Ať už si vyberete kterýkoliv z tisíce indonéských ostrovů, můžete si být jistí, že brzy po návratu začnete přemýšlet, jak a kdy se vydat poznávat ty další. Rozmanitost Indonésie vás totiž nikdy nepřestane překvapovat a vidět jeden ostrov jednoduše nestačí.

Jaká místa a zážitky byste do svého itineráře měli zařadit, ať už jedete poprvé, nebo jste se do Indonésie zamilovali už při minulých návštěvách?

Ohnivý kruh – pacifické sopečné centrum

Indonésii se přezdívá “země sopek” a není divu, jen těch aktivních je na ostrovech 150. Vybrali jsme pro vás tři, jejichž návštěva rozhodně přispějě k nezapomenutelné dovolené.

volcano-16912_1280

Na ostrově Flores je to sopka Kelimutu, která vám po nenáročném výstupu odkryje tři různě barevná jezera, a protože Flores zatím neláká tolik návštěvníků, jako některé známější ostrovy, budete mít nejen jezera, ale také nádherné výhledy do okolí v podstatě sami pro sebe. Tip od Jany, která v Indonésii žije, potěší všechny noční sovy – není nutné na výstup vyrážet před východem slunce, ráno výhledy často halí mlžný opar.

Další dvě sopky, každou jinak jedinečnou, můžete navštívit na Jávě. Ze sopky Kawah Ijen místní stále těží síru a vynáší ji na zádech v typických pletených koších. Ačkoliv je tento způsob těžení zastaralý, přetrvává jako symbol sopky a do jisté míry také turistická atrakce.

environment-1365622_1280

Nosiči síry tu dostávají malý podíl ze vstupného, které při vstupu do národního parku zaplatíte (i když je na indonéské poměry cena za vstup poměrně vysoká, návštěva Kawah Ijen rozhodně stojí za to).

Poslední sopkou, kterou doporučujeme navštívit, je jávské Bromo. Unikátní sopka v sopce je skvělým místem pro treky nejen v jejím obrovským kráterem, ale také nádhernou okolní přírodou.

Častým program, který je pro návštěvníky ostrova připraven, je pozorování východu slunce. Na místo se vypravují buď pěšky, nebo džípem, a poté se přesunují ke kráteru. Ráno u kráteru tedy může být i 200 džípů s cestovateli zvědavými na vrchol sopky. Našim klientům proto raději doporučujeme vyrazit na Bromo odpoledne po příjezdu na ostrov. Je to příjemná procházka a v odpoledních hodinách se vyhnete davu mířícímu sem po východu slunce.

Pozorování orangutanů na Sumatře

Sumatra a Borneo jsou jediné dva ostrovy na světě, kde je možné spatřit orangutany ve volné přírodě. Při plánování dovolené v Indonésii tedy doporučujeme zahrnout i trek sumaterskou džunglí. O tom, jak cesta za orangutany probíhá, si můžete přečíst více v samostatném článku, napovíme jen, že pozorování těchto inteligentních primátů je opravdu nezapomenutelný zážitek. Ještě před tím, než se setkáte ve volné přírodě, budete mít možnost pozorovat jejich krmení na krmné plošině. Branou do národního parku Gunung Leuser a výchozím bodem pro treky je totiž vesnička Bukit Lawang, kde se nachází největší rehabilitační centrum pro orangutany na světě.

Dollarphotoclub_99805327

Džunglí vás provedou zkušení průvodci, kteří nejen, že ví, kde orangutany hledat, ale především rozumí jejich potřebám a poradí vám, jak se v jejich přítomnosti chovat, aby tato jedinečná setkání mohly zažívat i další generace cestovatelů.

Individuální zájezdy na míru od specialistu na Indonéské ostrovy Jáva, Sumatra, Sulawesi a Komodo naleznete na Zájezdy do Indonésie.

Cesta za bájnými draky na Komodo

Dalšími fascinujícími obyvateli Indonésie jsou varani komodští, největší ještěři na zemi.

monitor-1589200_640

Vládnou ostrovu Komodo již od nepaměti a jako bájní draci jsou součástí mnoha místních legend. Troufnou si i na tak velká zvířata, jako jsou jeleni či prasata, ve společnosti místních průvodců se ale setkání s nimi nemusíte bát.

O tom, jak nejlépe naplánovat cestu na Komodo, jsme pro vás připravili obsáhlejší článek, pokud bychom vám ale měli dát jen jeden tip, doporučujeme si návštěvu ostrova naplánovat časně ráno nebo později odpoledne. V těchto časech jsou totiž varani aktivnější, vzhledem k vysokým teplotám se po zbytek dne spíše vyhřívají na sluníčku.

Za bájnými draky se můžete vydat i s CK Go2, která nabízí výlet lodí na Komodo.

Sopky, divoká příroda a unikátní fauna nejsou určitě jediné důvody, které by vás k návštěvě Indonésie měly lákat. Je jich mnohem více, a proto doporučujeme pokračovat na To nejlepší z Indonésie: druhý díl našich doporučení.

Potřebujete poradit s dovolenou v Indonésii? Ozvěte se Adě Tzonevě na + 420 226 633 912 / indonesie@ckgo2.cz


Plánujete cestu do Indonésie? To se Vám pak bude náramně hodit náš Velký průvodce po Bali a Indonésii. Stáhnout si ho můžete naprosto zdarma.

Leave a Reply