Vietnam je velmi rozmanitou zemí, co se  přírodních krás týká. Terasovitá rýžová pole nad nimiž se tyčí třítisícová nejvyšší vietnamská hora Fansipan, krasové oblasti zapsané na seznamu Unesco, tisíce ostrůvků v zátoce Ha Long, vodopády ukryté v Dalatské vysočině, řeka Mekong vytvářející jednu z největších a nejúrodnějších říčních delt světa, dlouhé písečné pláže lemované palmami…To je jen zlomek přírodních zajímavostí, které jsem během své cesty po Vietnamu měla možnost vidět. Nejvíce mě ale překvapilo zjištění, že se zde nachází i oblast písečných dun. Ano, Vietnam má také svou Saharu a já si její návštěvu nemohla nechat ujít.

Rybářská vesnička Mui Ne dnes žije z turismu

Oblast písečných dun se nachází v jižní části Vietnamu v okolí rychle rostoucího a stále populárnějšího turistického letoviska Mui Ne. Původně bylo Mui Ne jen ospalou rybářskou vesničkou profitující z výroby rybí omáčky. V 90.letech minulého století ale dorazil turistický zájem i sem a začaly vznikat první hotelové resorty, které se nyní táhnou podél pobřeží až k sousednímu přístavnímu městu Phan Thiet. Hlavním lákadlem tehdy byla několik kilometrů dlouhá pláž a pravidelné silné větry umožňující provozování windsurfingu a kitesurfingu.

Mui-ne-vietnam-dovolená

Dnes je Mui Ne vyhledávané právě pro možnost vyzkoušet si tyto aktivity. Nemalé procento lidí sem ale míří právě za písečnými dunami, na kterých si třeba lze zajezdit v buggy nebo se sklouznout na plastové desce.

Snad každý hotel, hostel a cestovní agentura v letovisku nabízí půldenní výlet k dunám. Buď se na cestu vyráží brzy ráno a nebo odpoledne.

Já jsem si zvolila odpolední tour spojenou s pozorováním západu slunce z dun. Nasedla jsem do starého jeepu s pestrobarevnou karoserií a poté, co řidič nabral další účastníky “pouštní výpravy”, jsme vyrazili podél pobřeží na východ.

Procházka Pohádkovým potokem k Pohádkovému Prameni

Než ale řidič opustil pobřežní “magistrálu” a zabočil do vyprahlého vnitrozemí, kde se vietnamská Sahara nachází, zastavili jsme nedaleko starého přístavu na východě Mui Ne, ve kterém se na hladině pohupovaly typické vietnamské rybářské loďky coracles.

TIP: Jsi mladý cestovatel nebo cestovatelka s duší dobrodruha. Přidej se ZDARMA do klubu GOUČKO a poznej stejně naladěné cestovatele kdekoliv se nacházíš. Už žádné FB skupiny. Více info zde.

Vietnam-přístav
Starý rybářský přístav Mui Ne

Jednou ze zdejších přírodních zvláštností je potok Suoi Tien, anglicky označovaný jako “Fairy stream” (Pohádkový potok) a nebo také “Fairy spring” (Pohádkový pramen).

Pramen tohoto Pohádkového potoka se nachází asi dva kilometry ve zdánlivě vyprahlém vnitrozemí. Suoi Tien si klestí cestu malým kaňonem vyplněným zelenou vegetací palem, keřů a stromů až na pobřeží. Potok není nijak hluboký. Voda v něm mnohdy nedosahuje ani po kotníky a tak se procházka Pohádkovým potokem k jeho prameni stala turistickou atrakcí, na které se místní lidé žijící okolo snaží vytěžit, co se dá a nabízejí občerstvení a nebo třeba pohlídání bot za poplatek.

Tuto službu jsem odmítla, strčila sandále do batohu a vstoupila do teplého potoka. Na procházku k pramenu jsem dostala 40 minut, což by teoreticky stačilo na cestu tam a zpět, ale to bych nemohla dělat časté fotografické zastávky. Okolní erodující načervenalé pískovcové horniny mnohdy připomínaly americký Grand Canyon. A těch pramínků, ze kterých je potok napájen, jsem ve svahu viděla několik. Ačkoliv jsem nakonec nedošla až k onomu Pohádkovému prameni, procházka  Pohádkovým potokem byla osvěžujícím zážitkem.

