V Mexiku najdete naprostou jistotu slunečního svitu, skvělou turistickou vybavenost umožňující odpočinek na pláži i v restauracích a barech a také historii, doplněnou okouzlující přírodou…Dovolenou v Mexiku tak vystihují tři slova začínající na písmeno „p“. Pyramidy, potápění, pláže…

Světově nejvíce proslulou turistickou destinací na pobřeží Tichého oceánu je určitě mexické Acapulco. O tomto městě se píší a říkají jen pochvalné tirády. Právě tady najdete krásné pláže (tvoří tu souvislý pás, který je dlouhý 14 km), užívat si zde můžete až 350 slunečných dnů do roka, jsou tady pohodlné hotely a také malebné okolí, protože město je lemováno vysokými vrcholky pohoří Sierra Madre del Sur.

Turisticky úspěšná kariéra tohoto přístavu začala ale docela nedávno a docela skromně. Vůbec první pořádná silnice, která spojila Acapulco s hlavním městem Mexika, byla totiž vysekána napříč okolními horami až v roce 1927.  O popularitu letoviska se poté postaraly hollywoodské hvězdy, které sem začaly houfně jezdit v polovině 60. let minulého století, a to zejména kvůli slunečnému počasí a tehdy začínajícímu kultu do bronzova opálené pleti.

Od té doby se Acapulco stalo v Americe i v Evropě „in“ a hodně se rozrostlo: podél nádherného zálivu se táhne více jak desetikilometrový pás hotelů, pláže jsou tu široké, čisté a skvěle vybavené, moře příjemně teplé, město je plné butiků, barů, restaurací a hudebních klubů…

Piráti a Fuerte de San Diego

Budete-li v Acapulcu, určitě navštivte historickou památku – vojenskou pevnost Fuerte de San Diego. Postavili ji Španělé a ční nad mořskými vlnami již od roku 1616. Součástí pevnosti je i muzeum, v němž najdete mnoho exponátů ze španělských lodí z dob kolonizace Mexika, ale také artefakty spojené s piráty, kteří v této oblasti byli kdysi dávno hodně aktivní.

V Acapulcu si určitě užijte také Mercado de Artesanias, trh uměleckých řemesel.

mercado2

Najdete ho na ulici Vazquez de Leon a nezapomeňte – o ceně zboží se tu smlouvá! Takže, pokud to umíte, můžete si zde za celkem levný peníz pořídit cenově dostupný suvenýr v podobě nějakého šperku nebo tkaného oděvu.

Když pusa hoří

V Mexiku máte možnost stravovat se v hotelu, kde se kuchaři do značné míry přizpůsobují evropské kuchyni, nebo také můžete jít do města a ochutnat místní jídla v mexických lidových restauracích. V tomto druhém případě ale počítejte s tím, že každá porce je více či méně pálivá. To, co my považujeme za velmi ostré jídlo, je pro Mexičany naprosto normální pokrm, který by možná potřeboval ještě trochu připepřit. Pokud si budete v tavernách cokoli objednávat, vždy připojte jednoduchý dodatek: „no picanto“.

mexiko5

Základní pokrmy mexické kuchyně známe i u nás: tortillu, tuhle tenkou kukuřičnou placku netřeba představovat, stejně jako burrito – do tortilly zabalené kousky masa. Zajímavou chuť má i arrachera – kousky marinovaného hovězího masa s nakrájenou zeleninou a fazolemi. Nicméně ochutnat tyto pokrmy přímo v zemi jejich zrodu, v Mexiku, je určitě lákavé a s těmi našimi fastfoodovými „rychlovkami“ mají tyto originály opravdu jen málo společného.

Poloostrov Yucatán

Na opačném konci Mexika – u Karibského moře – se nachází poloostrov Yucatán. Právě na něm najdete skvělé koupání a potápění… A právě zde se nachází Mayská riviéra, což je asi 140 km dlouhý úsek pobřeží, který nabízí nádherné pláže s bělostným pískem.

mexiko4

Centrum Mayské riviéry je bezpochyby Playa del Carmen, město, které ještě před třiceti lety bylo jen ospalou rybářskou vesnicí a zdejší skvostné pláže spíš jen tajným tipem osamělých cestovatelů.

Dnes je tomu už jinak… Pláže jsou k dispozici hotelovým hostům a centru moderního města dominuje krásná a dlouhá promenáda Quinta Avenida.

Blue Parrot Bar

Playa del Carmen se může pochlubit i tím, že zdejší bar U modrého papouška zvolily americké a francouzské prestižní časopisy už několikrát jako nejlepší plážový bar v celé Latinské Americe. Jak by ne! Nachází se přímo na pláži, zařízený je velice nápaditě ve stylu tropických dekorací a o víkendových večerech tady baví diváky nejlepší DJové světa! Na hlavní scéně se hraje elektronická hudba a house, na palapa baru pak živě vystupují místní kapely, hrající uhrančivou a nenapodobitelně rytmickou latinu.

