. Nevybrali jste? Podívejte se na celou nabídku zájezdů na Srí Lanku a na zájezdy na Maledivy. 

Chcete poradit s dovolenou na Srí Lanku? Ozvěte se Míši Hanušové na +420 216 216 438 / maledivy-srilanka@ckgo2.cz

Víte, co se Vám bude hodit při plánování cesty na Srí Lanku? Náš Velký průvodce po Srí Lance. Stáhnout si ho navíc můžete naprosto zdarma.

Leave a Reply