Letadlo se vynořilo z noční temnoty a letělo vstříc vycházejícímu slunci. Současně se svítáním se pod námi objevil modrý Indický oceán. Na jeho hladině byly jako drahokamy rozesety desítky malých ostrovů… Maledivy! Konečně…

Pilot obkroužil jakýsi ostrůvek s perličkami bungalovů umístěných na pilotech přímo v mořských vlnách. Letadlo náhle snižuje výšku… pět set, tři sta, dvě stě metrů, vodní plocha se neskutečně rychle přibližuje. Ááá… sakra, kde je přistávací dráha?! Už letíme jen pár metrů nad zvlněnou vodou a… podvozek náhle dosedne na něco tvrdého a pevného. Přistávací dráha letiště Velana na ostrůvku Hulhulé na Maledivách je totiž vysunutá přímo do oceánu!

Více jak tisíc ostrovů

Letištní autobus nás zavezl malý kousek k lokálnímu terminálu, odkud odlétají hydroplány nejrůznějšími směry. My směřujeme odsud na západ, na atol Alif-Alif, na ostrůvek Ranveli.

Vidíme zde i rychlé čluny připravené odvézt právě přiletivší turisty k těm od Male bližším ostrovům. Na Male leží hlavní město a vlastně nic jiného tam ani nenajdete.

Ulice v hlavním měste Malediv, Malé

Ostatně, každý z mnoha maledivských ostrovů a mini-ostrůvků má svoji specifickou roli. Na některém žijí jen místní rybáři, jiný je třeba specializovaný na svoz a zpracování odpadků… Velká řada zdejších ostrovů je však určena turistům. Vůbec tu nebývá výjimkou, že jeden hotelový resort s plnou výbavou zaujímá často plochu celého jednoho ostrova. Vedle větších a plně obydlených ostrovů zde najdete ale i malé opuštěné ostrůvky, většinou téměř bez vegetace, jen písečné.

Komfort!

Hydroplán nás rychle a bezpečně dopravil do jakéhosi průlivu mezi dvěma podlouhlými ostrovy. Břehy toho našeho – ostrova Ranveli – zde lemují dvě řady bungalovů. Naprosto z každého je skvěle vidět na oceán. Dokonce i restaurace je tu na vodě, stojí na kůlech přímo nad hladinou. Teplota mořské vody? Určitě kolem 29°C. Písek je jemný a hebký jako krupicová kaše. Když máte náladu, můžete se jít schovat do příjemného stínu palem, kterých je zejména na východní straně ostrova velké množství. Pobřeží jak z fototapety… Napadá mě jediné slovo – komfort…

Ostrov Ranveli, Maledivy

Romantika

Pokud budete ubytováni v resortu střední nebo vyšší kategorie budete mít k dispozici hned několik restaurací, v nichž večeře mohou mít podobu “tematického pohoštění”, což znamená, že jeden večer se seznámíte s indickými, jiný s čínskými nebo thajskými, jindy zase s maledivskými jídly. Pokud si trochu připlatíte, personál pro vás může zařídit večeři pro dva v romantickém prostředí – například na nedalekém opuštěném ostrově, nebo na vzdálené pláži, kam vás hotelová obsluha dopraví přímo z resortu člunem, samozřejmě i s číšníkem a vychlazenými nápoji.

Mořské proudy

Komunikační bariéry se nebojte. Anglicky se na Maledivách domluvíte velmi snadno, v hotelech umí anglicky skoro každý. Pokud se věnujete potápění na Maledivách, určitě počítejte s tím, že můžete narazit i na silné mořské proudy. Plavat proti nim je vysilující. Daleko jednodušší je nechat se jimi nést. Ostatně výrazné proudění vody ze západu na východ je příčinou onoho skoro vždy podlouhlého tvaru maledivských ostrovů.