Chichén Itzá a pyramidy

Pokud se ubytujete na Yucatánu, pak máte výhodu. Právě na tomto poloostrově můžete navštívit chrámové město Mayů Tulum (je kousek na jih od Cancúnu), nebo pak ve vnitrozemí poloostrova Chichén Itzá –  světově proslulé archeologické naleziště indiánské kultury. Asi nejzajímavějším objektem v Chichén Itzá je slavná a velmi dobře restaurovaná Kukulcanova pyramida.

Všechny pyramidy, které v Chichén Itzá najdete, vznikly mezi lety 450 až 900 našeho letopočtu. V Kukulcanově pyramidě, která je vysoká přes třicet metrů, se nachází ještě jedna menší pyramida. Obruby na severní straně schodiště Kukulcanovy pyramidy jsou tvořeny kamennými hadími hlavami. Dvakrát do roka – vždy v den rovnodennosti – se stíny stočí tak, že po tři hodiny to vypadá, jako kdyby celou stavbu obepínal obří had.

TIP: Navštivte 7. div světa Chichén Itzá, exotický stát Chiapas a poznejte mayskou kulturu, vyberte si zájezd do Mexika od CK Go2, kombinace zážitků a odpočinku.

Potápění u břehů Yucatánu

Podmořský svět kolem pobřeží Yucatánu je naprosto fantastický. Je totiž chráněn korálovým útesem. Ten poskytuje životní prostor pro velký počet tropických ryb. Budete-li chtít, můžete se zde zúčastnit potápěčských kurzů a nořit se potom do větších hloubek s kyslíkovou bombou na zádech. Nicméně na své si tu přijdete i s obyčejnými ploutvemi a šnorchlem. Pod mořskou hladinou jsou tu i jeskyně a krasové závrty. Takže o zajímavé a romantické zážitky v pod hladinou teplého a průzračného moře tu určitě nebude nouze. Určitě si s sebou vezměte podmořskou kameru nebo foťák!

Monte Albán a Oaxaca

Navštivte i Monte Albán. Slavné kultovní místo Zapotéků – je to jedno z nejvýznamnějších obřadních center předkolumbovského Mexika. Leží na vrcholu hory, v nadmořské výšce skoro 2 000 metrů a nachází se nedaleko od Oaxacy (asi 15 km).

monte-alban

Jsou zde působivé stupňovité pyramidy, chrámy i paláce. Věřte – když je spatříte poprvé – vezme vám to dech. Jde o nádherný zážitek, o velkolepé setkání se stopami dávných civilizací, o nichž toho moc nevíme. Z Oaxacy, kde se můžete ubytovat, jezdí k těmto památkám pravidelná autobusová linka.

Jinak samotná Oaxaca je také velice zajímavé město, lze je označit doslova za koloniální klenot s krásnou barokní katedrálou, působivým a velice příjemným centrem kolem Plaza de Armas, kde rostou vavříny a je sem zakázaný vjezd aut.

Praktické rady

Pozor na místní celní předpisy. Vyvážet se z Mexika nesmějí žádné volně rostoucí rostliny (například kaktusy), a to ani jejich semena. Je zakázán i vývoz archeologických předmětů. V obou případech se jedná o trestný čin s vysokou sazbou: až 9 let odnětí svobody. Takže, nezkoušejte to!

V mezinárodních hotelech jsou hygienické podmínky na velmi vysoké úrovni. Pojedete-li ale na delší výlet, ať už za památkami Mayů, nebo se jen tak budete procházet historickými částmi měst – buďte přece jen opatrní. Pijte jen balenou vodu, ovoce jezte jen to, které je možné oloupat, pokud budete mít chuť na zeleninu, kupte si jí na trhu, ale pečlivě ji omyjte balenou vodou.

Pesos nebo dolary?

Určitě pesos! V každém obchodě i v restauraci si americké dolary bez jakýchkoli komentářů od vás vezmou, ale kurs měny zvolí (možná i záměrně) ten nejméně výhodný. Takže třeba při desetidenním pobytu byste takhle mohli přijít o dost peněz.

Pro výměnu eur nebo dolarů na pesa najdete nejlepší kursy v bankách. Mají ale jednu nevýhodu, většina bank v Mexiku končí pracovní dobu kolem čtvrté nebo páté hodiny odpolední. Pouliční směnárenské kiosky „cambios“ mají kursy sice trochu horší, než ty v bance, ale zato mají otevřeno hluboko do noci.

Nejvhodnější čas pro dovolenou v Mexiku je právě nyní – od ledna do května. Tak neváhejte – hlavní sezóna se právě rozjíždí!

Potřebujete poradit s dovolenou do Mexika? Ozvěte se Petře Silva Monreal na + 420 216 216 439 / mexiko@ckgo2.cz


Víte, co se Vám bude hodit na cestě do Mexika? Náš Velký průvodce po Mexiku. Stáhnout si ho můžete naprosto zdarma.

Leave a Reply