Tu kultovní písničku z filmu Limonádový Joe jste skoro určitě slyšeli. Zpívá se v ní, že je Arizona „pravých mužů zóna,“ kde „karty šustí, kulky bzučí,“ a kde „krávy cituplně bučí“. Dál se dozvíte, že „arizonských mužů plémě, k ženám chová se tak jemně. Gentlemani ranou pěstí hrubiánů mravy pěstí.“ Ano je to úsměvné, stejně jako celá filmová parodie na westerny, která se zařadila na seznam české filmové klasiky.

Ale zároveň je to velmi vypovídající. Obraz Arizony se vryl nejenom do českého povědomí opravdu díky westernům, jako místo, kde muži nosí kolt proklatě nízko. Už ve třicátých letech minulého století proslavily údolí Monument Valley, o které se Arizona po pravdě řečeno dělí s Utahem, ikonické záběry jednoho z nejklasičtějších dobrodružných filmů o Divokém Západě: Dostavník režiséra Johna Forda s Johnem Waynem v hlavní roli.

Silnice přezdívaná Apačská cesta

Když potom po třech desítkách let točil Ital Sergio Leone legendární spaghetti western Tenkrát na Západě, z praktických důvodů sice využil možnost použít exteriéry ve Španělsku. Ale protože potřeboval aspoň v některých záběrech ukázat Ameriku, rozhodl se také pro Arizonu a pohled na zdejší nezaměnitelné stolové hory. Když pak po dalších desetiletích potřebovali tvůrci filmu Forrest Gump ukázat, hrdina že proběhl opravdu celou Ameriku, nechali ho zastavit také právě v Monument Valley.

Jinými slovy, tahle část USA víc než kterákoli jiná poskytla nezaměnitelné kulisy, které si miliony filmových a televizních diváků spojují s legendami a mýty Divokého Západu, něčím typicky americkým, co jinde na světě nenajdete.

Čtyři České republiky, sedmi milionů lidí, 27 indiánských kmenů

Arizona je skoro čtyřikrát rozlehlejší než Česká republika a jenom o něco menší než sousední Kalifornie. Má přitom jen o málo víc než 7 milionů obyvatel. Hustota osídlení je v ní proto výrazně nižší. Když Spojené státy zabraly v roce 1848 po vyhrané mexicko-americké válce tohle území, spravovaly ho nejdřív společně s dnešním sousedním státem Nové Mexiko. Arizona mu formálně začaly americké úřady říkat až za občanské války. Jedním z právoplatných amerických států s vlastním zastoupením v Kongresu byla Arizona uznaná až relativně pozdě–v roce 1912. Po ní se Spojené státy rozrostly už jen o Havaj a Aljašku. 

Asi čtvrtinu území Arizony tvoří indiánské rezervace. Žije v nich 27 oficiálně uznaných původních národů, včetně těch nejpočetnějších – kmene Navahů, kterých je přes 300 tisíc. Celkově je podle demografů tento stát výjimečný i v americkém kontextu. V roce 1860 měl jen asi 6 tisíc obyvatel–tedy kromě Indiánů. Milionovou hranici překonal teprve v 50. letech minulého století ale od té doby se rozrostl víc než na sedminásobek. Angličtinu považují za svůj mateřský jazyk dvě třetiny obyvatel, zbylá třetina mluví doma španělsky nebo jedním z indiánských jazyků.

Posvátná skála Navahů – Window Rock

Navahové, jako nejpočetnější jazyková skupina, mají dokonce vlastní rozhlasové stanice. Před časem jsem v jedné z nich natáčel reportáž pro Český rozhlas. Tou hlavní informací bylo, že i pro soukromou a čistě komerční rozhlasovou stanici KYAT-FM stojí za to vysílat v tomhle indiánském jazyce. Za reklamy utrží dost peněz na to, aby se udržela na trhu.

TIP: Vydejte se na zájezd do USA s českým průvodcem a poznejte místní přírodní památky, kulturu nebo města. Itinerář zájezdu si můžete přizpůsobit dle svých potřeb. 

Potřebujete poradit s dovolenou do USA? Ozvěte se Pavle Jankové na +420 228 224 970 / usa@ckgo2.cz.

Arizona není jen o Grand Canyonu

Nejvíc lidí z celé Ameriky i zahraničí do Arizony nepochybně přitahuje ikonický Grand Canyon, o kterém už jsem na tomhle blogu jednou psal. Jen v roce 2018 ho navštívilo skoro 6 a půl milionu turistů, tedy skoro tolik, kolik lidí ve státě bydlí.

Arizona, to ale není jen světoznámý národní park Grand Canyon, Monument Valley a indiánské rezervace. Její ekonomika vzkvétala hlavně díky těžbě mědi a vzácných kovů. Proto také získala oficiální přívlastek „Měděný stát“. Metropole Phoenix má přes milion a půl obyvatel. Vyrostla přitom až po druhé světové válce. Ještě v roce 1940 ve Phoenixu bydlelo jen něco přes 65 000 lidí. Pokroky v technologii a zlevnění klimatizace ale umožnily, aby se dlouhá a často extrémně horká léta v tomhle koutu Spojených států stala snesitelná. Společnosti jako Motorola si Arizonu vybrali pro svá nová výzkumná střediska a vojenskou výrobu. Z Phoenixu se stalo jedno z populačních a ekonomických center západní části Spojených států. 

Navažská cesta

Image státu Arizona se prostě postupně změnila. Svým způsobem to symbolizuje i hlavní písnička muzikálu Zrodila se hvězda: Arizona Sky (Arizonské nebe). Tenhle už třetí remake romantického příběhu o lásce režíroval, produkoval a v hlavní roli si v roce 2018 zahrál Bradley Cooper a v druhé hlavní roli Lady Gaga. I když měl celkem osm nominací Americké filmové akademie, Oskara nakonec dostal jen jednoho. A to právě za ústřední písničku a melodii v podání Lady Gaga. Jak se v ní zpívá, „nebe v Arizoně je tak nějak větší, až se z něj tají dech“.  A je celkem jedno, jestli se na něj díváte z okraje Velkého kaňonu, údolí Monument Valley nebo rušných ulic jeden a půl milionové regionální metropole Phoenixu. 



Plánujete cestu do USA a přemýšlíte která místa nevynechat? Nechte se inspirovat článkem Kam v USA – Opomenout Niagaru byl hřích.

Leave a Reply