Co vidět v Malé

Nasytit se nádherně teplých mořských vln, okouzlujících západů a východů slunce a neskutečně jemného písku snad ani nejde. Ale přesto – kdyby náhodou se vám zachtělo zpestřit si dovolenou, rozhodněte se pro exkurzi. V hlavním městě Malé si můžete prohlédnout Velkou Páteční mešitu, která na vás bude zářit již z dálky svou zlatou kupolí a která je dominantou hlavního města. Je celá z bílého mramoru. Turisté z Evropy mohou mešitu navštívit od 9 do 15 hodin v době mimo modlitby. Budete-li vhodně oblečení, zcela jistě vás pustí dovnitř.  V Malé navštivte také exotickými plody vonící zeleninové tržiště na Haveeree Hingun – je to na nábřeží hned vedle rybářského přístavu.

Velká Páteční mešita v Malé

Potřebujete poradit s dovolenou na Maledivách? Ozvěte se Míši Hanušové na +420 216 216 438 / maledivy-srilanka@ckgo2.cz.

Setkání s mantami

Na Maledivách však narazíte také na nabídku exkurze, kterou jinde na světě nenajdete. Člunem vás odvezou na klidnou, opuštěnou pláž, na místo, kam každý večer připlouvají velké manty. Tato nádherná mořská stvoření, mírumilovní, ale neobyčejně velcí tvorové se v průběhu krmení občas nechají i pohladit. Nejvíce mant je možné vidět na Manta Point a Manta Reef, který je na konci průlivu, kam mocné proudy přinášejí plankton z atolu Ari.

Při vašem potápění zcela jistě občas narazíte i na želvy a také na neškodné žraloky obrovské, kteří se živí planktonem. Nejvíce se jich také vyskytuje u atolu Ari.

Podmořský život na Maledivách

TIP: Vydejte se na okouzlující Maledivy, šnorchlujte, relaxujte a užívejte si krásné pláže a masáže. Doporučujeme vybrat si jeden z pobytových zájezdů na Maledivy

Co je dobré vědět

Shrňme si to tedy: jaké nedostatky se mohou objevit při vaší dovolené na Maledivách? Odpověď je jednoznačná….  záporné stránky pobyt na Maledivách nemá žádné. Obsluha v restauracích je usměvavá a vstřícná. Servis ve všech ohledech perfektní. Kriminalita nulová, pokoje snad ani nemusíte uzamykat. V resortech můžete platit svojí bankovní kartou z ČR. A dobrá zpráva pro ženy – není nutné si brát s sebou lodičky – i na večeři zde můžete jít naboso, všude je tu příjemný, jemný písek. Takže na závěr poskytneme jen pár praktických rad:

1. – vezměte si s sebou minimálně troje plavky – na některých ostrovech je celkem vysoká vlhkost, jakékoli svršky tu po přeprání schnou opravdu hodně pomalu.

2. – určitě si doma nakupte opalovací krémy s vysokým faktorem. Pokud je budete kupovat na Maledivách, budou drahé – jedna tuba tu stojí v přepočtu kolem 700 Kč. A používat je tu Evropané opravdu musejí! Krémy zde také mohou mít i prošlou expiraci.

3. – eura zde obchodníci akceptují bez problémů, nicméně mají tu pro eura nevýhodný kurz, vezměte si s sebou jako hotovost raději americké dolary.

4. – nezapomeňte do kufru přibalit všechny běžné léky. Na Maledivách evropské léky neseženete. Navíc – každý medikament vám tady musí předepsat místní doktor a teprve s tímto receptem vám následně prodají nějaký léčivý preparát, který je ale vyrobený většinou v Indii nebo v Číně.

5. – není sem povolen dovoz tvrdého alkoholu. Pravda, příliš často se to tady nekontroluje, nicméně, pokud si budou místní celníci chtít hned po vašem příletu prohlédnout obsah vašeho kufru a objeví tam láhev whisky, vezmou vám ji. Takže pozor na to…


Plánujete cestu na Maledivy ale nechcete strávit celou dovolenou jen u vody? Pak se nechte inspirovat tipy ve článku Kombinujte relax se zážitky na Maledivách.

Leave a Reply