Vietnam-mui-ne
Občerstvení nabízené během procházky Pohádkovým potokem

TIP: Vydejte se na 11 denní zájezd do Vietnamu a navštivte pulzující Hanoj, zátoku Halong, městečka Hoi An, metropole Saigon a poznejte Vietnam jinak na zájezdu Vietnam pro každého od 39 490 Kč.

“Bílá Sahara” se jménem jezera

Po půlhodinové jízdě vnitrozemím severovýchodním směrem jsme dorazili na parkoviště u bílých písečných dun. Ty bylo prakticky nemožné je přehlédnout. Vysoký bílý písečný přesyp zářil do dáli. Duny nazývané Bau Trang (Bílé jezero) ale nedostaly jméno po masách písku, ale po sladkovodním jezeře, které duny obklopují a rozdělují na dvě. Ten pohled vysoké hory bílého písku svažující se a obklopující rozlehlou hladinu tmavomodrého jezera, na němž rostou lekníny, byl surrealistický a zároveň fascinující.

Zaplatila jsem malý poplatek za vstup do dun, odmítla nabídky pronájmu buggy a nebo projížďky po dunách v jeepu a pěšky vstoupila na vietnamskou “Saharu”. Výhledy z nejvyšších dun na okolí byly úžasné. Pohled na bílý písek, od kterého se odráželo odpolední slunce, pálil do očí. Bez brýlí to nešlo. Nejen kvůli ostrému slunci, ale i kvůli docela silnému větru, který jemňounký písek rozfoukával a ten se mi pak lepil na oblečení, kůži a obličej. Kolem se ve stylu arabských šejků proháněly jeepy a buggyny. Občas kola čtyřkolek zapadla do hlubokého písku a chvíli trvalo, než ji jezdci dostali zase do pohybu.

Potřebujete poradit s dovolenou do Vietnamu? Ozvěte se Aleně Lundové na + 420 228 226 807 / vietnam@ckgo2.cz

Západ slunce na Červené poušti

Po hodině strávené na “bílé Sahaře” jsme zamířili zpět k pobřeží Mui Ne. Pozorování západu slunce bylo totiž naplánováno z místa zvaného Doi Cat, neboli “Červená poušť”. Dočervena zbarvené písečné duny se nacházejí jen asi kilometr nebo dva severně od starého Mui Ne a díky své poloze jsou mnohem více navštěvované než bíle zbarvené duny.

Když jsme před půl šestou zaparkovali na jednom z mála volných míst u silnice lemující Doi Cat, zbývalo do západu slunce již málo. V moři písku táhnoucího se od silnice k lesíku to žilo. Turisté se procházeli po dunách a dělali si selfie. V závětří pořádaly piknik rodiny a místní děti pobíhaly kolem s plastovými podložkami, které pak za poplatek půjčovaly každému, kdo si chtěl nějakou dunu v sedě sjet.

Jak se slunce blížilo obzoru, získávaly okolní duny stále červenější nádech.

Vietnamská-poušť
Duny Doi Cat se během západu slunce zbarvují dočervena

A když slunce zmizelo za kopcem a krajina se začala nořit do tmy, nasedla jsem na jeep a nechala se odvézt zpět na ubytování. Kromě zajímavé zkušenosti jsem si s sebou odvážela i miliony zrnek písku nalepených na kůži a oblečení, kterých jsem se s obtížemi zbavovala. Ještě několik následujících dní jsem pak části vietnamské Sahary nacházela ve vlasech.


Víte, co se Vám bude na cestě do Vietnamu hodit? Náš Průvodce po Vietnamu. Stáhnout si ho můžete naprosto zdarma.

Pokud byste rádi poznali Vietnam bez množství turistů, vydejte se na severní část země. Tato oblast mimo turistické trasy vám naskytne pohled do vietnamského života ještě neovlivněného západní kulturou.

Leave a Reply