Řeka Kelani je jednou z významných toků na Srí Lance. Během své 145 km dlouhé pouti z vnitrozemí na západní pobřeží protéká městečkem Kitulgala. To je dnes známé nejen jako centrum raftingu, ale i jako místo, kde se v roce 1957 natáčel slavný film Most přes řeku Kwai. Já jsem se do Kitulgaly vydala nejen užít si adrenalin na řece, ale i najít přesné místo, kde tento filmový most stával.

Na drinku v Plantation Hotelu

Kitulgala leží v oblasti deštných lesů na trase Hatton – Kolombo. Autobusy tudy projíždějí pravidelně a tak nebylo těžké se sem dostat. Stejně jako najít ubytování. V nabídce je jak spaní pod stanem nedaleko řeky, tak i luxusnější ubytování v hotelu Plantation Hotel.

I když byl nocleh v hotelu Plantation mimo můj rozpočet, nemohla jsem se zde alespoň nezastavit na drink. Každý, kdo jde po stopách natáčení Mostu přes řeku Kwai, by se zde měl zastavit. Stejně jako všichni obdivovatelé starých automobilů.

Veteráni v hotelu Plantation

Pod střechou chodby vedoucí z recepce do restaurace jsem prošla pod dvěma malbami zobrazujícími dřevěný most před a během exploze. Na zdi u krbu jsem si pak náhodou všimla zarámovaného originálu filmového plakátu. Po těch letech je již hodně vybledlý, přesto na něm lze stále rozpoznat jména a obrysy postav hlavních hrdinů.

Poté, co jsem na terase restaurace dopila zázvorové pivo a prohlédla si břeh řeky, na kterém hotel stojí, zašla jsem si prohlédnout malé muzeum starých automobilů, které je součástí hotelu. Majitelé hotelu jsou totiž vášnivými sběrateli starých luxusních aut a jejich sbírka je největší na Srí Lance. Stačí jen požádat jednoho z hotelových zaměstnanců, aby místnost s vystavenými automobily otevřel a ocitneme se o několik desítek let zpět. V nevelké místnosti stojí několik starých Rolls-Royců, Ferrari, Jaguar, Porsche…

Hledání pozůstatků filmového mostu

Předtím, než jsem se do Kitulgaly vydala, strávila jsem nějaký čas googlováním informací o přesném místě, kde filmaři most postavili. Film jsem viděla několikrát a snažila jsem se porovnávat záběry z filmu se současnými fotografiemi nalezenými na internetu. Takže, když jsem se poté vydala ono přesné místo, kde se Most přes řeku Kwai natáčel, hledat, věděla jsem, jak by měl břeh řeky, kde filmová kulisa stála, vypadat. A místo jsem našla bez problémů.

Asi kilometr a půl od Kitulgaly směrem na Hatton stojí u silnice dvě cedule. Starší a větší bílá a novější modrá se zkomoleným nápisem “Bridge on the Riverqua Road”. Zde ze silnice odbočuje úzká cestička. Vede ze svahu mezi domy a stáčí se doleva k řece. Žádná další směrovka zde není. Měla jsem ale štěstí, že mi jeden z obyvatelů okolních domků prstem ukázal správný směr.

Značky u cesty k filmové lokaci, Kitulgala, Srí Lanka

Když jsem po stezce došla ke břehu řeky, čekal mě ne zrovna nejmalebnější pohled na hromadu kamení a jakousi továrnu na druhém břehu připomínající vápenku. Ve skutečnosti tam do kopce hloubí kanál, kterým do několika let budou odvádět z řeky vodu do vodní elektrárny.

Stála jsem na suti, kterou navezli ke břehu. Jen o pár metrů dál se řeka trochu zužovala a do vody zabíhaly tři skalní “prsty“. Právě na tomto místě filmaři postavili a také zničili slavný filmový Most přes řeku Kwai. Jediné, co po něm zůstalo, je několik ukotvovacích drátů a závrtů ve skále na obou stranách řeky a také základy pylíře. Pod hladinou v hloubce několika metrů stále leží lokomotiva filmového vlaku.

Dostat se k pylíři mostu nebylo těžké. Dolů k řece zde vede úzká stezka a, i když je břeh zarostlý vegetací, pozůstatky po filmování jsou dobře patrné dodnes.

Místo, kde stál filmový most, Kitulgala, Srí Lanka

TIP: Dovolenou na Srí Lance můžete kombinovat i s relaxem na Maledivách. Zájezd Pohoda Srí Lanky a relax Malediv na 11 dní pořídíte od 49 890 Kč. 

Nad raftingem se stahují mračna

K závrtům ve skále na druhém břehu řeky, kde byly umístěny kůly mostu, jsem se dostala následující den během raftingu. Všichni, kteří se na řeku na raftu vydávají tudy proplouvají. Pokud má posádka raftu zájem, instruktoři zde u břehu zastaví a poví něco málo o natáčení.

Rafting na řece Kelani, Kitulgala, Srí Lanka

Hlavním tématem je ale nezadržitelný konec raftingu na Srí Lance. Kitulgala je jediným místem na ostrově, kde se řeka splavuje na raftu. Z tohoto druhu turismu zde žije nemalé procento zdejších obyvatel. Nyní je ale živobytí mnohých ohroženo výstavbou hydroelektrárny. Voda z řeky bude odváděna kanálem do elektrárny a hladina v řece se sníží natolik, že již nebude možné řeku splavovat. Již nyní nejsou splavné některé části toku, kde dříve byly i peřeje kategorie V.

I když firma vlastnící hydroelektrárnu navrhuje postavit repliku filmového mostu, aby tak vykompenzovala problémy s úbytkem turistického zájmu o Kitulgalu jako centrum adrenalinových sportů, místní lidé a majitelé raftingových agentur již nyní přemýšlejí, co budou za pár let dělat. Nevěří totiž, že by filmová lokace a kulisa byly dostatečným tahákem. Zdejší krajina se totiž také mění. Ta tam je hustá džungle lemující řeku Kelani. Panorama již nyní kazí betonová stavba budoucí elektrárny.

Tak jsem ráda, že jsem si ještě stihla na Srí Lance užít rafting a stanula na místě, kde vznikl film zapsaný do dějin.


Víte, co se Vám bude hodit při plánování cesty na Srí Lanku? Náš Velký průvodce po Srí Lance. Stáhnout si ho navíc můžete naprosto zdarma.

Plánujete cestu na Srí Lanku a přemýšlíte, jaké aktivity zařadit do itineráře? S tím vám poradíme ve článku Co dělat na Srí Lance – 9 tipů, co nevynechat.

Leave a Reply