Malebný ostrov, jehož prosluněné písečné pláže omývají vody Indického oceánu, v minulosti patřil mezi nejvýznamnější obchodní metropole východoafrického pobřeží. Obchodovalo se zde s otroky, slonovinou a především kořením, které ostrov proslavilo po celém světě. Britové mu na konci 19. století dokonce propůjčili jméno Báječný hřebíčkový ostrov, dnes ho však všichni známe jako Zanzibar.

Tady bydlel Freddie

Je tomu již více než půl století, co se Zanzibar vymanil z britského koloniálního područí, přesto vás dodnes při prozkoumávání místních trhů okouzlí tisíce rozličných vůní exotického koření – memento koloniálního hospodářství.

Ovocné trhy na Zanzibaru

Kromě pestrobarevných trhů s kořením naleznete v Zanzibaru, stejnojmenném hlavním městě ostrova, také další významnou pamětihodnost, jež jistě osloví všechny znalce hudebních dějin 20. století. Ve staré čtvrti Stone Town na ulici Kenyatta Road totiž stojí rodný dům Farrokha Bulsara, slavného zpěváka a skladatele britské rockové skupiny Queen. Že nevíte o kom je řeč? No přece o Freddiem Mercurym! 

Turisticky vyhledávaný dům, kde se narodil Freddy Mercury

Místní obyvatele jsou na svého rodáka patřičně hrdí, a pokud je požádáte o pomoc, rádi vás dovedou nejenom k zpěvákovu rodnému domu na Kenyatta Road (který se mimochodem proměnil v poměrně drahý hotel), ale také na další místa spojená s dětstvím slavného hudebníka chrámy, školy a další domy, kde v Zanzibaru často se stěhující Bulsarovi bydleli. Ostatně pokud by v roce 1963 nepředala Velká Británie ostrovu samostatnost a následující rok zde nepropukla socialistická revoluce, která donutila Bulsarovi s dětmi Farrokem a Kashmirou emigrovat do Anglie, světová hudební scéna by kapelu Queen zřejmě nikdy nepoznala.

Nejznámější rodák Zanzibaru – Freddy Mercury

TIP: Pojeďte na kombinovaný zájezd do Zanzibaru a Tanzánie. Během 13 dní poznáte Velkou pětku na Safari, Ngorongoro nebo pouštní scenérie v Serengeti.

Potřebujete poradit s dovolenou na Zanzibar nebo do Tanzánie? Ozvěte se nám tanzanie@ckgo2.cz.

Místní obyvatelé a pirátský přízrak

Obyvatelé Zanzibaru jsou velmi přátelští, usměvaví a vstřícní. Člověk si zde snadno udělá přátele, částečně i díky skutečnosti, že místním obyvatelům nedělá problém komunikace v angličtině. Pokud zvolíte ubytování v některém z místních penzionů, může se stát, že s vámi majitel rád posnídá a během přátelského hovoru vám dá nejrůznější tipy, jak si užít zdejší pobyt co možná nejvíce.

A když už jsme u zajímavých tipů na výlet, vydáte-li se z hlavního města zhruba 20 km směrem na sever, naleznete překrásnou písečnou pláž Mangapwani u níž se nachází tajemná korálová jeskyně. Podle jedné z místních legend se návštěvníkům pláže po soumraku zjevuje duch piráta Divokého Tonyho, který právě zde ukryl svůj poklad. Místní obyvatelé se proto raději pláži vyhýbají, co kdyby pirátského ducha nějak rozzlobili?!

Korálová jeskyně Mangapwani

Neláká-li vás však slunění na pláži a šnorchlování při pobřeží s obřími želvami spojené s prozkoumáváním místní podmořské fauny a flóry, můžete se vydat za netradičním zážitkem do zoologické zahrady Cheetah’s Rock, kde zvířata netrpí zavřená v kleci a vy se s nimi můžete seznámit v jejich přirozeném prostředí. Krmení gepardů či lvů z vlastní ruky bude patřit jistě k těm nejsilnějším zážitkům z vaší dovolené v Zanzibaru – tropického ráje při pobřeží Afriky.

Plážová idylka na Zanzibaru

Co na Zanzibaru vidět již víme. Teď přichází další otázka – Kdy je vhodná doba vyrazit? Odpověď na ni se dozvíte ve článku Kdy jet do Tanzánie a na ostrov Zanzibar.

Leave a Reply